Πριν από μερικούς μήνες –με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι- ο Σύλλογος ‘’Αγκαλιά-ΖΩ’’, είχε κάνει ένα ανοιχτό κάλεσμα στους συμπολίτες μας, για να συζητήσουμε ερωτήσεις και προτάσεις για ‘’το πως και αν’’, είναι προετοιμασμένος ο δικός μας δήμος σε μια αντίστοιχη φυσική καταστροφή.
Μέσα από έναν γόνιμο διάλογο και με την παρουσία του κ. Μυττά ως εκπροσώπου του δήμου, καταγράψαμε και καταθέσαμε τα ερωτήματα και τις προτάσεις μας σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Η σημαντικότερη πρόταση έγινε από έναν συντοπίτη μας τον κ. Μαυραγάνη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι παράλληλα συμμετείχε σε μία ερευνητική ομάδα μαζί με άλλους επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων που ενώσαν δυνάμεις και γνώσεις για να θέσουν τις υπηρεσίες των σύγχρονων επιστημών , στη διάθεση της αντιμετώπισης κρίσεων. (Περισσοτερα εδω http://fireathon.com/?page_id=48 )
Η προσπάθεια αυτή ευδοκίμησε και το αποτέλεσμα είναι ο σχεδιασμός του συστήματος και η πρότυπη υλοποίησή του.H επιστημονική ομάδα διέκρινε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς (αστυνομία- πυροσβεστική-δήμος-στρατός-εθελοντές), όπως φάνηκε και στο πόρισμα για τα βασικά αίτια της τραγωδίας στο Μάτι.
Έφτιαξαν λοιπόν και παρουσίασαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ,η οποία:
· θα συνδέει τους φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση μιας κρίσης, μέσω ενός συντονιστικού κέντρου, το οποίο θα κυκλοφορεί άμεσα τις πληροφορίες και τα δεδομένα και μέσω αυτού θα μπορεί ο αρχηγός της επιχείρησης αντιμετώπισης μιας κρίσης να δίνει τις απαραίτητες εντολές στις δομές που εμπλέκονται.
· θα υπάρχει σαν εφαρμογή στα τηλέφωνα μας (αρχικά των εθελοντών και μετά όλων των πολιτών) και θα δίνει οδηγίες-πληροφορίες, σε περιπτώσεις καταστροφών όπου είναι αναγκαία η άμεση ενημέρωση των πολιτών
· θα μπορεί να ενεργοποιεί πιστοποιημένους εθελοντές (των οποίων θα έχει προηγηθεί εκπαίδευση) για το που και με ποιόν τρόπο μπορούν να βοηθήσουν, αξιοποιώντας έτσι το μέγιστο των ανθρώπινων δυνατοτήτων.
· Θα δίνει την δυνατότητα απεικόνισης και επικοινωνίας πραγματικού χρόνου των εθελοντών και των δυνάμεων που θα αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε συμβάν στον συντονιστή .
Η επιστημονική ομάδα , πρόσφερε χωρίς κανένα οικονομικό κόστος , την καινοτόμα ιδέα της. Επιπλέον προτάθηκε να συμμετέχει ο δήμος σε χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα με συνεργασία της ομάδας καινοτομίας και του τμήματος πληροφορικής της ΑΣΟΕΕ και πρότεινε να εφαρμοστεί πιλοτικά στο Δήμο μας και συγκεκριμένα στο Κάτω Διμηνιό μιας και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά μοιάζουν πολύ με αυτά στο Μάτι και από εκεί να επεκταθεί και στα υπόλοιπα χωριά μας.
Η πρόταση της ομάδας έγινε δεκτή από όλους τους δημοτικούς συμβούλους και στο επόμενο χρονικό διάστημα , πρόκειται να υπάρξει ανοιχτή ενημέρωση όλων των πολιτών για τις δυνατότητες του πονήματος τους.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλη την επιστημονική ομάδα:
Ραφαήλα Γαλανοπούλου B.Sc. Student in DMST – AUEB
Σταύρος Καραγιαννίδης B.Sc. Student in DMST – AUEB
Διονύσης Μαυραγάνης B.Sc. Computer Science & Applied Informatics, Senior Developer, Data scientist
Περικλής Μπαρμπάκος B.Sc. Student - University of Athens, Junior Software Developer Μαργαρίτα Μπελάλη Civil engineer & postgraduate student
Δήμητρα Πατρούμπα Ph.D., Senior Software Engineer
Χαρίλαος Στάης Ph.D., Senior Specialist, Software Architecture, Researcher
καθώς και τον κ. Μυττά, που ως εκπρόσωπος του Δήμου στήριξε τη μέχρι τώρα προσπάθεια, όπως και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία.
Καλούμε τους κατοίκους του Κάτω Διμηνιού που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Εθελοντική Ομάδα που θα υποστηρίξει το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας να ενημερωθούν και να δηλώσουν συμμετοχή στο 6934012079
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ‘’Αγκαλιά-ΖΩ’’
Η Πρόεδρος Κούγια Αθανασία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου