Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος κληρονόμησε από τον πατέρα του το Costa Navarino, αλλά δεν έμεινε σε αυτό, εξαπλώνοντας την δραστηριότητά του
Ο λαός μας λέει, ότι «το μήλο κάτω απ’ την μηλιά θα πέσει» και στην περίπτωση του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, όχι μόνο «έπεσε», αλλά φύτρωσε, μεγάλωσε και καρπίζει. Ο «Mr Costa Navarino», δευτερότοκος γιος ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες εφοπλιστές, του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ιδρυτή της Costamare Shipping, παρέλαβε μία περιουσία, που όχι μόνο δεν κατασπατάλησε ή απλώς διατήρησε, όπως άλλοι γόνοι πλουσίων οικογενειών, αλλά την μεγάλωσε και εξακολουθεί να την μεγαλώνει.
Όλα ξεκίνησαν το 1997, όταν ο καπετάν Βασίλης αποφασίζει να μπει στον χώρο του τουρισμού, επιλέγοντας να επενδύσει προς γενική έκπληξη όλων, όχι σε κάποιον δημοφιλή τουριστικό προορισμό, αλλά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Πύλο, κατασκευάζοντας με την εταιρεία «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε.» (ΤΕΜΕΣ Α.Ε.) το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο τουριστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, το Costa Navarino. Από την πρώτη στιγμή είχε στο πλευρό του σε αυτό το εγχείρημα τον 26χρονο τότε Αχιλλέα, ο οποίος έχοντας σπουδάσει στην αρχαιότερη και κορυφαία στον κόσμο σχολή ξενοδοχειακού management, την Ecole Hoteliere de Lausanne, ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για την θέση. Ωστόσο, παρά τις υψηλές γνωριμίες της οικογένειας, η υλοποίηση του οράματος της μόνο εύκολη δεν αποδείχθηκε, αφού οι αντιδράσεις τοπικών οργανώσεων και φορέων σε κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή, καθώς και περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθυστέρησαν την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του συγκροτήματος 12 ολόκληρα χρόνια.
Εν μέσω καθυστερήσεων που προκαλούσε το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας και των δεκάδων προσφυγών στην Δικαιοσύνη, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος σε μία από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις του δήλωσε το 2005, ότι «εκτός από τη θέληση, έχω και την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου για τη Μεσσηνία. Και θα το πραγματοποιήσω εγώ ή εάν ο Θεός αποφασίσει διαφορετικά, ο Αχιλλέας». Μετά από περισσότερες από 60 δίκες, περισσότερες από 20 Υπουργικές Αποφάσεις, πάνω από 25 αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και περισσότερες από 40 αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, τελικά ο καπετάν Βασίλης είδε το 2009 το ξενοδοχειακό συγκρότημα να τίθεται σε λειτουργία.
Ένα συγκρότημα που διαρκώς εξελίσσεται
Το Costa Navarino είναι ένα τουριστικό συγκρότημα το οποίο διαχειρίζεται η διεθνής αλυσίδα Starwood Hotels & Resorts, με δύο πεντάστερα ξενοδοχεία, το The Romanos, το οποίο διαθέτει μεταξύ άλλων και ανεξάρτητες κατοικίες, το The Westin Resort, το Anazoe Spa, ένα κέντρο σπα και θαλασσοθεραπείας έκτασης 4.000 τ.μ., δύο γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών, περισσότερα από 20 εστιατόρια, χώρους για ένα ευρύ φάσμα αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και μια σειρά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Το συγκρότημα δημιούργησε 1.200 θέσεις εργασίας, οι συντριπτική πλειοψηφία των οποίων καλύφθηκε από τον ντόπιο πληθυσμό, ενώ πολύ περισσότερες είναι αυτές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του. Επιπλέον, το 60% των προμηθειών του συγκροτήματος προέρχεται από τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγούς.
Και αν αυτά φαίνονται στους περισσότερους πολλά, για τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο που πήρε τα ηνία της επιχείρησης μετά τον θάνατο του πατέρα του τον Ιανουάριο του 2011, δεν είναι αρκετά. Έχοντας ως στόχο να μετατρέψει τη Μεσσηνία σε Τοσκάνη της Ελλάδας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος έχει βάλει μπροστά την ανάπτυξη άλλων δύο συγκροτημάτων, των Navarino Blue και Navarino Hills, καθώς και του πρώτου υπόσκαφου ξενοδοχείου στον κόσμο στο Navarino Bay. Με την λειτουργία τους θα δημιουργηθούν άλλες 900 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ το κόστος των νέων επενδύσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 240 εκατ. ευρώ και το συνολικό κόστος του συγκροτήματος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Η εξαγορά του Athens Hilton
Κατέχοντας πολύ καλά το ξενοδοχειακό management, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος δεν αρκέστηκε στις «δάφνες» του Costa Navarino. Τον Οκτώβριο του 2016 εξαγόρασε από την Alpha Bank σε κοινοπραξία με την θυγατρική της τουρκικής Dogus «D-Marine Investments Holding B.V.» έναντι του ποσού των 142 εκατ. ευρώ το 97,3% επί του μετοχικού κεφαλαίου της «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις A.E.», που κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του εμβληματικού ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα.
Η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία προσβλέπει στην ανάπλαση του ακινήτου που στεγάζει το Hilton, με την ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχείου και τη μερική αλλαγή της χρήσης του. Ειδικότερα, σχεδιάζει τη μετατροπή μέρους από την υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια σε ιδιωτικές κατοικίες, στο πλαίσιο του νόμου για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, καθώς και τη μετατροπή μέρους των χώρων συμπληρωματικών χρήσεων, όπως κυρίως δημόσιους και συνεδριακούς, σε εμπορικά καταστήματα λιανικής και χώρους εστίασης και αναψυχής. Παράλληλα, εξετάζει τη μερική ή ολική εκμετάλλευση του υπολοίπου συντελεστή δόμησης για παρόμοιες χρήσεις, εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα.
Η στρατηγική συνεργασία με την οικογένεια Βασιλάκη
Όπως αναφέρουμε παραπάνω, οι οικογένειες Κωνσταντακόπουλου και Βασιλάκη έχουν αναπτύξει τις σχέσεις τους μέσω της κοινής του συμμετοχής στη μετοχική σύνθεση της Aegean Airlines. Μετά τον θάνατο όμως των «πατριαρχών» των δύο επιχειρηματικών ομίλων, οι γόνοι τους Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και Ευτύχης Βασιλακάκης σύσφιξαν ακόμη περισσότερο τις επαγγελματικές τους σχέσεις, με τον πρώτο να πείθει τον δεύτερο να μπει στην τουριστική αγορά της χώρας, εξαγοράζοντας πριν από λίγους μήνες την ξενοδοχειακή εταιρεία του ομίλου Σμπώκου στην Κρήτη.
Η εξαγορά του ομίλου με τα πέντε ξενοδοχεία σε Ελούντα (Blue Palace), Μάλια (Cretan Malia Park), Χερσόνησο Ηρακλείου (Village Heights Golf Resort), Αμμουδαρά Ηρακλείου (Agapi Beach) και στο παραδοσιακό χωριό Κουτουλουφάρι στη Χερσόνησο Ηρακλείου (Koutouloufari Village Holiday Club), μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού μέλος της οικογένειας Σμπώκου και διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου, είναι η αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, σύζυγος του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, Κωστάντζα Σμπώκου. Μάλιστα, μετά την εξαγορά του ομίλου Σμπώκου από τον Ευτύχη Βασιλακάκη, η κ. Σμπώκου-Κωνσταντοπούλου θα είναι το μόνο μέλος της κρητικής οικογένειας, που θα παραμείνει στο Δ.Σ. της νέας εταιρείας.
Η επιχειρηματική τους συμπόρευση ωστόσο, δεν περιορίζεται στα παραπάνω. Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και ο Ευτύχης Βασιλακάκης ελέγχουν από κοινού την εταιρεία «Sportsland Εγκαταστάσεις Σπορ Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε». Πρόκειται για εταιρεία, που έχει συγκεντρώσει μεγάλες εκτάσεις γης στην ευρύτερη περιοχή της Τανάγρας και στην οποία σχεδιάζονται να υλοποιηθούν σύνθετες επενδύσεις, που θα συνδυάζουν αθλητικές και δραστηριότητες αναψυχής, δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο πόλο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.
ΠΗΓΗ:.news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου