Αδιαφορία από το εμπόριο για το ελαιόλαδο, λιγοστές κινήσεις - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Αδιαφορία από το εμπόριο για το ελαιόλαδο, λιγοστές κινήσεις

Στο 1,10 το 200αρι οι Kalamata olives, μεγάλες ποσότητες από Τρίτες χώρες.

Πράξεις που γίνονται ουσιαστικά µε το «ζόρι» ανά βυτίο και πιο σπάνια ανά δεξαµενή 100 τόνων, αποτυπώνουν την κατάσταση της αγοράς ελαιολάδου τις πρώτες εβδοµάδες του 2020. Μέσα σε αυτό το υποτονικό εµπορικό σκηνικό, η τιµή για το ελαιόλαδο στην περιοχή της Λακωνίας υποχώρησε περαιτέρω, προσεγγίζοντας τα 2,65 ευρώ το λίτρο, µειωµένη κατά 10 λεπτά από την τελευταία πράξη του 2019. Υπενθυµίζεται ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, η τιµή βρισκόταν κοντά στα 3,70 ευρώ.

Η αδιαφορία από την πλευρά του εµπορίου είναι χαρακτηριστική, οδηγώντας παραγωγούς και συνεταιριστές «να χτυπάνε πόρτες, όταν µέχρι τώρα γινόταν το αντίθετο» σύµφωνα µε τον Παναγιώτη Ντανάκα, δαχειριστή του Α.Σ Μολάων Πακίων. Από την  πλευρά του το εµπόριο επικαλείται υψηλά αποθέµατα από την περσινή χρονιά αλλά και τις δυσκολίες που αντιµετωπίζει το ισπανικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ λόγω των δασµών.

Την ίδια στιγµή, πληθαίνουν οι φήµες που θέλουν µια άτυπη συµφωνία ανάµεσα σε ελληνικές και ισπανικές εταιρείες για την εξαγωγή ισπανικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ ως ελληνικού, µε το Επιµελητήριο Αρκαδίας να καταγγέλλει την πρακτική αυτή και να ζητά διευκρινήσεις. Μέχρι στιγµής πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποιο τέτοιο κρούσµα, µε την Περιφέρεια Μεσσηνίας να διενεργεί ελέγχους σε τυποποιητήρια προκειµένου να εξακριβωθούν οι καταγγελίες.

Ζήτηση για ελιές Καλαµών

Σε ό,τι αφορά τις επιτραπέζιες ελιές Καλαµών, την περίοδο αυτή οι πράξεις γίνονται για τα 200 κοµµάτια στο 1,10 µε 1,20 ευρώ το κιλό, µε την αρνητική εικόνα της αγοράς να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέµα της ΠΟΠ ελιάς Καλαµάτας.

Συγκεκριµένα, σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή προ ολίγων ηµερών ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας ∆ηµοκρατίας, Γιάννης Λαµπρόπουλος, άσκησε κριτική στην παρέµβαση της προηγούµενης κυβέρνησης αφού σύµφωνα µε τον ίδιο η «Ελιά Καλαµάτας» (Kalamata Olives) µπορεί να χρησιµοποιείται στην επισήµανση του τελικού προϊόντος από οποιονδήποτε ακόµη και εκτός Ελλάδας (Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο), δίνοντας τη δυνατότητα στις χώρες αυτές να διακινούν τεράστιες ποσότητες επιτραπέζιων ελιών Καλαµών νόµιµα µε την ονοµασία «Κalamata Olives».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad