Παράδοση αποτελεί πλέον η προσθήκη ονομάτων σε σχολεία της χώρας προκειμένου να διατηρηθεί η μνήμη σπουδαίων Ελλήνων και η νέα γενιά να γνωρίζει την ιστορία τους. Η απόφαση αυτή πάρθηκε πριν από πάρα πολλά χρόνια και συνεχίζεται από όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, που υπογράφουν σχετικές αποφάσεις. Χτες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε απόφαση, που αφορά στην προσθήκη προσωνυμιών σε τέσσερις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ειδικότερα:
Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας προστίθεται η προσωνυμία ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ.
Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου προστίθεται η προσωνυμία ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ.
Στο Δημοτικό Σχολείου Μικρού Μοναστηρίου, προστίθεται η προσωνυμία ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΔΡΑΚΟΥ.
Στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου προστίθεται η προσωνυμία ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ.
Εφεξής, το δημοτικό σχολείο στη Νίκαια Πειραιά τιμάται με το όνομα της κορυφαίας λογοτέχνη, Ζωρζ Σαρή, μια από τις σπουδαιότερες συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Επιπλέον, άλλα τρία δημοτικά σχολεία της χώρας μας φέρουν τα ονόματα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του αγώνα του για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους, της ηρωίδας δασκάλας του Μακεδονικού Αγώνα, Ηλέκτρας Δράκου και του δημιουργού της Εθνικής Μουσικής Σχολής, Μανώλη Καλομοίρη. Όπως υπογράμμισε η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, «η προσωνυμία αποτελεί για εμάς, μια πράξη ιδιαίτερης αξίας και υψηλού συμβολισμού. Γιατί με τον τρόπο αυτό, συνεχίζουμε να κρατάμε ζωντανή την πολιτιστική παράδοση της χώρας μας και να διατηρούμε την υστεροφημία σπουδαίων προσωπικοτήτων, της τέχνης, της ιστορίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού. Τέσσερις εξαιρετικά σημαντικές προσωπικότητες όπως, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, η Ηλέκτρα Δράκου, ο Μανώλης Καλομοίρης και η Ζώρζ Σαρή, '’χαρίζουν’’ το όνομά τους σε σχολεία της χώρας μας. Τους τιμάμε και ενισχύουμε με κάθε τρόπο τις ιστορικές γνώσεις των μαθητών». Η προσωνυμία σχολικών μονάδων καθιερώθηκε το 2008, με σκοπό οι μαθητές να γνωρίζουν την ιστορία σημαντικών προσωπικοτήτων αλλά και για να διατηρείται ζωντανή η μνήμη και η δράση ανθρώπων, που αποτέλεσαν πρότυπα για τον τόπο και το έθνος. Ετσι οι αριθμοί δίνουν τη θέση τους σε σημαντικά ονόματα Σολωμός, Μακρυγιάννης, Κάλβος, Ελλη Αλεξίου, Διδώ Σωτηρίου, Μάνος Χατζηδάκης, Νίκος Γκάτσος. Φυσικά τα ονόματα που κυριαρχούν είναι αυτά των ηρώων της ελληνικής επανάστασης όπως Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης κ.α. Πέρυσι το υπουργείο Παιδείας με απόφασή του πρόσθεσε στο 91ο Δημοτικο Σχολειο Αθηνων την προσωνυμια «Μικης Θεοδωρακης». Παλιότερα σχολείο στην Πάτρα πήρε το όνομα Νίκος Τεμπονέρας προκειμένου να τιμηθεί ο καθηγητής που δολοφονήθηκε στο τότε Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας και νυν 3ο Γυμνάσιο Πάτρας τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα. Το όνομά του φέρουν σήμερα και τα 2ο λύκειο Ιλίου και 3ο Γυμνάσιο Ιλίου. Συγκίνηση είχε προκαλέσει και η πρόταση μαθητών της Καισαριανής, όταν ζήτησαν το σχολείο τους να πάρει το όνομα δασοπυροσβέστη που χάθηκε στη φωτιά στον Υμηττό το 1998. Το ίδιο έγινε και με μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείου της Αμοργού που θέλησε να πάρει το όνομα του Νίκου Γκάτσου, που τίμησε το νησί με το ποίημά του. Τις τελικές προτάσεις για τις ονομασίες των σχολείων τις κάνει ο Σύλλογος διδασκόντων και την τελική απόφαση υπογράφη το υπουργείο Παιδείας. Πολλά σχολεία προτείνουν περισσότερες της μιας εναλλακτικές προτάσεις, όπως ονόματα αγίων, ηρώων, προσωπικοτήτων της εκπαίδευσης, της πολιτικής και της τέχνης. Βέβαια πολλές φορές κάποιο όνομα …διεκδικείται από πολλά σχολεία όπως για παράδειγμα αυτού του μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή ή στην Κρήτη του Ελευθερίου Βενιζέλου και στις Σέρρες του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Τα πιο δημοφιλή από τα ονόματα που έχουν προτείνει σχολεία
Αττικής: Ελλη Αλεξίου, Διδώ Σωτηρίου, Κόντογλου, Μάνος Χατζιδάκις, Ελύτης.
Κ. Μακεδονίας: Αριστοτέλης, Μέγας Αλέξανδρος, Μανόλης Αναγνωστάκης, Ανδρόνικος, Κων. Καραμανλής, Παύλος Μελάς.
Αν. Μακεδονίας – Θράκης: Πηνελόπη Δέλτα, Παύλος Μελάς, Μέγας Αλέξανδρος, Αίσωπος, Αριστοτέλης, Θουκυδίδης, Απόστολος Παύλος, Πρωταγόρας, Μάνος Χατζιδάκις, Δημόκριτος, Δόμνα Βιζβίζη, Βάρναλης.
Νοτίου Αιγαίου: Βικέλας, Μανώλης Γλέζος, Ιπποκράτης, Καββαδίας, Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Ρόζα Ιμβριώτη, Ιπποκράτης.
Στερεάς Ελλάδος: Αθανάσιος Διάκος, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Αχιλλέας, Αγγελος Σικελιανός.
Θεσσαλίας: Αχιλλέας, Ανθιμος Γαζής, Τζάρτζανος, Νικόλαος Πλαστήρας, Κοραής, Ρήγας Φερραίος, Γεώργιος Καρτάλης, Αλέξανδρος Δελμούζος, Αργοναύτες.
Κρήτης: Νίκος Καζαντζάκης, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Ελευθέριος Βενιζέλος, Αρκάδι, Πρεβελάκης, Κνωσός, Φαιστός.
Ηπείρου: Κώστας Κρυστάλλης, Μακρυγιάννης, Ελύτης, Βενέζης, Καρυωτάκης, Τοσίτσας, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.
Δ. Μακεδονίας: Μακρυγιάννης, Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος, Διονύσιος Ψαριανός, Παύλος Μελάς, Ελύτης, Ελεν Κέλλερ.
Ιονίων Νήσων: Λορέντζος Μαβίλης, Σολωμός, Κάλβος, Σπύρος Σαμάρας, Ξενόπουλος, Αγιος Διονύσιος, Αχίλλειον, Μελίνα Μερκούρη.
Δ. Ελλάδας: Παλαμάς, Κωστής Στεφανόπουλος, Γαλάτεια Σαράντη, Ελύτης, Αίσωπος, Πηνελόπη Δέλτα, Γίτσος, Παπανούτσος, Ρόζα Ιμβριώτη.
Βορείου Αιγαίου: Αλκαίος, Αρίων, Βενέζης, Ελύτης, Θεόφιλος, Κόντογλου, Πιττακός, Αλκη Ζέη, Αρίσταρχος, Επίκουρος, Πυθαγόρας.
Πελοποννήσου: Λεωνίδας, Λυκούργος, Καποδίστριας, Κολοκοτρώνης, Γκάτσος, Σικελιανός, Νικηταράς, Παναγής Τσαλδάρης, Παπαφλέσσας, Νέστορας, Κάλλας.
Πηγή: ethnos.gr - Νικολίτσα Τρίγκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου