Η μετάβαση στο νέο Δήμο Κορινθίων - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Η μετάβαση στο νέο Δήμο Κορινθίων


Μια από τις πιο «ταλαιπωρημένες» λέξεις το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Δήμο Κορινθίων είναι η λέξη «αλλαγή». Για αυτήν μιλούν πολλοί υποψήφιοι Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, θα τη δείτε τυπωμένη σε πολλά φυλλάδια και κάρτες, θα τη διαβάσετε σε πλείστες αναρτήσεις στα ηλεκτρονικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Για «αλλαγή» μιλάει ακόμα και ο εν ενεργεία Δήμαρχος μετά από δεκατρία ολόκληρα χρόνια παραμονής του στη θέση του Δημάρχου και σχεδόν είκοσι χρόνια παρουσίας του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι προφανές ότι με τέτοια «κακομεταχείριση» η λέξη «αλλαγή» έχει μάλλον αποκτήσει στο Δήμο Κορινθίων μια παρωχημένη έννοια και έχει μετατραπεί σε ένα μαζικό τεστ Ρόρσαχ, το διάσημο τεστ εικόνων με αφηρημένες κηλίδες μελάνης που χρησιμοποιείται στον τομέα της ψυχολογίας. Ο καθένας βλέπει εκείνο που θέλει ο ίδιος να δει σε αυτές τις εικόνες. Έτσι και ο καθένας αντιλαμβάνεται την «αλλαγή» όπως ο ίδιος θέλει.

Αν η «αλλαγή» είχε κάποιο συνεκτικό και ενιαίο νόημα στις δημοτικές εκλογές του 2014, πιστεύω ότι αυτό έχει εξανεμιστεί ως ομοιογενές αίτημα πια το 2019. Ένας τόπος μετά από δεκατρία χρόνια υπό το ίδιο διοικητικό καθεστώς δεν μπορεί πια να αναζητά την «αλλαγή». Διότι το διοικητικό μοντέλο που έχει ακολουθηθεί για αρκετά περισσότερο από μια δεκαετία έχει πλέον παγιώσει αντιλήψεις, στάσεις, συμπεριφορές και κυρίως πρόσωπα, μερικά εκ των οποίων έχουν μπερδέψει ή ταυτίσει ακόμα και τον ευρύτερο αυτοπροσδιορισμό τους με τη θεσμική ιδιότητά τους στα κοινά. Αυτό αφορά και σε ένα ολόκληρο πλέγμα σχέσεων, ισορροπιών, κοινωνικών συμβάσεων, διακριτών χαρακτηριστικών, που σε βάθος χρόνου μετασχημάτισαν τόσο το κοινωνικό πλαίσιο του Δήμου, όσο και τη γενικότερη αντίληψη για το πως νοείται η συμμετοχή στα κοινά, η εμπλοκή του πολίτη στη διαμόρφωση δημοτικών πολιτικών, ακόμα και αυτή καθαυτή η διαδικασία επιλογής αντιπροσώπων, οι εκλογές με λίγα λόγια. Δεν είναι τυχαίο ότι και σε αυτές τις εκλογές θα δείτε ανθρώπους που ποτέ δεν έχουν μιλήσει, δεν έχουν γράψει, δεν έχουν πάρει κάποια δημόσια θέση για ζητήματα του Δήμου, να τοποθετούνται ξαφνικά για ένα σωρό ζητήματα ζητώντας την ψήφο σας, λες και ξαφνικά ξύπνησαν ένα πρωί και μετά από ένα περίεργο ταχύρρυθμο «σεμινάριο» απέκτησαν μνήμη, εμπειρία, κρίση και βέβαια ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Ένα βίαιο ξύπνημα από κάποιον απροσδιόριστο λήθαργο που όμως λειτουργούσε ως μέθοδος «υπνοπαιδείας» για τα δημοτικά τεκταινόμενα. Λογικό επόμενο είναι να συναντάμε συχνά ελλιπείς μνήμες και αόριστες τοποθετήσεις που και από την πλευρά των πολιτών αντιμετωπίζονται με συμπάθεια και συγκατάβαση, υπό το γενικό κλίμα της «λήθης ευγενείας» που οδηγεί και σε ψήφο βραχυπρόθεσμης αξιολογικής επεξεργασίας.

Ο Δήμος Κορινθίων, οι πολίτες του, σε αυτές τις εκλογές, εκτιμώ ότι πρέπει να αναζητήσουν και να επιβάλλουν την έναρξη της μετάβασης σε ένα νέο Δήμο, σε μια νέα διοικητική κουλτούρα και λογική. Η ευκαιρία της άμεσης «αλλαγής» έχει χαθεί. Χρειαζόμαστε μια μετάβαση που σταδιακά θα μας βγάλει όλους από τη λογική ότι για να εξυπηρετηθούμε χρειάζεται να απευθυνθούμε στον συγκεκριμένο «τάδε» που «εδώ και χρόνια» κάνει τη «δουλειά». Στον «δείνα» που είναι αναγκαίος για να βρούμε τάφο, για να πάρουμε αδειοδότηση, για να συνδεθεί το ρολόι του νερού, για να αλλαχτούν οι λάμπες στις κοινόχρηστες κολώνες, για να χρηματοδοτηθεί ο σύλλογος, για να εγκριθεί μια εκδήλωση, για να αποπληρωθεί ο εργολάβος, για να γίνει η ανάθεση, για να φτιαχτεί η παιδική χαρά, για να βαφτεί το σχολείο και να επισκευαστούν τα καζανάκια του, για να κουρευτούν τα θεόρατα χόρτα σε κοινόχρηστους χώρους, για να γίνουν όλα όσα θα έπρεπε να γίνονται χωρίς να ξέρει κανείς ούτε τον «τάδε», ούτε τον «δείνα».

Η «μετάβαση» σημαίνει ότι θα εμπεδωθεί σταδιακά ένα άλλο διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας του Δήμου αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου, και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ειδικά το τελευταίο είναι αδήριτη ανάγκη να μετατραπεί από ένα στείρο όργανο, σε κοιτίδα ανάδειξης προτάσεων και ιδεών με τη συμμετοχή των πολιτών με κάθε πρόσφορο μέσο, φυσικό ή ψηφιακό.

Ο επόμενος Δήμαρχος θα πρέπει να έχει αυτή τη μεταβατική αποστολή. Ομοίως και οι σύμβουλοι που θα εκλεγούν. Τη μεγάλη ευθύνη της διαμόρφωσης των συνθηκών μιας μετάβασης που θα μπορέσει τελικά να οδηγήσει στην επιθυμητή αλλαγή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα σκληρής δουλειάς και ζύμωσης των πολιτών με μια νέα πραγματικότητα. Και αυτό με ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει επί σειρά ετών το προηγούμενο μοντέλο δεν γίνεται.

Η πρόκληση των δημοτικών εκλογών που έχουμε μπροστά μας είναι αυτή. Να διαλέξουμε ανθρώπους που μπορούν να υπηρετήσουν αυτή τη μετάβαση. Να επιλέξουμε για Δήμαρχο εκείνον που κομίζει τέτοιου είδους χαρακτηριστικά. Εκείνον που πιθανώς είναι διατεθειμένος να «θυσιάσει» μια μακροχρόνια θητεία, μια επανεκλογή αν χρειαστεί, για να επιτύχει τη μετάβαση. Αν και πιστεύω ότι αν το καταφέρει, εκείνος θα είναι που θα καρπωθεί και την πραγμάτωση της μεγάλης και αναγκαίας «αλλαγής».

Προσωπικά πιστεύω ότι αυτός ο υποψήφιος είναι ο Βασίλης Νανόπουλος και η «Συμμαχία Πολιτών» έχει στη διάθεσή σας πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν τα παραπάνω. Ως ένα από αυτά, ζητώ την ψήφο σας και την ευκαιρία να προσπαθήσουμε. Και θα τα καταφέρουμε.


Βασίλειος Μπαλάφας του Αριστείδη

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κορινθίων
Βασίλης Νανόπουλος | Συμμαχία Πολιτών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad