Η συλλογή της ελιάς ποικιλίας Καλαμών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας. Το τελικό αποτέλεσμα της καλλιεργητικής περιόδου είναι διαφορετικό από περιοχή σε περιοχή. Ο μεγάλος εχθρός της ελιάς, ο δάκος, προκάλεσε σημαντικά προβλήματα σε πολλούς παραγωγούς, αναγκάζοντάς τους να κάνουν περισσότερους ψεκασμούς, αλλά και να ασχοληθούν περισσότερο με τη διαλογή του καρπού στον πάγκο.
Η περιοχή της Φθιώτιδας δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα, καθώς οι αποδόσεις των καλλιεργειών είναι εξαιρετικά χαμηλές. Η μειωμένη ανθοφορία είχε ως επακόλουθο τη μικρή καρποφορία των δέντρων. Είναι σαφές ότι ήταν αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν καθόλη τη διάρκεια του προηγούμενου χειμώνα, αλλά και την άνοιξη. Σύμφωνα με τον παραγωγό από τη Λοκρίδα, Παρασκευά Μπακαρά, η παραγωγή είναι ανησυχητικά χαμηλή:
«Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στα καλά μας δέντρα, τα οποία είναι αδειανά και αν τα συγκρίνουμε με την περσινή περίοδο, έχουμε μία μείωση πάνω από 60%. Το θετικό σε αυτή την εξέλιξη είναι η άνοδος της τιμής του προϊόντος. Θα πρότεινα στους συναδέλφους ελαιοπαραγωγούς από την περιοχή να κρατήσουν τις ελιές τους στις κάδες, γιατί η τιμή του προϊόντος θα ανέβει μετά το τέλος Ιανουαρίου. Οι τιμές αυτήν τη στιγμή για τη νέα σοδειά στη Λοκρίδα ξεπερνάνε τα 2 ευρώ, ενώ για τις περσινές φθάνουν ακόμη και τα 2,8 ευρώ».
Μία καλύτερη εικόνα από τον Κεφαλά Λακωνίας παρουσιάζει ο παραγωγός Φάνης Βλαχολιάς, ο οποίος δηλώνει ότι η φετινή παραγωγή κυμάνθηκε σε καλά επίπεδα συγκρινόμενη με την περσινή.
Την ίδια θετική εικόνα με τον Κεφαλά παρουσιάζει και ο Παναγιώτης Τζαχρήστας, γεωπόνος από την περιοχή του Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας: «Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συλλογή της ελιάς Καλαμών στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Το Μεσολόγγι όπως επίσης και οι καλλιέργειες του Αμβρακικού, έκλεισαν με θετικά αποτελέσματα. Μειωμένες αποδόσεις παρουσιάστηκαν σε καλλιέργειες του Αγρινίου. Σε ό,τι αφορά το θέμα του δάκου, υπήρξε πρόβλημα. Όσοι από τους παραγωγούς ενδιαφέρθηκαν για τις καλλιέργειές τους, προστάτευσαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή τους. Το ίδιο συνέβη και με το γλοιοσπόριο. Η τιμή της ελιάς σήμερα κυμαίνεται από 1,70 έως 1,80 ευρώ το κιλό τιμή παραγωγού, με συνεχή άνοδο».
ΠΗΓΗ:ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου