Ούτε το rock and roll έκανε τους νέους της δεκαετίας του '60 «τεντιμπόιδες», ούτε η death metal κάνει τους σημερινούς λάτρεις της λιγότερο ευαίσθητους απέναντι στη βία, σύμφωνα με έρευνα
Μια ομάδα επιστημόνων από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα σε Αυστραλία και Κίνα διεξήγαγε μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο της ακρόασης της λεγόμενης «βίαιης μουσικής» στους ανθρώπους, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αυτού του είδους η μουσική κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ευαίσθητους απέναντι στη βία.
Στην εργασία που δημοσιεύθηκε στο Royal Society Open Science, η ομάδα περιγράφει τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν με 80 εθελοντές φοιτητές και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από αυτά.
Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες διατύπωναν αρκετές απορίες για τον αντίκτυπο που έχει η μουσική στους ανθρώπους. Την περίοδο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το rock and roll, για παράδειγμα, πολλοί γονείς είχαν πειστεί ότι αυτού του είδους η μουσική θα μετατρέψει τα παιδιά τους σε… έκφυλους νέους. Πιο πρόσφατα, το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της ραπ και της death metal, εγείροντας απορίες σχετικά με τις επιπτώσεις του -θεωρητικά βίαιου αυτού- είδους μουσικής. Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το φαινόμενο αυτό, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 32 εθελοντές φοιτητές, λάτρεις της death metal μουσικής και 48 φοιτητές που ανέφεραν ότι δεν τους άρεσε και δεν άκουγαν death metal.
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι εθελοντές έπρεπε να κοιτάζουν σε μια συσκευή, η οποία μπορούσε να δείχνει διαφορετικές εικόνες ταυτόχρονα. Έτσι, οι ερευνητές τους έδειχναν μία εικόνα με βία και μία εικόνα μη βίας την ίδια στιγμή και τους ρωτούσαν σε ποια εικόνα επικεντρώνονταν. Εξετάζοντας τα αποτελέσματα, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν κάποια διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες, αφού και οι δύο επικεντρώθηκαν κυρίως στις βίαιες εικόνες, υποδεικνύοντας ότι η death metal μουσική δεν έκανε τους φοιτητές περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητους απέναντι στις εικόνες που απεικονίζουν βία.
Σε ένα δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές επανέλαβαν το αρχικό πείραμα, έχοντας ως ηχητική υπόκρουση είτε ένα death metal τραγούδι είτε ένα χαρούμενο τραγούδι. Ανέφεραν, λοιπόν, ότι και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια, με τις δύο ομάδες να επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στις βίαιες εικόνες.
Το συμπέρασμα των επιστημόνων με βάση τα αποτελέσματά τους είναι ότι η μουσική που χαρακτηρίζεται ως βίαιη δεν κάνει τους ανθρώπους περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητους απέναντι στη βία είτε μακροπρόθεσμα είτε βραχυπρόθεσμα.
Πηγή:protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου