Ένα βήμα πριν από τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Ελιάς και Ελαιόλαδου βρίσκεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που ανταποκρίθηκε στην πρόταση του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου για την προστασία και ανάδειξη των ποιοτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων.
«Η δομή αυτή, σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου (ΚΕΤΕΚ), θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τα προϊόντα της Περιφέρειας Πελοποννήσου» τονίζει στην «ΥΧ» ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, Γιώργος Ζακυνθινός, συμπληρώνοντας πως «η δομή θα εξυπηρετήσει εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, σκοπούς αριστείας και επιχειρηματικότητας της περιφέρειας και παράλληλα θα αποτελέσει ένα πιλοτικό εργαλείο για τη στήριξη της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της χώρας».
Όπως μας εξηγεί, ζητήθηκε από την περιφέρεια να οργανωθεί αυτή η δομή στο θεσμοθετημένο Ερευνητικό Εργαστήριο Τροφο-θρεπτικών Προϊόντων (Nutraceuticals) και Λειτουργικών Τροφίμων του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΤΡΟ) του ΤΕΙ Πελοποννήσου, όπου έχει ήδη ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια χαρτογράφησης στη Μεσσηνία.
Με ταυτότητα
Πιο συγκεκριμένα, το εργαστήριο Τεχνολογίας και Ποιότητας ελιάς, λιπών και ελαίων και το εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων, έχουν εδώ και καιρό προχωρήσει στην καταγραφή των στοιχείων ποιότητας του μεσσηνιακού ελαιολάδου, μέσα από μια δομή Διαχείρισης της Ποιότητας του Ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων, πραγματοποιούνται αναλύσεις ελαιόλαδων για να προσδιοριστεί η «ταυτότητά» τους. Οι αναλύσεις περιλαμβάνουν: Τον προσδιορισμό της οξύτητας, του αριθμού υπεροξειδίων, των ειδικών συντελεστών απορρόφησης (σταθερές Κ232. Κ270. ΔΚ), τον προσδιορισμό του χρώματος, της πυκνότητας, τον ποσοτικό προσδιορισμό των ολικών πολυφαινολών (Μέθοδος Folin Ciocalteau) και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Στον κατάλογο των περιοχών που έχουν γίνει μετρήσεις συμπεριλαμβάνονται οι: Βασιλάδα, Σαιδόνα, Ανάληψη, Κατσίκοβο, Γαργαλιάνοι, Αβραμιού, Αριστομένη, Μαυρομάτι, Αμμος και Πεταλίδι Μεσσηνίας, αλλά και Κράβαρα και Τσουρέκια Διαβολιτσίου, Βασιλάδα Διοράνης, Λέικα Καλαμάτας, Φοινίκη Μεθώνης, Ρωγίων Καλλιρόης και Δολοί Μάνης (Βιολογικό).
«Συγκεντρώνοντας τις ποσοτικές και ποιοτικές πληροφορίες, θα μπορούσαμε να τις αποθηκεύσουμε σε μια έξυπνη κάρτα (smart card), η οποία θα συνοδεύει κάθε παρτίδα ελαιολάδου» επισημαίνει ο κ. Ζακυνθινός, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «θα παρέχεται επιπλέον πληροφόρηση για το προϊόν» και μάλιστα σε δύο επίπεδα:
Στον έμπορο ή στον εισαγωγέα θα παρέχονται εξειδικευμένες πληροφορίες ως προς το μοριακό προφίλ του ελαιολάδου.
Στον καταναλωτή θα παρέχονται οι βασικές πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το ελαιόλαδο, σε μορφή ετικέτας, που θα είναι ορατή και ευανάγνωστη πάνω στο μπουκάλι.
«Με τον τρόπο αυτόν, το ελαιόλαδο, φτάνοντας στον έμπορο και τον καταναλωτή θα είναι ένα πλήρως πιστοποιημένο προϊόν που θα ακολουθεί υψηλά πρότυπα ποιότητας, και άρα θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ως βασικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας» υπογραμμίζει.
Aristoil
Οι προσπάθειες για την ποιοτική αναβάθμιση της ελιάς και του ελαιόλαδου μέσω της έρευνας στην Πελοπόννησο δεν σταματούν εδώ. Από τον Νοέμβριο του 2016 είναι σε εξέλιξη το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Aristoil, που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Οκτώβριο, με επίκεντρο κυρίως στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκαν 500 παραγωγοί, για να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν σε νέες λογικές και μεθόδους, προκειμένου να διαφυλάξουν το ελαιόλαδο και να αναβαθμίσουν την παραγωγή τους.
Από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, η γεωπόνος Κωνσταντίνα Μητροπούλου, αρμόδια του προγράμματος στο κομμάτι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μας εξηγεί ότι έχουν γίνει εκπαιδεύσεις και ενημερώσεις σε όλη την περιφέρεια και ειδικότερα στη Μεσσηνία και στη Λακωνία, όπου είναι και οι περισσότεροι καλλιεργητές. Ήδη έχουν γίνει πέντε εκπαιδευτικά σεμινάρια και αναμένεται να πραγματοποιηθούν άλλα τόσα.
«Μέσα από αυτά τα σεμινάρια έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 200 περίπου άτομα και φιλοδοξία μας είναι να μη μείνει κανένας χωρίς να ενημερωθεί. Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και συμμετέχουν, αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα στην εφαρμογή της θεωρίας αλλά με την συνεργασία μας αποδείχθηκε ότι τίποτα δεν είναι αξεπέραστο. Στο υπόλοιπο σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν ενέργειες και στους άλλους νομούς», επισημαίνει.
ΠΗΓΗ:ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου