Το 747 Τάγμα Μηχανικού από το Λουτράκι στην Κρήτη για την αποκατάσταση των γεφυρών - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Το 747 Τάγμα Μηχανικού από το Λουτράκι στην Κρήτη για την αποκατάσταση των γεφυρών


Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία στην Κρήτη προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησαν οι εργασίες για την τοποθέτηση από τον στρατό δυο συναρμολογούμενων μεταλλικών γεφυρών στη θέση αυτών που κατέρρευσαν στον Πλατανιά. Άλλες δυο γέφυρες θα αποσταλούν στο νησί τις επόμενες μέρες για να διευκολύνουν τη διέλευση συνεργείων και κλιμακίων που έχουν αναλάβει την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών.

Πρόκειται για συλλογές γεφυρών τύπου Belley με συνοδευτικά οχήματα και τεχνικό προσωπικό.

«Στην Κρήτη τουλάχιστον 6 γέφυρες κατέρρευσαν γεγονός που παραπέμπει στους αυξημένους κινδύνους που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή. Οι άξονες για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και την αποκατάσταση των καταστροφών στην Κρήτη θα περιλαμβάνουν αυτήν την παράμετρο όπως και την τρωτότητα των υποδομών που βαίνει αυξανόμενη με την πάροδο των ετών είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας, μιλώντας στην εκπομπή Απευθείας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ζήτημα της συντήρησης των γεφυρών. «Είμαστε ίσως η μόνη χώρα που δεν ξέρουμε καν πόσα γεφύρια έχουμε» είπε.

Ανυπολόγιστες παραμένουν οι καταστροφές από την κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη κυρίως σε στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου.


Η γέφυρα που κατέρρευσε στον Πλατανιά

Στο Ρέθυμνο όπου παραμένουν τα προβλήματα προσπέλασης σε οικισμούς και χωριά, δεκάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε 40 σημεία του οδικού δικτύου και στο νομό Ηρακλείου.

Μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Θα εξειδικευθούν, είτε με υπουργική απόφαση είτε με τροπολογία τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Παρουσία Σταθάκη το Συντονιστικό για τις ζημιές στο Ν. Χανίων


Οι ισχυρές βροχές που έπεσαν στην Κρήτη οφείλονται στον συνδυασμό τριών παραγόντων, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και υπεύθυνος της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo Κώστας Λαγουβάρδος.

Οι τρεις αυτοί παράγοντες που «έδρασαν» από κοινού, είναι:

Η διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού νότια της Κρήτης.
Η ύπαρξη μια ψυχρής αέριας μάζας στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, περίπου στα 5.000 μέτρα, η οποία ευνόησε την έντονη αστάθεια. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, υπήρξε επίσης σημαντική κεραυνική δραστηριότητα στο νησί αλλά και στη θάλασσα, στο Κρητικό και στο Λιβυκό Πέλαγος.
Η τοπογραφία, ιδίως οι εκτεταμένες οροσειρές της Δυτικής Κρήτης, που ευνοεί περαιτέρω την αστάθεια και επομένως την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων.
«Οι τρεις αυτοί παράγοντες» τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος, «λειτούργησαν συνεργατικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, πέραν των 24 ωρών, με αποτέλεσμα την εμμονή των φαινομένων, ιδίως των ισχυρών βροχοπτώσεων, για πολλές ώρες πάνω από την Κρήτη, με τα εντονότερα φαινόμενα στα δυτικά του νησιού. Η εμμονή αυτή προκάλεσε τα μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν στα δυτικά, με αποτέλεσμα τις πολύ σημαντικές καταστροφές».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad