Φόβοι για λουκέτα στην ελληνική ζυθοποία - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Φόβοι για λουκέτα στην ελληνική ζυθοποία


Με Σχέδιο απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών πρακτικά ο κλάδος επιστρέφει στο βασιλικό διάταγμα του 1923 και απειλείται η λειτουργία μικρών και μεγάλων ελληνικών ζυθοποιείων σύμφωνα με την Ένωση Ζυθοποιών

Σχέδιο Απόφασης που ουσιαστικά απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου της ελληνικής ζυθοποιίας εισηγείται το Υπουργείο Οικονομιών εισάγοντας μία σειρά από προσκόμματα στην εγχώρια παραγωγή ζύθου και στην λειτουργία μικρών και μεγάλων ελληνικών ζυθοποιείων, θεωρεί η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση το σχέδιο, με τίτλο «Όροι και Προϋποθέσεις για την παραγωγή ζύθου και προϊόντων ζύθου, τη λειτουργία των οικείων μονάδων παραγωγής, ως και τηρητέες διατυπώσεις και διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των οικείων μονάδων παραγωγής», ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο ελέγχου της παραγωγής εγχώριου ζύθου υποχρεώνοντας πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ορίζει, αφενός να χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και αφετέρου να εφαρμόζουν απαρχαιωμένες τεχνικές ελέγχου που είτε θα τις καταστήσουν παράνομες, είτε δε θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν καθώς η λειτουργία τους θα καταστεί ασύμφορη.

Να σημειωθεί όπως αναφέρει η Ένωση των Ζυθοποιών ότι η ρύθμιση αυτή προγραμματίζεται εν μέσω εορτών και με – για άγνωστους λόγους – ταχύτατες διαδικασίες, καταστρατηγεί κάθε έννοια τήρησης των αρχών καλής νομοθέτησης, δεδομένο ότι τέθηκε σε ολιγοήμερη Διαβούλευση, στερώντας έτσι από όλους τους εμπλεκόμενους τη δυνατότητα να ενταχθούν σε γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο.

Ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο είναι:

1. Ο έλεγχος στην βύνη και στο ζύθο σε όλα τα στάδια παραγωγής γίνεται πλέον ασφυκτικός, από άποψη γραφειοκρατίας και τηρουμένων διαδικασιών, και πρακτικά καθιστά όλους εν δυνάμει παράνομους, καθώς η καταγραφή όλων των παραμέτρων είναι δυσχερής και ειδικά, στα μικρά ζυθοποιεία, αδύνατη.

2. Ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ελάχιστο όριο ζυθοβραστήρα για την ίδρυση ζυθοποιείου, πλέον θέτει ως όριο τα 1000 λίτρα, τη στιγμή που τουλάχιστον το 50% των υφιστάμενων νομίμως λειτουργούντων μικροζυθοποιείων έχει ζυθοβραστήριο μικρότερου όγκου. Είναι προφανές ότι μια τέτοια πρόβλεψη θα καταστρέψει οικονομικά πολλές επιχειρήσεις και θα τις αναγκάσει ή να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους ή να επενδύσουν σε μεγαλύτερο σύστημα ζυθοβραστηρίου, τη στιγμή που οι περισσότερες από αυτές έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους την τελευταία τριετία. Ουσιαστικά ένα τέτοιο μέτρο θα αναστείλει την ανάπτυξη του κλάδου της μικροζυθοποιίας συνολικά, ενώ τίθεται θέμα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης ρύθμισης.

3. Η υποχρέωση ογκομέτρησης όλων των δεξαμενών των ζυθοποιείων από πιστοποιημένο εξωτερικό φορέα, καθώς και η προκύπτουσα αναγκαιότητα εφαρμογής δεικτών στάθμης στις δεξαμενές ζύμωσης και σίτευσης, που δεν προτείνεται από κανένα κατασκευαστή για λόγους υγιεινής και ασφάλειας του προϊόντος, θα υποχρεώσει τα ζυθοποιεία σε μια μεγάλη μη παραγωγική επένδυση που στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

4. "Κλείσιμο" του επαγγέλματος του ανεξάρτητου βυνοποιού, καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα στη χώρα μας υποχρεωτικά θα ασκείται από ζυθοποιούς, μέτρο αντίθετο με τους όρους της ελεύθερης αγοράς

Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε δυσμενή θέση τις επιχειρήσεις που παράγουν ζύθο στην Ελλάδα, από τις οποίες το κράτος εισπράττει άμεσους και έμμεσους φόρους που ξεπερνούν τα 750εκ., θα θέσουν σε αβεβαιότητα χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα χαθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσπάθησαν να ανακτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας προϊόντα ζύθου που αναβάθμισαν την ποιότητα τόσο για τους Έλληνες καταναλωτές, όσο και την θέση που με κόπο κατακτούν τα προϊόντα μας στο εξωτερικό.

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, που μέλη της είναι μικρά και μεγάλα ελληνικά ζυθοποιία σε όλη την ελληνική επικράτεια, δηλώνει αιφνιδιασμένη από το σύντομο και ασφυκτικό χρονικό διάστημα διαβούλευσης, που έθεσε το Γενικό Χημείο του Κράτους για ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της εγχώριας παραγωγής ζύθου. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν ένα κλάδο, που καταβάλει με συνέπεια τους έμμεσους και άμεσους φόρους, το οποίο εξάλλου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπύρα απέφερε στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα, πρέπει να πραγματοποιούνται σε κλίμα συνεννόησης, συναίνεσης και καλής πίστης. Η Ένωση ζητεί άμεσα να αποσυρθεί το συγκεκριμένο σχέδιο ΥΑ και να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενική βάση, με υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών αντίστοιχων με αυτές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί το φορολογικό αντικείμενο, και αφετέρου να αποτελέσει μοχλό υγιούς ανάπτυξης μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων στην ελληνική επικράτεια. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η υιοθέτηση παρόμοιων γραφειοκρατικών μοντέλων ελέγχου, πάντοτε έχουν αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ:news247.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad