Η Μυρτώ Φοίφα αποφάσισε να συνδέσει τις παιδαγωγικές της σπουδές με την αγάπη της για τη φύση και να μεταδώσει σε παιδιά και μεγάλους την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Καλαμάτα. Πριν από περίπου πέντε χρόνια ξεκίνησε μέσω του Αγροκτήματος Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον κύκλο του φυτού και του σπόρου και να αναπτύξουν μία διαφορετική σχέση με το φυσικό περιβάλλον, ώστε και τα ίδια να διαχειρίζονται καλύτερα τους πόρους του.
«Από το 2010 και μετά αποφάσισα να αφήσω την Αθήνα και να επιστρέψω στο αγρόκτημα που ανήκε στην οικογένειά μου για πολλές γενιές και μέσω της αγροτικής παραγωγής να μεταδώσουμε σε σχολεία, φορείς και οικογένειες την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Έτσι, από το 2014, το κτήμα πήρε μια διαφορετική μορφή ως ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Έχουμε, λοιπόν, ετοιμάσει ένα πρόγραμμα που λέγεται ‘‘ο πολιτισμός της καλλιέργειας’’, το οποίο είναι πολύπλευρο και έχει πέντε άξονες. Ο πρώτος εστιάζει στην εξοικείωση με τον κύκλο του φυτού και του σπόρου μέχρι το τελικό προϊόν. Ο δεύτερος αφορά τη διαδικασία της κομποστοποίησης και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Ο τρίτος αφορά την επανάχρηση, δηλαδή τη δημιουργία κατασκευών από άχρηστα υλικά, ο τέταρτος την αναγνώριση των βοτάνων και τη χρήση αυτών, καθώς και τη δημιουργία προϊόντων από αυτά και ένας πέμπτος άξονας είναι “το σώμα μου στη φύση”, που έχει να κάνει με την ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων για να επεξεργαστούμε το περιβάλλον», αναφέρει στην «ΥΧ» η Μυρτώ.
Τράπεζα Σπόρων
Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, στο Αγρόκτημα έχει δημιουργηθεί και μία Τράπεζα Σπόρων, η οποία λειτουργεί με τη διαδικασία της ανταλλαγής και όπως τονίζει η Μυρτώ «έχει μετατραπεί σε ένα βασικό εργαλείο του αγροκτήματος, όσον αφορά την εκπαίδευση».
Προγράμματα
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο αγρόκτημα αφορούν σχολεία και φορείς που μπορούν να συμμετάσχουν ως ομάδες καθημερινά από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, όπως μας ενημερώνει η Μυρτώ, «τις Κυριακές το αγρόκτημα ανοίγει για όλη την οικογένεια και με βάση το παραπάνω πρόγραμμα δημιουργούνται και δραστηριότητες παιχνιδιού.
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στο Αγρόκτημα Φοίφα δεν περιορίζεται από την ηλικία, αφού ακόμα και ένα παιδί δύο χρονών μπορεί να συμμετάσχει. Η ομάδα, επίσης, αποτελείται από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με βάση τα άτομα που θα επισκεφτούν κάθε φορά το κτήμα κινείται ευέλικτα για να προσαρμοστεί στις ανάγκες τους.
«Σχολείο της Φύσης»
Οι δράσεις, όμως, του αγροκτήματος δεν περιορίζονται μόνο στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχουν αναπτύξει μία στενή συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, αλλά και άλλους δήμους για τη δημιουργία προγραμμάτων κομποστοποίησης και την εγκατάσταση δικτύου κομποστοποίησης στις πόλεις και στα σχολεία για να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με αυτήν τη διαδικασία και να μάθουν να μειώνουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο.
«Έχουμε, επίσης, αναπτύξει μία δυνατή σχέση με σχολεία της περιοχής, ώστε να υπάρχει μια παράλληλη υποστήριξη των σχολείων για την κατασκευή σχολικών κήπων, τραπεζών σπόρων, αλλά και τη συμμετοχή στα περιβαλλοντικά προγράμματα. Όλο αυτό το κομμάτι της επαφής το έχουμε ονομάσει “Σχολείο της Φύσης”», αναφέρει η Μυρτώ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες μέσω της σελίδας στο facebook: Re:Think – Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα, καθώς και μέσω της ιστοσελίδας www.Rethink-project.gr.
ΠΗΓΗ:https://www.ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου