Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος τοποθετήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίασή της.
Ξεκινώντας την παρέμβασή του τόνισε ότι «το επίπεδο της Επιτροπής είναι πολύ καλό και για τους νομικούς, αλλά και για την κοινωνία που παρακολουθεί. Με αυτή τη λογική, αναφορές σαν αυτές του Αντιπροέδρου της ΝΔ δεν τιμούν καθόλου ούτε την Επιτροπή ούτε το Κοινοβούλιο».
Ημερήσια διάταξη της συζήτησης, ήταν μεταξύ άλλων και οι προτάσεις της Επιτροπής για την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γ. Ψυχογιός υπογράμμισε ότι παράλληλα με την απλή αναλογική και τα τοπικά δημοψηφίσματα ή την αμεσότητα της ψήφου, η Κυβέρνηση αυτή έχει ήδη προχωρήσει και σε ισχυρές και στοχευμένες χρηματοδοτήσεις τόσο για έργα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως λειψυδρίας, βιολογικοί καθαρισμοί, σχολικά κτήρια, μηχανήματα έργου, αποκατάσταση ζημιών, παιδικές χαρές, αθλητικές υποδομές και λοιπά έργα.
Επίσης, παρατήρησε ότι η ΝΔ έχει ξεκάθαρη θέση για τις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης, για τις οποίες επιθυμεί να αναλάβουν ιδιώτες. Ο βουλευτής ανέφερε ότι αυτή η θέση «σημαίνει αύξηση του κόστους του προϋπολογισμού των δήμων. Σημαίνει μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε κατάσταση σχεδόν ομηρίας. Σημαίνει χειρότερες παρεχόμενες υπηρεσίες και ζητήματα ασφάλειας και λογοδοσίας για αυτά που αναλαμβάνουν. Και βέβαια, είναι ένα θέμα αρχής ότι οι στοιχειώδεις κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες θα πρέπει να ανήκουν στους δήμους».
Στη συνέχεια, ο Γ. Ψυχογιός εστίασε σε μία πολύ σημαντική πρόταση που φέρνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Συνταγματική Αναθεώρηση: «Περιλαμβάνεται στις συμπληρωματικές προτάσεις μας για το άρθρο 102 παράγραφος 2 του Συντάγματος και έχει να κάνει με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των μόνιμα και νόμιμα διαμενόντων αλλοδαπών στη χώρα μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Γνωρίζουμε όλοι και όλες πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που κατοικούν εδώ και χρόνια σε πόλεις και χωριά ανά την Ελλάδα, έχουν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας, εργάζονται, άλλοι μάλιστα έχουν παντρευτεί με Έλληνες και Ελληνίδες.
Πώς, λοιπόν, μπορούμε να μιλάμε για ένα σχέδιο ένταξης μεταναστών και προσφύγων, για ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνία, όταν τους αποκλείουμε από τη συναπόφαση, από τα κοινά και δημιουργούμε κατοίκους πρώτης και δεύτερης κατηγορίας; Πρόκειται για σαφή και δυσμενή διάκριση μεταξύ των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών που δημιουργεί διάφορες ταχύτητες και συμβάλλει στην αποστέρηση των αλλοδαπών από δικαιώματα και υποχρεώσεις που πρέπει να έχουν. Αντίθετα, η πολιτικοποίησή τους πρέπει να μας απασχολεί σοβαρά, γιατί είναι ένα δυναμικό μέσο ένταξης και προσφοράς σε μια κοινωνία».
Σε αυτό το σημείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία του δικαιώματος στο παρελθόν, όταν είχε έρθει με Ν. 3838/2010, οι διατάξεις του οποίου κρίθηκαν τελικά αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ και στη συνέχεια καταργήθηκαν. Ως εκ τούτου, εξήγησε ότι είναι κρίσιμο γι’ αυτόν τον λόγο να υπάρξει μια ρητή προσθήκη στο άρθρο 102 παράγραφος 2, ώστε να διασφαλιστεί νομικά και πολιτικά η δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αλλοδαπών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όπως μάλιστα υπενθύμισε στα μέλη της Επιτροπής αυτό το αίτημα επιβεβαιώνεται από την εμπειρία πολλών δημοκρατικών χωρών που εδώ και χρόνια έχουν προβλέψει το δικαίωμα στο συνταγματικό και εθνικό τους δίκαιο, όπως η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ισπανία.
Κλείνοντας, ο Γ. Ψυχογιός αναφέρθηκε γενικότερα στη φιλοσοφία που έχει η Συνταγματική Ααναθεώρηση και το Σύνταγμα σαν κορυφαίο κείμενο της Ελληνικής Πολιτείας:
«Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι αποτελεί την αποτύπωση των κοινωνικών συσχετισμών. Νομίζω ότι για τέτοιες αλλαγές, όπως και αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση ή των τοπικών δημοψηφισμάτων και της αμεσότητας ψήφου αλλά και της ψήφου των αλλοδαπών, η ελληνική κοινωνία ήταν και είναι ώριμη να τις προχωρήσουμε. Δεύτερον, δίνει κατεύθυνση νομική και πολιτική.
Και είμαι πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των δικαιωμάτων, δημιουργούμε κοινωνίες συνοχής και αλληλεγγύης απέναντι σε φωνές ακροδεξιές και σε ναζιστικά μορφώματα, τα οποία ανεβαίνουν σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Τέλος, με αυτές τις κινήσεις προχωράμε και σε μία σαφή και δυναμική αναζωογόνηση της Δημοκρατίας με συμμετοχή όλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που αποτελούν ένα εξαιρετικό πεδίο, αφού οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται έχουν αμεσότερα αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες».
Δ.Τ.
ΠΗΓΗ:.ert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου