Ελαιόλαδο: Μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια, εκτιμήσεις φέτος για τιμές 2,5 έως 3 ευρώ - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Ελαιόλαδο: Μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια, εκτιμήσεις φέτος για τιμές 2,5 έως 3 ευρώ

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή ελαιοκάρπου σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αν και υπήρξε ένα καλό ξεκίνημα φέτος στη συνέχεια η αγορά δεν φάνηκε να έχει διάθεση να δώσει υψηλές τιμές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή ελαιοκάρπου σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αν και υπήρξε ένα καλό ξεκίνημα φέτος στη συνέχεια η αγορά δεν φάνηκε να έχει διάθεση να δώσει υψηλές τιμές. Πάντως πολλοί παραγωγοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στο κόστος καλλιέργειας και ότι από το ελαιόλαδο δεν βγάζουν εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειες.

Για μειωμένη παραγωγή αλλά καλή ποιότητα κάνουν λόγο στη Μεσσηνία. Υπάρχει σε εξέλιξη η συγκομιδή αλλά υπάρχει πρόβλημα με έλλειψη εργατών γης. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Ζωντανός, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσσήνης, υπάρχει αυτή την εποχή μειωμένη εμπορική δραστηριότητα από τους Ιταλούς, ενώ οι τιμές για την καλή ποιότητα ελαιολάδου κυμαίνονται στα 2,40 - 2,70 ευρώ το κιλό. Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι αλλά φαίνεται ότι έχει καλή ποιότητα. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τους εργάτες γης. Με την χειρόγραφη αίτηση λύσαμε το πρόβλημα των μετακινήσεων αλλά δεν υπάρχουν εργάτες. Οι προσκλήσεις από εξωτερικό πρέπει να γίνονται ονομαστικά και είναι υπεύθυνος ο αγρότης για ότι κάνει ο εργάτης. Επίσης υπάρχει ρίσκο γιατί μπορεί να τον καλέσει κάποιος παραγωγός αλλά αυτός να εργαστεί σε κάποιον άλλο με περισσότερα χρήματα.


Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νηλέας υποστηρίζει ότι η ελαιοπαραγωγή βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η τιμή παραγωγού μετά από μια μικρή ανάκαμψη που έφτασε στα 2,80 ευρώ το κιλό, στη συνέχεια έπεσε και αυτή την εποχή βρίσκεται στα 2,5 ευρώ το κιλό. Οι Ιταλοί αγοράζουν αλλά θέλουν λάδια σε χαμηλή τιμή. Η παραγωγή φέτος είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Ειδικότερα οι αποδόσεις της Μαυροελιάς εμφανίζουν μείωση που σε κάποιες περιοχές φτάνει σε ποσοστό 50%. Η ποιότητα είναι καλή, αν και τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πρόβλημα με το δάκο λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι αποδόσεις είναι χαμηλές στα 70 κιλά το στρέμμα. Αλλά και υψηλές αποδόσεις να είχαν - δηλαδή στα 200 κιλά το στρέμμα - αυτές οι χαμηλές τιμές δεν φέρνουν εισόδημα στον παραγωγό. Τα έξοδα κυμαίνονται στα 220 ευρώ το στρέμμα. Εργάτες φέτος λόγω πανδημίας δεν υπάρχουν και οι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί να συνεργαστούν με αγνώστους. Ένας μεγάλος παραγωγός με τις τρέχουσες τιμές και με περίπου 50 στρέμματα αναμένεται να έχει ετήσιο εισόδημα γύρω στα 12.000 ευρώ. Η ελαιοπαραγωγή με αυτά τα δεδομένα δεν έχει μέλλον στην χώρα. Θα πρέπει να συζητήσουμε τι θα κάνουμε γιατί αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε και για αλλαγή καλλιέργειας.


Στην Λακωνία ακόμη παράγεται αγουρέλαιο. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή και για τα κανονικά ελαιόλαδα. Οι ποσότητες αναμένεται να είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Μέχρι στιγμής πάντως η ποιότητα είναι καλή χωρίς προβλήματα δάκου και γλοιοσπόριου.


Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης, φέτος έχουμε μειωμένες ποιότητες σε σχέση με πέρσι αλλά αυξημένες σε σχέση με την περίοδο 2018/2019. Πέρσι είχαμε μια παραγωγή στην Λακωνία περίπου 39 έως 43 χιλιάδες τόνους. Στην φετινή παραγωγή η τιμή παραγωγού για τα αγουρέλαια δεν κρατήθηκε στα 3,80 ευρώ το κιλό και φαίνεται να υποχωρεί. Οι Ιταλοί περιμένουν από τους Ισπανούς να καθορίσουν τις τιμές. Στα συμβόλαια Δεκεμβρίου που κλείνουν τώρα οι Ισπανοί η τιμή είναι γύρω στα 2,60 - 2,70 ευρώ το κιλό. Σίγουρα τα ελληνικά ελαιόλαδα θα κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Αισιοδοξώ ότι στην Λακωνία οι τιμές θα είναι γύρω στα 3 ευρώ το κιλό. Θα πρέπει επιτέλους οι ηγεσίες του ΥπΑΑΤ να ασχοληθούν σοβαρά με το ελαιόλαδο. Σε λίγα χρόνια αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα βλέπουμε τρίτες χώρες (Μαρόκο, Τουρκία κ.α.) να εξάγουν περισσότερες ποσότητες από την Ελλάδα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι το υψηλό κόστος της ελαιοκαλλιέργειας σε σχέση με άλλες χώρες. Εκεί που ο Ισπανός παραγωγός κερδίζει με 2,5 ευρώ το κιλό ο Έλληνας χάνει με τιμές 2,9 ευρώ το κιλό.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι μέχρι τις 4 Νοεμβρίου οι τιμές για τα αγουρέλαια κυμάνθηκαν στα 3,80 ευρώ. Στη συνέχεια δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον και έχουν παγώσει οι αγοραπωλησίες. Φέτος στη Λακωνία αναμένουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι. Υπήρξαν κάποια προβλήματα ωρίμανσης του ελαιοκάρπου που επηρέασαν αρνητικά την οξύτητα και το άρωμα. Δεν είμαι αισιόδοξος για την φετινή πορεία των τιμών. Εκτιμώ όμως ότι είναι απαράδεκτο να πέσει η τιμή παραγωγού κάτω από 3 ευρώ το κιλό.


Αν και η συγκομιδή τυπικά άρχισε πρόωρα φέτος στην Κρήτη, μετά από τις συστάσεις για να επιτευχθεί λάδι καλής ποιότητας (αγουρέλαιο) και προς αποφυγή δακοπροσβολών τελικά δεν προχώρησε αυτό το σενάριο. Όπως φαίνεται μετά τις βροχές, που έπεσαν στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, η συγκομιδή αναμένεται να αρχίσει κανονικά, όπως κάθε χρόνο. Πάντως φέτος δεν υπάρχουν τα προβλήματα ποιότητας που είχαμε πέρσι. Υπάρχουν προβλήματα όμως στην παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών ειδικά στις βόρειες περιοχές. Ωστόσο αν καθυστερήσει η συγκομιδή λόγω έλλειψης των εργατών γης από το lockdown αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα από το δάκο.


Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Συκολόγου, Μανώλης Αλεξανδράκης, στην Κρήτη είχαμε ένα καλό ξεκίνημα με τιμή παραγωγού στο αγουρέλαιο στα 3,30 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια όμως μειώθηκε η τιμή. Οι Ιταλοί που αγοράζουν δίνουν τιμή παράδοσης στην Ιταλία στα 2,90 ευρώ το κιλό, κάτι που δίνει στον παραγωγό τιμή στα 2,50 ευρώ. Πάντως η ποιότητα του ελαιολάδου είναι πολύ καλή μέχρι στιγμής. Επίσης δεν αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες ποσότητες.


Ο κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης, πρόεδρος στον Β' Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ιεράπετρας «Η Δήμητρα», υποστηρίζει ότι αυτές τις ημέρες ξεκίνησε ουσιαστικά η συγκομιδή στην Κρήτη. Κάποιες περιοχές στα βόρεια του νησιού που χτυπήθηκαν από χαλάζι και βροχοπτώσεις δεν πρόκειται φέτος να κάνουν συγκομιδή. Όσον αφορά την παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι καλή ποσοτικά. Πέρσι η ποσότητα που ήταν εμπορεύσιμη ήταν πολύ λίγη. Ποιοτικά φέτος είναι πολύ καλή η παραγωγή. Ο δάκος ήταν σε χαμηλά επίπεδά σε αυτό ίσως βοήθησε η δακοκτονία αλλά και οι καιρικές συνθήκες. Αν όμως τις επόμενες ημέρες έχουμε υψηλή θερμοκρασία θα υπάρξουν προβλήματα από δακοπροσβολές. Η συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων στην Κρήτη αναμένεται να γίνει από 10 Δεκεμβρίου μέχρι 10 Ιανουαρίου. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού λίγα αγουρέλαια πωλήθηκαν σε τιμή 3,30 ευρώ το κιλό. Η εκτίμησή μου είναι ότι φέτος οι τιμές παραγωγού για το καλό ελαιόλαδο θα κυμανθούν στα 2,5 ευρώ το κιλό αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και 3 ευρώ. Καλύτερα οι παραγωγοί να πωλούν σταδιακά το προϊόν τους. Το μέλλον πάντως είναι δύσκολο και θα πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του κλάδου.  

 


Παϊσιάδης Σταύρος


ΠΗΓΗ:agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad