Περνώντας μέσα από μία κρίσιμη περίοδο του χειμώνα, η ελιά προσπαθεί να σχηματίσει τους βλαστούς, οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο, ώστε να επιτευχθεί μία πλούσια ανθοφορία. Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν το φυτό και η εικόνα που αποκομίζουμε από τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας μας είναι θετική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουμε και πλούσια καρποφορία. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, είναι πολλοί και για αυτό το λόγο οι παραγωγοί, θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Η πρόληψη από διάφορες ασθένειες και εντομολογικές προσβολές, βοηθά, τους ελαιοπαραγωγούς να έχουν καλύτερα αποτελέσματα τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Σημαντικότερος παράγοντας για την καλλιέργεια της ελιάς είναι η δακοκτονία, όπου για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες. Όλοι όμως οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα κριθούν από το αποτέλεσμα.
Προσοχή στο γλοιοσπόριο
Σύμφωνα με τον Κώστα Λαμπρινό, γεωπόνο από τη Μεσσήνη Μεσσηνίας, η χρονιά για την ελιά εξελίσσεται ομαλά. «Πέρυσι περάσαμε δύσκολα, η παραγωγή ήταν πολύ μειωμένη. Φέτος η εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα είναι θετική. Μπορούμε να μιλάμε για τη χρονιά της ελιάς, δηλαδή. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την καλλιέργεια και αυτό εξάλλου φαίνεται και από την όψιμη περίοδο που διανύουμε. Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι η ανθοφορία θα ξεκινήσει προς τα τέλη Απριλίου».
Αναφερόμενος στο θέμα των προσβολών από το γλοιοσπόριο και το κυκλοκόνιο, ο κ. Λαμπρινός δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά το θέμα του κυκλοκόνιου, οι προσβολές ήταν ελάχιστες και οι παραγωγοί, οι οποίοι έκαναν τους προβλεπόμενους ψεκασμούς, δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Επειδή όμως το γλοιοσπόριο εμφανίζει τα αποτελέσματα του το φθινόπωρο, θα πρέπει οι παραγωγοί να ξεκινήσουν ψεκασμούς αυτή την εποχή ώστε να προλάβουν την προσβολή του καρπού. Η χρήση διασυστηματικών μυκητοκτόνων έχει καλύτερα αποτελέσματα».
Σημαντική, για την παραγωγή της ελιάς, είναι και η ορθολογική χρήση των λιπασμάτων, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα τροφοπενίας του φυτού, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις αποδόσεις και την ποιότητα.
Τη δική του εικόνα από την Ανατολική Φθιώτιδα μεταφέρει ο γεωπόνος της τοπικής ΔΑΟΚ, Γιάννης Καζάνας. «Όλα δείχνουν ότι η ανθοφορία για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο της ελιάς θα είναι πλούσια στην περιοχή μας, χωρίς όμως να προεξοφλούμε και το ίδιο για την καρποφορία. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα είναι πολλοί και έχουν να κάνουν με τις κλιματολογικές συνθήκες, που επικρατούν κατά τη διάρκεια και μετά την ανθοφορία, την υγρασία του εδάφους, τις λιπάνσεις, τη φυτοπροστασία κ.ά. Σε ό,τι αφορά τις μυκητολογικές προσβολές, υπήρξε έξαρση στο κυκλοκόνιο και αυτό ανησύχησε τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε επεμβάσεις με ψεκασμούς».
Κλείνοντας, ο κ. Καζάνας έκανε αναφορά στο θέμα της δακοκτονίας. «Το στοίχημα για την τρέχουσα περίοδο αφορά τη δακοκτονία, οι μέχρι τώρα πορεία του διαγωνισμού, κρίνεται θετική και όλα δείχνουν ότι θα είμαστε έτοιμοι σε σύγκριση με την περσινή περίοδο».
Κίνδυνος από την υγρασία στις πεδινές περιοχές
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γιάννης Σταθόπουλος παραγωγός και γεωπόνος από την περιοχή της Κυπαρισσίας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν έχουν κάνει τη διαμόρφωση των οφθαλμών στους βλαστούς και όλα δείχνουν την καλή διάθεση για μεγάλη παραγωγή … «Στις παραθαλάσσιες περιοχές, υπάρχει πλήρη ανάπτυξη της ταξιανθίας, σε σύγκριση με τις ορεινές που είναι λίγο πιο πίσω, λόγο των καιρικών συνθηκών . Τις τελευταίες μέρες , οι βροχοπτώσεις , μας έχουν ταλαιπωρήσει, αλλά η εικόνα που αποκομίζουμε είναι θετική. Ο μεγάλος κίνδυνος, για τις πεδινές περιοχές, είναι η υπερβολική υγρασία, η οποία ευνοεί τις μυκητολογικές προσβολές, κάτι το οποίο απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από τους παραγωγούς».
Η χρονιά που πέρασε άφησε πίσω της, σημαντικές προσβολές από έντομα και ασθένειες . Η εξέλιξη αυτή ,θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Όπως μας εξηγεί ο Χρήστος Καλόγερος ελεγκτής γεωπόνος της ΔΗΩ, στην περιοχή της Βοιωτίας και της Εύβοιας… «Από τώρα ξεκινά η περίοδος επώασης του μύκητα του γλοιοσπόριου και για το λόγο αυτό οι ελαιοπαραγωγοί ,θα πρέπει να έχουν αυξημένη επαγρύπνηση σε θέματα φυτοπροστασίας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το κυκλοκόνιο. Σε ότι αφορά τα έντομα,αυτή την περίοδο έχουμε την ανθόβια γενιά του πυρηνοτρήτη και θα πρέπει με ήπιες παρεμβάσεις, να μπορέσουμε να τον ελέγξουμε».
Σε τρεις εβδομάδες περίπου θα ξεκινήσει η ανθοφορία και όπως υποστηρίζει ο κ. Καλόγερος .. «Θα κριθεί σε σημαντικό ποσοστό η καρποφορία των δέντρων. Τον τελικό όμως λόγο έχουν οι καιρικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν την περίοδο της ανθοφορίας όπως επίσης και στο σχηματισμό του καρπού».
ΠΗΓΗ:ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου