Το Ίδρυμα Υποτροφιών Γεωργίου Αναστασίου Μαυρούλια και ο Δήμος Σικυωνίων πραγματοποίησαν χθες το βράδυ εκδήλωση βράβευσης χορήγηση υποτροφίας ποσού χιλίων ευρώ (1.000,00 € ) στους τριάντα πρώτους (σε αγόρια και κορίτσια κατά ισομοιρία) εισαχθέντες σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας από το δήμο Σικυωνίων.
Ο Γεώργιος Α. Μαυρούλιας γεννήθηκε στο Κιάτο το 1884. Την άνοιξη του 1905, ακολουθώντας τα βήματα χιλιάδων συμπατριωτών του, αναζήτησε το μέλλον του στις ΗΠΑ.
Η ευφυΐα και η εργατικότητά του τον βοήθησαν στην εξέλιξή του και σύντομα εγκατέλειψε την εργασία του ως απλός εργάτης των σιδηροδρομικών δικτύων και δημιούργησε δικά του συνεργεία εργατών, τα οποία διέθετε όπου υπήρχε ζήτηση.
Την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης (1920 – 1933) φαίνεται, σύμφωνα με μαρτυρίες, ότι ασχολήθηκε με την παράνομη παραγωγή και διακίνηση αλκοολούχων ποτών. Με τη λήξη της ποτοαπαγόρευσης φαίνεται ότι επιχειρηματικά κινήθηκε μεταξύ παρανομίας και νομιμότητας, για να καταλήξει τελικά σε καθ’ όλα νόμιμα δραστηριότητες.
Δεν παρέλειπε να βοηθά τους μετανάστες Κιατανιώτες στους οποίους έβρισκε εργασία ή τους εξασφάλιζε τα ναύλα για να επιστρέψουν στην πατρίδα.
Κατά το έτος 1955, λίγο πριν το θάνατό του, συνέταξε διαθήκη, όπου μεταξύ άλλων εξέφρασε την επιθυμία του για τη διαχείριση του συνόλου της περιουσίας του (κινητής κι ακίνητης) από την τράπεζα «ΒΑΝΚ OF INDIANAPOLIS» και τον JOHN O CONNOR, με σκοπό τη μεταβίβαση των εσόδων της διαχείρισης σε ελληνικό ίδρυμα που επιθυμούσε να συσταθεί, το οποίο θα έδινε υποτροφίες στους αριστεύσαντες μαθητές από το Κιάτο.
Όντως, σ’ εκτέλεση των ανωτέρω, στις 20 Σεπτεμβρίου 1966 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδας (αριθμός φύλλου 187) ο οργανισμός του «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΑΥΡΟΥΛΙΑ» κι έτσι αυτό ετέθη σε λειτουργία εκπληρώνοντας τους σκοπούς του.
Οι αλλαγές
Σύμφωνα με το Καταστατικό του Ιδρύματος το Ίδρυμα αφ’ενός διοικείτο από Επιτροπή αποτελούμενη από τον Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους και αφ’ ετέρου υποψήφιοι για τη χορήγηση υποτροφιών είναι οι κάτοικοι Κιάτου άρρενες που πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Την υποτροφία θα δικαιούται ο καλύτερος που έχει την υψηλότερη βαθμολογία και οικονομικά ασθενέστερος. Τέλος, οριζόταν η χορήγηση της υποτροφίας είναι για 4 έτη.
Το 1980 ο τότε δήμαρχος Θανάσης Εμμανουηλίδης αποφασίζει να βάλει τέλος στις αγκυλώσεις της διαθήκης που καθιστούσαν δύσχρηστη τη διαχείριση των υποτροφιών. Μετά από απόφαση της Επιτροπής του Ιδρύματος Υποτροφιών Γεωργίου Μαυρούλια προσφεύγει στα δικαστήρια για την τροποποίηση του Καταστατικού. Στα πλαίσια της αρχής της ισότητας των φύλων, καταφέρνει να συμπεριλαμβάνονται και τα κορίτσια στους υποψήφιους του Ιδρύματος για τη χορήγηση υποτροφιών. Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου της 29.1.1980, η θέληση του διαθέτη μπορεί να ικανοποιηθεί πλήρως με την απονομή υποτροφιών σε άξιους άνδρες και γυναίκες της πόλεως του Κιάτου. Σε περίπτωση υποτροφιών περιττού αριθμού ο επί πλέον υποψήφιος θα είναι άνδρας.
Επίσης, η απόφαση ξεκαθαρίζει και άλλα ασαφή σημεία της διαθήκης: Για την επιλογή του πιο άξιου θα υπολογίζεται ο βαθμός επιτυχίας. Τροποποιείται το αρχικό κείμενο που όριζε ότι μόνο επιτυχόντες στο ΕΚΠΑ είχαν δικαίωμα απονομής υποτροφίας και διευκρινίζεται ότι ως καλύτερη βαθμολογία νοείται ο βαθμός εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο.
φωτο korinthostv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου