Πόσους φίλους έχει πραγματικά ένας άντρας - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Πόσους φίλους έχει πραγματικά ένας άντρας


Ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να διατηρήσει μια πιο ουσιαστική σχέση με παραπάνω από 150 ανθρώπους λόγω του τρόπου που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ας είμαστε ειλικρινείς: δεν υπάρχει μεγαλύτερος μπελάς από το να πρέπει να απαντήσεις σε κάποια πρόσκληση στο Facebook προκειμένου να παραβρεθείς στο πάρτι γενεθλίων κάποιου «φίλου». Ή, ακόμη χειρότερα, να πρέπει να μπεις στη διαδικασία να προσκαλέσεις κόσμο για τα δικά σου γενέθλια. Γιατί, ΟΚ, ξέρεις καλά ότι οι «κολλητοί» σου θα έρθουν στο «event» -το ξέρουν και οι ίδιοι ότι θα έρθουν, ακόμη κι αν δεν τους στείλεις «φιρμάνι». Ωστόσο, τι ισχύει για τους λιγότερο κοντινούς σου ανθρώπους, τους οποίους θα πρέπει ντε και καλά να προσκαλέσεις (όπως ακριβώς υποδεικνύουν οι καλοί τρόποι, δηλαδή) αλλά δεν είσαι σίγουρος αν θα δώσουν τελικά το παρών στη «μάζωξη»; Βασικά, ποιος είναι ο «σωστός» αριθμός ανθρώπων που πρέπει να καλέσεις στο πάρτι σου; Και, κυρίως, πόσο νορμάλ είσαι εν τέλει αν δε θέλεις να γιορτάσεις παρέα με ορδές (περίπου) αγνώστων αλλά παρέα μόνο με αυτούς που κατέχουν μια πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου;

> Το πιο σημαντικό εμπόδιο στην αντρική φιλία και πώς να το ξεπεράσεις

Προκειμένου να δώσουν μια πειστική απάντηση σε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα ερωτήματα, οι ερευνητές του πανεπιστημίου Chapman στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 25.000 εθελοντές με σκοπό να διαπιστώσουν πώς η ηλικία, το φύλο και οι σεξουαλικές προτιμήσεις επηρεάζουν τον τρόπο που επιλέγουμε τους πολύ κοντινούς μας φίλους. Τους ανθρώπους αυτούς, δηλαδή, στους οποίους θα αναζητήσουμε συναισθηματική υποστήριξη στις πιο προσωπικές μας στιγμές.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της έρευνας, όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες θεωρούσαν ότι οι καλοί φίλοι τους που θα έρχονταν στο πάρτι γενεθλίων τους κυμαινόταν ανάμεσα στους πέντε και στους δέκα, αν και ο αριθμός αυτός διαφοροποιείτο ανάλογα με την ηλικία του εκάστοτε ερωτώμενου. Για παράδειγμα, για τους ανθρώπους που ήταν λίγο πάνω από τα είκοσι, ο αριθμός των προσκεκλημένων κυμαινόταν ανάμεσα στους οκτώ και τους δέκα, ενώ αντίστοιχα, για όσους είχαν πατήσει για τα καλά τα πρώτα -άντα, ο αριθμός αυτός κυμαινόταν ανάμεσα στους πέντε και τους επτά φίλους.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι κάθε άνθρωπος δεν μπορεί παρά να έχει έναν συγκεκριμένο, πεπερασμένο αριθμό φίλων -τουλάχιστον σύμφωνα με τον εξελικτικό ανθρωπολόγο Robin Dunbar, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του '80 διατύπωσε τη θεωρία ότι ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να διατηρήσει μια πιο ουσιαστική σχέση με παραπάνω από 150 ανθρώπους λόγω του τρόπου που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

«Το πρόβλημα με το Facebook είναι ότι ουσιαστικά σε “εξαναγκάζει” να κάνεις καινούργιες γνωριμίες, παραπέμποντάς σε να “γνωρίσεις” ολοένα και περισσότερους φίλους φίλων, μέχρι τη στιγμή που θα βαρεθείς να επαναλαμβάνεις την διαδικασία» αναφέρει ο Dunbar. «Ωστόσο, στην πραγματικότητα η διαδικασία αυτή μάλλον δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, αφού οι διαδικτυακές αυτές “γνωριμίες” είναι μάλλον απίθανο να εξελιχθούν σε αληθινές φιλίες -κάτι που, φυσικά, ισχύει και για τις περισσότερες γνωριμίες που θα κάνεις στην “αληθινή” ζωή».

> Πώς θα γίνεις καλύτερος φίλος

Από την άλλη, βέβαια, για ποιο λόγο κάτι τέτοιο θα πρέπει να θεωρείται κακό, ακόμη και στην εποχή της παντοκρατορίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Στην τελική ανάλυση -και με το χέρι στην καρδιά- αν θα έπρεπε να επιλέξεις να γιορτάσεις τα γενέθλιά σου παρέα με άλλους διακόσιους ανθρώπους που γνωρίζει ελάχιστα ή, εναλλακτικά, με μερικούς πολύ καλούς φίλους, τι θα επέλεγες; Μάλλον το δεύτερο...

ΠΗΓΗ: AskMen 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad