Με ιδιαίτερα αργά βήματα προχωρά η βασιλοτροφία στην Αργολίδα, αν και πρόσφατα στα ΔΙΕΚ έγιναν κατ’ επανάληψη μαθήματα σχετικά με την παραγωγή βασιλισσών, στα οποία συμμετείχαν και επιτυχημένοι επιχειρηματίες βασιλοτρόφοι. Ο Σταύρος Βαλκάνος, δεύτερης γενιάς μελισσοκόμος, που μαζί με τους γιους του συνεχίζει την ενασχόληση με τη μελισσοκομία, εξηγεί ότι «για να ασχοληθεί κάποιος με τη βασιλοτροφία, πρέπει να έχει προηγηθεί χρόνια ενασχόλησή του με τη μελισσοκομία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη βασιλοτροφία απαιτούνται μικρότερες κυψέλες διαφορετικού κόστους «και, φυσικά, δημιουργία ειδικών θερμοκρασιών, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Απαιτούνται ειδικές γνώσεις, ώστε το παραγόμενο προϊόν να είναι το ζητούμενο».
Τι γίνεται, όμως, με την εισαγωγή βασιλισσών από άλλα κράτη, όπως η Γερμανία; Όπως εξηγεί ο Σταύρος Βαλκάνος, «η εισαγωγή βασιλισσών είναι η μεγάλη πληγή της μελισσοκομίας. Ακόμα και στην περίπτωση που έρθουν απόλυτα υγιείς, το δικό τους DNA είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της χώρας τους. Όπως έχουμε στην Ελλάδα δύο ειδών βασίλισσες, άλλη για τον Βορρά και άλλη για τον Νότο με τα πλέον ήπια κλίματα, το ίδιο ισχύει και για τις βασίλισσες που έρχονται από άλλα κράτη με διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες. Δίνουν τον πρώτο χρόνο ένα αποτέλεσμα και πολύ γρήγορα εκφυλίζονται».
Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος τα ΔΙΕΚ της Αργολίδας περιλαμβάνουν στα μαθήματα και τη μελισσοκομία, η οποία έχει εξειδίκευση και στη βασιλοτροφία, ώστε να ενταχθούν νέοι επιχειρηματίες σε αυτή την κατεύθυνση.
ΠΗΓΗ:ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου