45 οινοποιεία με πολλές ετικέτες, ποικιλίες, νέοι οινοποιοί, καινούριες ιδέες, στυλ και κρασιά, ένα πληθωρικό Master class με τον Γιάννη Καρακάση MW κι ένα ενθουσιώδες κοινό ήταν η αστραφτερή εικόνα της οινικής Πελοποννήσου στο Peloponnese wine festival. Δύσκολο να παραμερίσεις στιβαρές Νεμέες, ευωδιαστά Μοσχοφίλερα, ορεινούς Ροδίτες, Μαυροδάφνες, Ασύρτικα. Όμως ότι καινούριο έχει χάρη και ιντριγκάρει. Πάμε λοιπόν για μια γρήγορη κούρσα σε μια Πελοπόννησο όλο φρεσκάδα.
Τα πειράματα της εταιρείας Μπουτάρη είναι ότι πιο σημαντικό στον κόσμο του κρασιού. Στο Μοσχοφίλερο χωρίς θειώδη έρχεται να προστεθεί η δουλειά στο Μαυροφίλερο, που δεν βγάζει τα αρώματα εσπεριδοειδών του Μοσχοφίλερου αλλά είναι βοτανικό με δεντρολίβανο και μέλι. Το Orange Μοσχοφίλερο είναι πολύπλοκο, με δροσερή οξύτητα και γλυκά αρώματα φρούτων, μελιού και τσαγιού. Ιδανικός σύντροφος για λαδερά και μπαρμπουνάκια.
Το Οινοποιείο Τρουπή μετά το Μοσχοφίλερο Hoof&Lur παίρνει νέα Thesis. Μοσχοφίλερο, που αποκτά γλυκά αρώματα μετά από 4 μήνες σε βαρέλι δρυός και ακακίας. Gris de nuit κομψό, ροζέ Μοσχοφίλερο από τον Τσέλεπο, αλλά κι ένα Βlanc de Gris 2012 με απίθανη αντοχή, αρώματα ώριμων φρούτων, πορτοκαλόφλουδας και αισθητές τανίνες. O ψηλός λαιμός της φιάλης με το γυάλινο πώμα αναδεικνύει το καινούριο ροζέ Cube από Grenache του οινοποιείου Παναγιωτόπουλου.
Το κλασικό Φιλέρι του Νέστωρ γίνεται πιο στρόγγυλο, τριανταφυλλένιο στα έμπειρα χέρια του Λαφαζάνη, ενώ αλλάζουν οπτικά όλες οι ετικέτες του ιστορικού συνεταιρισμού.
Οφείλουμε σεβασμό στους Τσιμπίδη και Θεοδωρακόπουλου για την επιμονή τους στην χαρισματική Κυδωνίτσα. Σ' αυτούς έρχεται να προστεθεί κι ένας νέος οινολόγος, ο Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος σκληραγωγείται στην ποικιλία. Μια Κυδωνίτσα με ώριμο φρούτο και ενδιαφέροντα βοτανικά στοιχεία, φασκόμηλο, δάφνη, θρούμπι. Η ποικιλία έχει την τιμητική της και στο Οινοποιείο Ζαχαριά. Η Κυδωνίτσα, εκτός από την δεξαμενή, φέτος παίρνει λίγο πιο στρόγγυλο, βελούδινο χαρακτήρα μετά από παραμονή 3 μηνών σε βαρέλι. Η Σκλάβα, δουλειά του ίδιου οινοποιείου πάνω στην ξεχασμένη ποικιλία έχει πια φανατικούς φίλους.
Ένα ακόμα οινοποιείο απλώνει τα φτερά του στην Μαντινεία. Προς το παρόν το οινοποιείο Μορόπουλου παράγει λευκό και ροζέ κρασί από Μοσχοφίλερο.
O Tετράμυθος με τα Nature έχει δημιουργήσει σχολή και πάντα πάει παραπέρα. Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Ροδίτης Οrange, αλλά και η Ρετσίνα σε αμφορείς δημιουργούν καταιγισμό εκπλήξεων.
Άλλη μια φρέσκια παρουσία στην Αιγιάλεια. Το Εδανός οινοποιεί ένα στυλάτο ροζέ από Μαύρο Καλαβρυτινό με ενδιαφέροντα mineral στοιχεία.
Τα orange wines κερδίζουν σταθερά έδαφος. Ο Ροδίτης Icon της Οινοποιητικής Αχαιών παράγεται από φέτος σαν orange με παραμονή 25 ημερών με τα στέμφυλα και 3 μηνών με λεπτές οινολάσπες. Η Οινοποιία Μαρκόγιαννη επίσης εμφιαλώνει έναν orange Ροδίτη.
Η άνοδος της Μαυροδάφνης είναι γεγονός και αποδεικνύει ότι ήρθε ο καιρός το νομικό καθεστώς να αλλάξει. Μέχρι τώρα ΠΟΠ Μαυροδάφνη θεωρείται μόνο η γλυκιά και όχι η ξηρή οινοποίηση. Δίπλα στην κορυφαία Ταώς του Παρπαρούση και την απαράμιλλη δουλειά του Κτήματος Μερκούρη και Μέγα Σπήλαιο, η φρέσκια Laura Nera της Οινοποιητικής Αχαιών και η σημαντική ενασχόληση της Θεοδώρας Ρούβαλη με τον κλώνο Τσιγγέλω, που οινοποιεί σε αμφορείς και βαρέλι, βάζουν την Μαυροδάφνη σε νέα μονοπάτια.
Νέο απόκτημα του Κτήματος Μερκούρη το Albarino με ανθικά και βοτανικά χαρακτηριστικά, μέλι και μεσαία οξύτητα, και μεσογειακό ταπεραμέντο, αρκετά διαφορετικό από τα αντίστοιχα της Rias Baixas.
Η Στροφιλιά λανσάρει με περηφάνια τις Σπάνιες γαίες. Chardonnay από το αμπελοτόπι Βίδια και το Γαλάρι blend Aγιωργίτικο, Petit Verdot, Tannat.
Μιας και αναφέραμε Petit Verdot και Tannat, ο πολυπράγμων Κωνσταντίνος Πυργάκης, εκτός από τις σημαντικές εμφιαλώσεις των δύο αυτών ποικιλιών, πέρασε από πέρυσι και στο Moscat Ottonel.
Το Αγιωργίτικο είναι ο βασιλιάς της Πελοποννήσου που δεν πρέπει να επαναπαύεται στις δάφνες του. Γι' αυτό μόνο χαρά παίρνεις από την επιλογή της Γαία, ένα φρέσκο Αγιωργίτικο εντυπωσιακά φρουτώδες, με ελαφρά ανθικό χαρακτήρα, υψηλή οξύτητα κι ήπιες τανίνες και το Gimno amphora του Κτήματος Σκούρα με ζύμωση σε αμφορείς που απαλλάσσει την ποικιλία από το ξύλο και την αφήνει να εκφράσει τον υπέροχο χαρακτήρα της.
Το Φεστιβάλ Πελοποννήσου 2019 βροντοφωνάζει την δυναμική των αμπελώνων και των οινοποιών της και μας προκαλεί για εξερεύνηση. Η έξυπνη εφαρμογή my.wine.gr μπορεί να σας βοηθήσει στην ξενάγηση του Πελοποννησιακού αμπελώνα.
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου