Σε αμπελώνες του Α.Σ. Πήγασος Αγροδιατροφή, στην ευρύτερη περιοχή του Κιάτου Κορινθίας, θα βρουν εφαρμογή νέες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας για την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση της παραγωγής.
Ο Πήγασος συμμετέχει στο SymbIoT, ένα σχήμα στο οποίο η NEUROPUBLIC και η AGENSO, δύο καινοτόμες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα διευκολύνουν την εφαρμογή υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας σε ελληνικά χωράφια, ξεκινώντας από τους αμπελώνες του Πήγασου στο Κιάτο.
Στο πλαίσιο του έργου, οι αγρο-κλιματικοί τηλεμετρικοί σταθμοί gaiatrons που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από τη NEUROPUBLIC στην Ελλάδα, θα μπορούν να λειτουργούν και ως μόνιμοι σταθμοί βάσης GNSS (δορυφορικό σύστημα πλοήγησης) και να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο με τα κινητά μέρη του συστήματος όπως τρακτέρ, drones και άλλες συσκευές.
Πρακτικά, στην περίπτωση που το τρακτέρ είναι εφοδιασμένο με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο παραγωγός μπορεί να καθορίζει τις διαδρομές του μέσα στο χωράφι με μεγάλη ακρίβεια, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμων (άρα και το κόστος) και κατά συνέπεια την εκπομπή καυσαερίων.
Επιπλέον, το σύστημα SymbIoT θα μπορεί να λειτουργεί και ως ένας ψηφιακός χάρτης του χωραφιού όπου ο ίδιος ο παραγωγός θα μπορεί να καταγράφει σημεία ενδιαφέροντος για τον ίδιο και την παραγωγή του. Συγκεκριμένα θα μπορεί να επισημαίνει σημεία δειγματοληψιών, καλλιεργητικών παραβάσεων, θέσεις άρρωστων δέντρων κλπ. ώστε στο μέλλον να μπορεί επανέλθει σε αυτά με υψηλή ακρίβεια.
Τέλος, σε περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα χρήσης μη επανδρωμένων οχημάτων, η προσέγγιση του SymbIoT επιτρέπει στον παραγωγό να πραγματοποιήσει τις καλλιεργητικές του εργασίες
πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά, μέσω εφαρμογών αυτόματης πλοήγησης.
Επιλεγμένοι παραγωγοί του Α.Σ. Πήγασος Αγροδιατροφή, ο οποίος ήδη χρησιμοποιεί υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας της NEUROPUBLIC, θα δοκιμάσουν πιλοτικά τις τεχνολογικές λύσεις του SymbIoT στους αμπελώνες τους, πριν αυτές βρουν ευρύτερη εφαρμογή σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε διαφορετικές καλλιέργειες.
Το SymbIoT υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-00459)
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο του SymbIoT (www.symbiot.gr) και ακολουθήστε το έργο στα social media:
Facebook: https://www.facebook.com/SymbIoTgr
Twitter: https://twitter.com/symbiotgr
LinkedIn:https://www.linkedin.com/company/symbiotgr
Δελτίο Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου