Πρόκειται για ένα καινοτόμο διατοπικό σχέδιο για την καταγραφή και αξιοποίηση του πολιτισμού της κορινθιακής μαύρης σταφίδας που εντάσσεται στο πρόγραμμα LEADER/CLLD. Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα διαχρονικά πολύτιμο και μοναδικό προϊόν για τις περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Κορινθίας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.
Τις δυνάμεις τους ενώνουν πέντε αναπτυξιακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Κορινθίας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς με σκοπό την καταγραφή και αξιοποίηση του πολιτισμού της κορινθιακής μαύρης σταφίδας. Το «πράσινο» φως για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου έδωσε η πρόσφατη ένταξη της καλλιέργειας της μαύρης σταφίδας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία δημιουργεί νέα δυναμική για το προϊόν.
Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η αρχική συνάντηση των Αναπτυξιακών εταιρειών για την προετοιμασία του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ζακύνθου και την Αναπτυξιακή Αχαΐας, η οποία θα έχει το και το συντονισμό του σχεδίου.
Το σχέδιο
Οι εκπρόσωποι των αναπτυξιακών εταιριών επεσήμαναν ότι πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια με την συνεργασία όλων των περιοχών παραγωγής της σταφίδας, ώστε το προϊόν να έχει την επιδιωκόμενη πρόοδο.
Ο Σύλλογος Εστίασης Αναψυχής του Νομού Αχαΐας παρουσίασε το πρότζεκτ We Eat το οποίο σκοπεύει να προσελκύσει ταξιδιώτες και τουρίστες που αγαπούν τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα και ταξιδεύουν για το λόγο αυτό και ως είναι φυσικό η μαύρη σταφίδα δεν μπορεί να λείπει.
Το Επιμελητήριο Ζακύνθου στοχεύει στην εξωστρέφεια και σε δράσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ ζήτησε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να υπάρξει αλληλοϋποστήριξη σε ζητήματα όπως η μαύρη σταφίδα και η γαστρονομία.
Το σχέδιο προβλέπεται να υλοποιηθεί εντός των ετών 2019-2021 και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους των τοπικών προγραμμάτων LEADER/CLLD των συνεργαζόμενων αναπτυξιακών εταιρειών, με προϋπολογισμό που σχεδιάζεται να ξεπεράσει τις 120.000 ευρώ.
Συνεργασία
Το σχέδιο συνεργασίας θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη της δύναμης της σταφίδας και του πολιτισμού της ως αναπτυξιακό εργαλείο, εξερευνώντας τις πολλές ευκαιρίες λόγω των πολλών πτυχών της σταφίδας:
- τη μοναδικότητα του προϊόντος που διαθέτει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής και την καλύτερη ποιότητα,
- τη διατροφική της αξία σε επίπεδο super food,
- τη γαστρονομία που τη συνοδεύει,
- την ιστορία της και κυρίως τη συμμετοχή της στη δημιουργία του ελληνικού κράτους κατά τον 19ο αιώνα,
- τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε γύρω από τη σταφίδα και με έσοδα από τις εξαγωγές της,
- την κοινωνική διαστρωμάτωση που διαμορφώθηκε από τον πλούτο της σταφίδας κατά την ακμή της αλλά και την οικονομική καταστροφή από τη μονοκαλλιέργειά της,
- τη διακρατικότητα που αναπτύχθηκε με τις πόλεις «των δρόμων της σταφίδας», Τεργέστη, Μασσαλία, Λίβερπουλ, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Αμβούργο Οδησσός και την ευκαιρία που προσφέρεται για νέες, σημερινές συνεργασίες.
Συμμετοχές
Στο σχέδιο συνεργασίας συμμετέχουν οι Αναπτυξιακές εταιρείες: Αναπτυξιακή Αχαΐας (ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.), Αναπτυξιακή Ολυμπίας (ΑΝ.ΟΛ. Α.Ε.), Αναπτυξιακή Μεσσηνίας (ΑΝ.ΜΕΣ. ΑΕ), Αναπτυξιακή Β. Πελοποννήσου (ΑΝΒΟΠΕ ΑΕ), Αναπτυξιακή Ζακύνθου (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ) και Δίκτυο Συνεργασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΙΟΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ), ενώ τελεί υπό την υποστήριξη του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων.
ΠΗΓΗ:ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου