O Διονύσης Σιμόπουλος στη Κόρινθο "H περιπέτεια της κατάκτησης του Διαστήματος" - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

O Διονύσης Σιμόπουλος στη Κόρινθο "H περιπέτεια της κατάκτησης του Διαστήματος"


H περιπέτεια της κατάκτησης του Διαστήματος

Πώς φτάσαμε τόσο μακριά στο Διάστημα;


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. – 8:30 μ.μ.στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου Θωμάς Θωμαΐδης

          Με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων (1969 – 2019) από την πρώτη προσσελήνωση,  ο κορυφαίος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος μας αφηγείται την πορεία μας προς τα άστρα και αναθυμάται σταθμούς της προσωπικής του διαδρομής, όταν ξεκινώντας από τα Ψηλαλώνια της Πάτρας, έφτασε να είναι ο μοναδικός, επισήμως διαπιστευμένος δημοσιογράφος της Ελλάδας, που παρακολούθησε την ιστορική εκτόξευση του Apollo 11 .
         Ο διακεκριμένος επιστήμονας και επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, συνομιλεί για την πολύχρονη επιστημονική εμπειρία του με τον Χάρη Καμπάνη, στέλεχος της Microsoft Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης.
    … Καθώς ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθούσε από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, ο πρώτος άνθρωπος ήταν έτοιμος να κατέβει και να περπατήσει πάνω στο παράξενο έδαφος της Σελήνης. Στην Ουάσιγκτον τα ρολόγια έδειχναν 4 λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ της 20ής Ιουλίου 1969 και στην Αθήνα σχεδόν 5:00 το πρωί της άλλης μέρας.
Εκείνο το βράδυ, πάνω στη σκονισμένη επιφάνεια της Σελήνης, αποτυπώθηκε για πρώτη φορά ένα ανθρώπινο χνάρι που έγινε το σύμβολο "ενός τεράστιου άλματος για την ανθρωπότητα.
Η στιγμή εκείνη ήταν τόσο σπουδαία και σημαδιακή, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη στιγμή της δημιουργίας. Γιατί, όπως τόσο χαρακτηριστικά γράφτηκε τότε, "εκείνη η στιγμή ήταν ανώτερη και από την πρώτη χρήση της φωτιάς, και από την ανακάλυψη του τροχού, και από την εκμετάλλευση του αρότρου. Ήταν σπουδαιότερη από τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο και του Κολόμβου, ανώτερη και από τη διάσπαση ακόμα του ατόμου".
Γιατί έκτοτε ο κόσμος μας και η ιστορία του δεν περιορίζονται σ' έναν μονάχα πλανήτη. Γιατί ο κόσμος μας είναι πλέον ολόκληρο το Διάστημα, και η ιστορία μας είναι τόσο μεγάλη και ανοιχτή όσο ολόκληρο το Σύμπαν… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου “Από τα Ψηλαλώνια στο φεγγάρι”).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad