Η επικαιρότητα των ημερών, με την συνεχή ειδησεογραφία για παιδιά που κακοποιούνται, πληρώνουν τον «πόλεμο» άλλων, καλούνται να αλλάξουν το σύστημα, η ανάγκη για κάθαρση στην πολιτική και η δύναμη των γυναικών είναι οι κυρίαρχες θεματικές των παραστάσεων που φέρνει το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο. Που δεν θα είναι δύο, αλλά ουσιαστικά τέσσερις.
Παραμονές των εκλογών, 5 και 6 Ιουλίου ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, ένα έργο που σπανίως ανεβαίνει (τελευταία φορά το είδαμε το 2006 σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και Πολ Κουκ). Μια συμπαραγωγή με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ) αφού ο καλλιτεχνικός διευθυντής επιθυμούσε να υπογραμμίσει τις συνέργειες και τις συνεργασίες που ανέπτυξε κατά τη θητεία του. Οπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, συνειδητά αποφάσισε να σκηνοθετήσει μια παράσταση φέτος στην Επίδαυρο, αφού η θητεία του έληξε πριν λίγες μέρες και καθώς δεν γνώριζε αν θα ανανεωθεί ήθελε να φύγει με αυτό τον τρόπο. Με μια σκηνοθεσία.
O Στάθης Λιβαθινός στη συνέντευξη Τύπου όπου έκανε και απολογισμό της θητείας του
Ο ίδιος αρχικά επιθυμούσε να φέρει άλλο έργο στην Επίδαυρο, το Επος του Διγενή Ακρίτα, αλλά τελικά επικράτησε η εισήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΘΟΚ. «Δεν είχα μελετήσει το έργο και όταν το διάβασα συνειδητοποίησα ότι είναι ένα άγνωστο αριστούργημα του enfant terrrible της αρχαίας δραματουργίας, του Ευιπίδη» είπε. To έργο «είναι ένας ύμνος για τη γυναικεία αντοχή και τη δύναμη της γυναικείας φύσης, ακόμα και αυτής που έχουν οι άνδρες» πρόσθεσε ο Στάθης Λιβαθινός. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν Αννα Γιαγκιώζη, Ανδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Αγλαΐα Παππά, Μαρία Σαββίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη, Νιόβη Χαραλάμπους. Αίθρα είναι η Κάτια Δανδουλάκη που κατεβαίνει για πρώτη φορά στην καριέρα της στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο και είναι η πρώτη φορά που κάνει τραγωδία. Το 1997 είχε πρωταγωνιστήσει στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.
Η Κάτια Δανδουλάκη πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ικέτιδες». Εδώ σε πρόβα με τον Ακη Σακελλαρίου
Σύμφωνα με την υπόθεση οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα προσπέφτουν Ικέτιδες στον βωμό της Δήμητρας στην Ελευσίνα. Μαζί τους ο βασιλιάς του Άργους Άδραστος ο οποίος ήταν και αρχηγός της επίμαχης εκστρατείας. Ζητούν τη βοήθεια του βασιλιά της Αθήνας Θησέα γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους παραβιάζοντας το έθος των Ελλήνων. Ο Θησέας ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα ετοιμάζεται να στείλει μήνυμα στον βασιλιά της Θήβας Κρέοντα όμως τον προλαβαίνει η άφιξη Θηβαίου Κήρυκα που φέρνει το δικό του μήνυμα στον Αθηναίο βασιλιά: Του ζητά να διώξει τον Άδραστο και τις μητέρες διαφορετικά θα τους επιτεθούν. Ο Θησέας οδηγεί τον στρατό της Αθήνας ενάντια στους Θηβαίους και φέρνει στην Ελευσίνα τους νεκρούς στρατηγούς όπου και τους καίουν προσφέροντάς τους τις πρέπουσες τιμές. Η Ευάδνη σε ένα παραλήρημα ορμά στη φωτιά και καίγεται μαζί με τον άνδρα της Καπανέα. Μητέρες και παιδιά παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής με τις στάχτες των αγαπημένων τους.
Πολιτική πράξη στην Επίδαυρο
Φυσικά ετέθη το ζήτημα της ημερομηνίας, αφού η παράσταση είναι προγραμματισμένη να ανέβει στην Επίδαυρο στις 5 και 6 Ιουλίου, παραμονή των εκλογών. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης, δήλωσε ότι «και η συνάντηση με τον Λόγο και το Θέατρο είναι μια πολιτική πράξη» προσθέτοντας ότι το κείμενο του Ευριπίδη είναι «ένα μάθημα για τη Δημοκρατία και τη σωστή ηγεσία» καλώντας το κοινό να κατέβει στην Επίδαυρο για την παράσταση.
Οι ηθοποιοί της παράστασης «Αγαμέμνων»
Η δεύτερη «κάθοδος» του Εθνικού στην Επίδαυρο είναι ιδιαίτερη: αποτελείται από τρεις διαφορετικές παραστάσεις που συγκροτούνται σε ένα σώμα, έχει τρεις σκηνοθέτιδες, 41 ηθοποιούς, δεκάδες συντελεστές. Είναι η «Ορέστεια» του Αισχύλου. Πρόκειται για το έργο «Αγαμέμνων» που σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη, το έργο «Χοηφόροι» σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ και το έργο «Ευμενίδες» από την Γεωργία Μαυραγάνη. Η ανάγνωση των τριών έργων φέρνει ανατριχιαστικά στο μυαλό τις πρόσφατες απανωτές ειδήσεις με παιδιά και εφήβους που πέφτουν θύματα ενηλίκων, ακόμα και γονέων τους σε μια κοινωνία παραζαλισμένη και ανθρωποφαγική. Σημειώνουμε ότι και οι τρεις παραστάσεις που θα δούμε σαν ένα σώμα σε 4 ώρες, έχουν ίδια σκηνικά και φωτισμούς.
Στιγμιότυπο από τις πρόβες για την παράσταση «Ικέτιδες»
Στο κέντρο της ιστορίας του Αγαμέμνονα θα βρούμε την Ιφιγένεια και πώς αυτό το παιδί θυσιάστηκε για έναν πόλεμο όπως τόνισε η Ιώ Βουλγαράκη. Πρωταγωνιστούν οι Αργύρης Ξάφης (Αγαμέμνων), Δέσποινα Κούρτη (Κασσάνδρα), Εύη Σαουλίδου (Κλυταιμνήστρα), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Αίγισθος), Στέλιος Ιακωβίδης (φρουρός), Δημήτρης Γεωργιάδης (Κήρυκας).
Ολοι οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην παράταση «Χοηφόροι»
Το δεύτερο μέρος της Ορέστειας «Χοηφόροι» ακολουθεί όπως είπε η σκηνοθέτιδα Λίλλυ Μελεμέ την ιστορία ενός παιδιού - του Ορέστη- που καλείται να ενηλικιωθεί, να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή και από κράτος του ενός να δημιουργήσει ένα κράτος των πολλών. Πρωταγωνιστούν οι: Φιλαρέτη Κομνηνού (Κλυταιμνήστρα), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αίγισθος), Μαρία Κίτσου (Ηλέκτρα), Γιάννης Νιάρος (Ορέστης) κ.α. Η τριλογία κλείνει με το έργο «Ευμενίδες». Η Γεωργία Μαυραγάνη σημειώνει ότι βλέπουμε τον Ορέστη «να προσπαθεί να καθαρθεί και μαζί να οδηγηθεί στην κάθαρση όλη η πόλη. Οπως ακριβώς αυτή την εποχή έχουμε όλοι ανάγκη κάθαρσης». Πρωταγωνιστούν οι: Αγγελική Παπαθεμελή, Στέλλα Βογιατζάκη, Κατερίνα Καραδήμα κ.α.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου