Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο του διεθνούς τουριστικού ρεύματος. Κάθε χρόνο οι αφίξεις στην χώρα είναι αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο ενισχύοντας συνολικά την εθνική αλλά και την τοπική οικονομία στα σημεία όπου αποτελούν κέντρα τουριστικού ενδιαφέροντος. Πλείστες περιοχές της χώρας, που είτε είναι παραθαλάσσιες και εκμεταλλεύονται το φυσικό τους κάλος, είτε γειτνιάζουνε με αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους διεθνούς φήμης, καρπώνονται τα οφέλη, με τις τοπικές τους επιχειρήσεις να ευημερούν και να προσφέρουν εργασία στους ντόπιους που καμιά φορά δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται εργαζόμενοι από κάθε γωνιά της χώρας.
Τα παραπάνω είναι κοινός τόπος παντού εκτός από την Κόρινθο που εμφανίζει ένα μοναδικό παράδοξο. Ενώ παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη, οι Κορίνθιοι ομοιάζουν μάλλον περισσότερο με Δραμινούς ή Αγρινιώτες που μακριά από το τουριστικό ρεύμα αναθεματίζουν την κακή τους μοίρα παρακολουθώντας τα στίφη των τουριστών να περνούν ανήμποροι από την φύση του τόπου τους να ωφεληθούν.
Ο Δήμος της Κορίνθου είναι παραθαλάσσιος, με δύο παραλιακά μέτωπα, σε πείσμα της δημοτικής αρχής που για κάποιον προφανώς ανεξήγητο λόγο αδιαφορεί, έχει την ευτυχία να διαθέτει έναν μεγάλο και με εξαιρετικό ιστορικό εύρος, αριθμό αρχαιολογικών χώρων που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών από όλον κυριολεκτικά τον κόσμο. Επίσης εμφανίζει το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο πλεονέκτημα της πλέον εύκολης πρόσβασης του επισκέπτη καθώς όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται σε έναν τόπο που απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο και λιμάνι της χώρας και είναι δίπλα στην πρωτεύουσα.
Πραγματικά το να αποτύχει κανείς να εκμεταλλευτεί όλα αυτά τα πλεονεκτήματα απαιτεί κόπο, χρόνο, πείσμα και σαφέστατα καλά οργανωμένο και εκτελεσμένο σχέδιο. Η δημοτική αρχή της Κορίνθου τα διαθέτει όλα αυτά καθώς στον άπλετο χρόνο που της δόθηκε από τους πολίτες τα κατάφερε να αποτύχει με τρόπο αναμφισβήτητο και πέραν πάσας πιθανής και μη αμφιβολίας.
Έτσι αντί για φροντισμένες παραλίες ικανές να φιλοξενήσουν μια πλειάδα θαλάσσιων σπορ, αντί για πινακίδες πρόσβασης που θα καθοδηγούν τον επισκέπτη προς τους αρχαιολογικούς χώρους, αντί για σύνδεση της αρχαίας Κορίνθου με τον προαστιακό, αντί για την κατασκευή πεζοπορικών και πολιτιστικών διαδρομών που θα συνδέουν οικισμούς και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, αντί για την ανάδειξη της εξαιρετικής αγροτοκτηνοτροφικής μας παραγωγής έχουμε κάνα δυο αγάλματα αρχαιοπρεπή και αμφιβόλου αισθητικής, μερικά διάσπαρτα εξίσου αρχαιοπρεπή ψηφιδωτά πλάι σε κάποια πλακάκια που γλιστράνε και μία τσιμεντένια τρίηρη που προφανώς και δεν μας ταξιδεύει πουθενά.
Ήρθε όμως ο καιρός να τα αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά, ήρθε ο καιρός να κινηθούμε μπροστά και να σχεδιάσουμε τον χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης του δήμου μας. Με επίκεντρο την Αρχαία Κόρινθο και το πρόσφατα ανακαινισμένο μουσείο της εμείς οι άνθρωποι της Κίνησης Εμπρός, αδυνατούμε να διορθώσουμε το παρελθόν αλλά προσδοκούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον.
Προτείνουμε λοιπόν και δεσμευόμαστε σε συνεργασία με την περιφέρεια και την καθ’ ύλην αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων Κορινθίας για την δημιουργία ενός μουσείου Βυζαντινής και Πρωτοχριστιανικής ιστορίας, εντός ή παραπλήσια του αρχαιολογικού χώρου, με σκοπό την ενίσχυση του ήδη υφιστάμενου ισχυρού ρεύματος θρησκευτικού τουρισμού.
Δεσμευόμαστε για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Ακροκορίνθου, της Αρχαίας Κορίνθου και του αρχαίου λιμανιού στο Λέχαιο σε ένα ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο όπου οι χώροι θα συνδέονται με πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές που θα ακολουθούν το δυνατόν τις αρχαίες διαδρομές, που θα διαθέτει πινακίδες πρόσβασης καθώς και χώρους εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας.
Η Κόρινθος όμως δεν αποτελεί μονάχα ένα ιστορικό υπόβαθρο για την φαντασία και το βλέμμα του σύγχρονου επισκέπτη. Διαθέτει έναν μεγάλο πολιτιστικό πλούτο, ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, έναν γαστρονομικό παράδεισο στο παρόν, στο σήμερα.
Δεσμευόμαστε για την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού και αθλητισμού με την δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στην Ανατολική Κορινθία, τόπο που λόγω του ήπιου ανάγλυφου της περιοχής, του σχετικά χαμηλού υψομέτρου αλλά και της μικρής απόστασης από την Αθήνα που αποτελεί την έδρα των μεγαλύτερων ορειβατικών συλλόγων της Ελλάδας είναι ιδανικός για τέτοιου τύπου δραστηριότητες.
Δεσμευόμαστε σε συνδυασμό με τα παραπάνω για την δημιουργία ενός μεγάλου αναρριχητικού πάρκου με σύγχρονες προδιαγραφές στον Σολωμό Κορινθίας με σκοπό την ένταξη της Κορινθίας στον αναρριχητικό τουρισμό που εμφανίζει μια διαρκή και αυξανόμενη ζήτηση σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.
Δεσμευόμαστε για την δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών εκμεταλλευόμενοι τόσο τα παραλιακά μας μέτωπα όσο όμως και το εκτεταμένο δίκτυο χωματόδρομων στο ανατολικό τμήμα του δήμου μας.
Δεσμευόμαστε για την αξιοποίηση του παραλιακού μας μετώπου με την δημιουργία υποδομών για την διευκόλυνση των λουόμενων, για την πρόσβαση σε αυτές και για την καθαριότητα τους. Επίσης για την εκμετάλλευση των φυσικών τους χαρακτηριστικών για την δημιουργία υποδομών για τα πλέον δημοφιλή θαλάσσια σπορ, όπως για παράδειγμα το windsurfing και kitesurfing στην παραλία Κανταρε και στο Αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου.
Είναι προφανές πως οι παραπάνω δεσμεύσεις και προτάσεις μας δεν εξαντλούν τις θέσεις μας αλλά αποσκοπούν στο να είναι ενδεικτικές του τρόπου αντίληψης μας και των προθέσεων μας, όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη του δήμου μας. Στην Κίνηση Εμπρός πιστεύουμε πως καθήκον και λειτουργία του Δήμου για την τουριστική ανάπτυξη αποτελεί η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής στις επιχειρηματικές προσπάθειες των δημοτών του και η συνεχής στήριξη τους.
Έχει παρέλθει η εποχή όπου ο τουρισμός απαιτούσε λίγο ήλιο, λίγη θάλασσα και άντε και μερικά αρχαία μάρμαρα. Ο επισκέπτης σήμερα επιθυμεί μια βιωματική και διαδραστική σχέση με τον τόπο που επισκέπτεται. Απαιτεί την γνωριμία με την τοπική αρχιτεκτονική, με τις παραδόσεις που έχουν επιβιώσει μέχρι της μέρες μας, με τον γαστρονομικό πλούτο και τα τοπικά προϊόντα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Επιστρέφει σε αυτόν που θα του τα γνωρίσει όχι μόνο ένα χαμόγελο αλλά και την οικονομική του υποστήριξη. Όλα αυτά τα τόσο παραμελημένα όλον αυτόν τον καιρό επιθυμούμε να αναδείξουμε. Τα τοπικά μας πανηγύρια και τις δικές μας γεύσεις, την τοπική μας αρχιτεκτονική και τα κρυμμένες από το βλέμμα των πολλών φυσικές μας ομορφιές. Σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και με καθοδηγητή μας την τοπική κοινωνία θα προβάλλουμε τον πολιτιστικό, φυσικό και ανθρώπινό μας πλούτο που τόσο έχει κακοπάθει, εγκαταλελειμμένος στα χέρια ανθρώπων δίχως όραμα και δίχως φαντασία.
Δράσεις όπως αυτές απαιτούν ελάχιστο κόστος, παρουσιάζουν σεβασμό στο περιβάλλον, προωθούν και στηρίζουν την τοπική παραγωγή αφού αυξάνουν την επισκεψιμότητα σε απομακρυσμένα και απόμερα σημεία του δήμου μας, δημιουργούν κίνητρα για την παραμονή των κατοίκων σε οικισμούς που κινδυνεύουν από πλήρη εγκατάλειψη και αποτελούν οδηγό για την φιλοσοφία μας για μια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον στην ιστορία και στον άνθρωπο. Προσφέρουν υπηρεσίες πραγματικής ψυχαγωγίας και αναψυχής που τόσο έχουμε ανάγκη στον σύγχρονο αστικό και φρενήρη τρόπο ζωής, τόσο για τον επισκέπτη όσο όμως και για τον κάτοικο.
Σταματης Κωνσταντινος. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης Εμπρος
ΠΗΓΗ:ekorinthos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου