Τη λήψη φορολογικών και άλλων κινήτρων για την προστασία των παραγωγών οπωροκηπευτικών ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας. Κατά την εκτίμησή του, ο εν λόγω κλάδος καταρρέει στη γείτονα χώρα για δύο λόγους. Πρώτον, εξαιτίας της μηδενικής συμμετοχής των αγροτών σε συνεταιριστικά ή άλλα σχήματα που έχει ως αποτέλεσμα τη λειτουργία ιδιαίτερα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Δεύτερον, γιατί η Ελλάδα διοχετεύει στη χώρα προϊόντα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, τις οποίες δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί η Βουλγαρία.
Έχει παρέλθει η εποχή που οι τιμές του Έλληνα παραγωγού, για ευνόητους βέβαια λόγους, ήταν σαφώς υψηλότερες από τις αντίστοιχες χωρών όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Στην Ελλάδα, οι τιμές παρουσιάζουν ακόμη και εικόνα κατάρρευσης, όχι μόνο σε προϊόντα όπως το επιτραπέζιο ροδάκινο, που κινείται τις ημέρες αυτές σε χαμηλά τριαντακονταετίας καθώς ανταγωνιζόμαστε την πιο οργανωμένη Ισπανία. Οι τιμές είναι χαμηλότερες ακόμη και από αυτές των χωρών της Ανατολικής Βαλκανικής σε προϊόντα όπως το μαλακό σιτάρι ή το ρύζι, έως το πρόβειο κρέας και το γάλα.
Το ίδιο ισχύει και για άλλα «εθνικά» προϊόντα. Η τιμή του ελαιολάδου είναι πλέον χαμηλότερη, όχι μόνο συγκρινόμενη με την αντίστοιχη ιταλική, αλλά ακόμη και με αυτή του παραγωγού της Τυνησίας, που αναδεικνύεται σε μεγάλο ανταγωνιστή και βέβαια παράγει σε σαφώς διαφορετικό περιβάλλον.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι μέσες τιμές είναι χαμηλότερες από αυτές που καταγράφονται στις επίσημες στατιστικές, καθώς σημαντικές ποσότητες κάποιων κλάδων διακινούνται χωρίς παραστατικά, με πληρωμές «στο χέρι» σε σαφώς μικρότερα επίπεδα.
Είναι προφανές ότι η μεγέθυνση του πρωτογενούς τομέα δεν μπορεί να υπάρξει με μία συνεχή πίεση αγροτικών τιμών και εισοδημάτων. Το ακριβές μείγμα των πολιτικών, με τις οποίες η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντιστρέψει τα παραπάνω, περιμένουν να ακούσουν οι αγρότες από τον πρωθυπουργό τις ημέρες αυτές στη ΔΕΘ.
ΠΗΓΗ:https://www.ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου