Η Σουηδία (83,6%) και η Δανία (77,5%) είναι σταθερά οι κοινωνίες με τη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων
Γροθιά στο στομάχι αποτελεί αποτέλεσμα έρευνας, που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, σχετικά με τον σεβασμό στην ισότητα από την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν βρίσκεται μόνο κάτω από τη βάση αλλά και στον πάτο στον δείκτη ισότητας των φύλων για το 2019, ανάμέσα στις 28 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν και η ΕΕ έχει προχωρήσει προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, οι εξελίξεις είναι άνισες μεταξύ των κρατών μελών. Η Σουηδία (83,6%) και η Δανία (77,5%) είναι σταθερά οι κοινωνίες με τη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων. Η Ελλάδα (51,2%) και η Ουγγαρία (51,9%) έχουν το μακρύτερο δρόμο. Η Ιταλία και η Κύπρος έχουν βελτιώσει τα περισσότερα (+ 13,8% και + 10,4%), ενώ η Λιθουανία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην ισότητα των φύλων από το 2005.
Σύμφωνα με τον δείκτη, η βαθμολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την έκδοση του 2017, φτάνοντας στο 67,4.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με ποσοστό 51,2% και η Ουγγαρία ακολουθεί με 51,9%, καταδεικνύοντας τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν.
Από το 2005, η βαθμολογία της ΕΕ, στο θέμα της ισότητας των φύλων, αυξήθηκε μόνο κατά 5,4% (+ 1,2% από το 2015).
Η ΕΕ είναι πιο κοντά στην ισότητα των φύλων στους τομείς της υγείας (88,1%) και τα χρήματα (80,4%). Οι ανισότητες των φύλων είναι πιο ανησυχητικές στον τομέα της εξουσίας (51,9%). Παρόλα αυτά, η βαθμολογία στον τομέα αυτό έχει βελτιωθεί περισσότερο από το 2005 (+13%), λόγω της προόδου σε σχεδόν κάθε κράτος μέλος.
Ένα νέο χαρακτηριστικό της έκδοσης του 2019 είναι η εισαγωγή θεματικής εστίασης που συνδέεται με επιλεγμένους τομείς του. Η ειδική εστίαση αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, ζήτημα υψηλής πολιτικής σημασίας για την ΕΕ.
Ο δείκτης παρουσιάζει επίσης ένα πρόσθετο σύνολο δεικτών σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, που δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς του βασικού δείκτη ισότητας των φύλων, αλλά συνδέονται εννοιολογικά και στατιστικά.
ΠΗΓΗ:protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου