Στην απαγόρευση βίντεο τα οποία απεικονίζουν φάρσες που είναι επικίνδυνες ή προκαλούν συναισθηματική πίεση προέβη το YouTube.
Η επιλογή αυτή έγινε εξαιτίας των αποκαλούμενων «challenges», που κάποιες φορές έχουν οδηγήσει σε θανάτους ή τραυματισμούς. Σύμφωνα με τη δημοφιλή υπηρεσία της Google, αυτό το υλικό «δεν έχει θέση στο YouTube».
Ωστόσο, η υπηρεσία φαίνεται να δυσκολεύεται να εφαρμόσει τους υπάρχοντες κανόνες που έχει σχετικά με το επιβλαβές περιεχόμενο. Σε σχετικό δημοσίευμα του Buzzfeed αναφερόταν πως εικόνες που απεικόνιζαν ή υπονοούσαν σεξουαλικές πράξεις με ζώα εξακολουθούσαν να εμφανίζονται στην ιστοσελίδα, παρά τις δεσμεύσεις περί απομάκρυνσης του υλικού αυτού τον περασμένο Απρίλιο. Κάποια από τα βίντεο αυτά είχαν συγκεντρώσει εκατομμύρια views. Το YouTube ανέφερε πως καταβάλλει προσπάθειες ώστε οι «πολιτικές οικονομικής εκμετάλλευσης (monetisation) να εξαφανίσουν το κίνητρο» για αυτό το φαινόμενο.
Όπως αναφέρει, πάντως, το BBC, τα πράγματα ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολα στις φάρσες, καθώς ποικίλλουν οι απόψεις σχετικά με το τι είναι ή τι θα μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνο. «Το YouTube φιλοξενεί πολλά αγαπημένα viral challenges και φάρσες. Δεδομένου αυτού, πάντα είχαμε πολιτικές για να διασφαλίζεται πως αυτό που είναι αστείο δεν περνά τα όρια και γίνεται επίσης επιβλαβές ή επικίνδυνο» σημειώνεται σε μήνυμα στην κατηγορία των FAQ (frequently asked questions) του site, όπου ξεκαθαρίζεται επίσης πως οι κανόνες λειτουργίας της κοινότητας απαγορεύουν το υλικό που ενθαρρύνει επικίνδυνες δραστηριότητες, οι οποίες θα ήταν πιθανόν να οδηγήσουν σε σοβαρή σωματική βλάβη».
Από εδώ και πέρα, υπογραμμίζεται, δεν θα επιτρέπονται βίντεο από φάρσες που συνεπάγονται κίνδυνο σοβαρής σωματικής βλάβης, περιλαμβανομένων βίντεο όπου κάποιος παραπλανάται έτσι ώστε να νομίζει ότι κινδυνεύει – ακόμα και αν δεν υπάρχει πραγματική απειλή.
«Επίσης δεν επιτρέπουμε φάρσες που κάνουν παιδιά να βιώνουν σοβαρή συναισθηματική ταραχή, εννοώντας κάτι τόσο κακό που θα μπορούσε να σημαδέψει το παιδί για όλη του τη ζωή» αναφέρεται.
Το YouTube τόνισε πως συνεργάστηκε στενά με παιδοψυχολόγους ως προς το τι θα μπορούσε να ορίζεται ως τραυματική εμπειρία. Αν και η πλήρης λίστα δεν δημοσιεύτηκε, επισημαίνει πως περιλαμβάνονται σενάρια όπου ένα παιδί παραπλανάται έτσι ώστε να πιστέψει πως οι γονείς του έχουν πεθάνει.
Γνωστά περιστατικά τέτοιου είδους ήταν ο φόνος του Μάριο Ρουίζ από την κοπέλα του, Μοναλίζα Περέζ, η οποία τον πυροβόλησε στο πλαίσιο βίντεο (για το οποίο ήλπιζαν πως θα γινόταν viral) όπου προσπαθούσαν να δείξουν ότι μια εγκυκλοπαίδεια θα μπορούσε να σταματήσει τη σφαίρα και να τον προστατέψει, καθώς και η αύξηση των περιστατικών κατανάλωσης απορρυπαντικού στο πλαίσιο μιας «μόδας» στο YouTube. Επίσης, πρόσφατα έγινε γνωστό ένα challenge εμπνευσμένο από την ταινία Birdbox του Netflix, με τους «πρωταγωνιστές» να προβαίνουν σε δυνάμει επικίνδυνες δραστηριότητες με δεμένα μάτια.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου