Σε περίπτωση ταυτόχρονης διεξαγωγής ευρωεκλογών, εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, οι ψηφοφόροι των ειδικών τμημάτων ετεροδημοτών δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και στις τρεις εκλογές.
Περιπλέκεται ακόμα περισσότερο ο γρίφος του χρόνου των εκλογών. Μέχρι χτες η δημόσια συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών είχε επικεντρωθεί στο αν οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο ή θα πάμε σε ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης τον Οκτώβριο.
Η επιλογή μέχρι τώρα έμοιαζε να αφορά αποκλειστικά τους πολιτικούς υπολογισμούς του Αλέξη Τσίπρα. Η συζήτηση όμως επανατοποθετείται από το ζήτημα της ψήφου των ετεροδημοτών, το οποίο ανέδειξε χτες ρεπορτάζ του Newpost
Οι λίστες των ετεροδημοτών
Εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι στις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές είναι εγγεγραμμένοι στα ειδικά τμήματα ετεροδημοτών. Δηλαδή ψηφίζουν στον τόπο της κατοικίας του ενώ είναι δημότες άλλης περιοχής. Η ίδια δυνατότητα δεν δίνεται στους πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ταυτόχρονης διεξαγωγής ευρωεκλογών, εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, οι ψηφοφόροι των ειδικών τμημάτων ετεροδημοτών δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και στις τρεις εκλογές. Αν είναι μεγάλη (που συνήθως είναι) η απόσταση μεταξύ της κατοικίας τους και του δήμου που είναι δημότες, θα πρέπει να επιλέξουν να ψηφίσουν είτε στις αυτοδιοικητικές είτε στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newpost, η Νέα Δημοκρατία βάζει «βέτο» στην ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και βουλευτικών. Ακόμα πιο σημαντικό από τη στάση της ΝΔ είνα το πιθανό νομικό κώλυμα. Μπορεί δηλαδή πολίτες να προσφύγουν στα δικαστήρια επικαλούμενοι παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματός τους του εκλέγειν λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και των βουλευτικών εκλογών.
Το Newpost ζήτησε από κυβερνητικούς παράγοντες να σχολιάσουν το ρεπορτάζ μας. Σχόλιο δεν υπήρξε, οπότε εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι υπάρχει ζήτημα.
Πριν και μετά το Πάσχα
Αν όντως προκύπτει νομικό κώλυμα, ποια θα μπορούσε να είναι η λύση;
Η πρώτη εκδοχή είναι να πάμε σε ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, κάτι όμως που γίνεται όλο και πιο δύσκολο πολιτικά λόγω της ασταθούς κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.
Η δεύτερη εκδοχή είναι να γίνουν οι βουλευτικές και οι ευρωεκλογές μαζί με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτό ως ένα βαθμό περιορίζει το πρόβλημα, αλλά δεν το επιλύει. Το 2014 είχε συμπέσει ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών με τις ευρωεκλογές.
Ωστόσο, οι εθνικές εκλογές είναι άλλης τάξεως και δεν υπάρχει σύγκριση. Επιπλέον, στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μάλλον απίθανο να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ λαμπρό αποτέλεσμα. Ακόμα και το 2014, όταν ήταν στα καλύτερά του, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα πολύ μέτριο αποτέλεσμα στην Αυτοδιοίκηση. Είναι λοιπόν δύσκολο πολιτικά να επιλέξει ο κ. Τσίπρας να πάει στη μεγάλη κάλπη έχοντας υποστεί εκλογική ήττα, την προηγούμενη Κυριακή.
Η τρίτη εκδοχή είναι να πάμε μεν σε βουλευτικές εκλογές την άνοιξη, αλλά όχι μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Δεδομένου ότι το Πάσχα είναι στις 28 Απριλίου, δύο είναι οι πιθανές ημερομηνίες: 14 Απριλίου και 12 Μαΐου. Προφανώς η επιλογή σχετίζεται και με την ολοκλήρωση των νομοθετικών εκκρεμοτήτων στη Βουλή
Το Σύνταγμα στο άρθρο 41 προβλέπει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα σε 30 μέρες από τη διάλυση της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι στη μια περίπτωση οι εκλογές πρέπει να προκηρυχτούν αρχές Μαρτίου και στην άλλη στις αρχές Απριλίου.
ΠΗΓΗ:newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου