Από το Κιάτο ως το Αίγιο, για τα τελευταία μπάνια της χρονιάς - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Από το Κιάτο ως το Αίγιο, για τα τελευταία μπάνια της χρονιάς


Αποδράσεις με παιδιά στη νότια πλευρά του Κορινθιακού κόλπου

Το mamakita.gr ταξίδεψε κόστα-κόστα τη νότια πλευρά του Κορινθιακού κόλπου, και μας προτείνει τα πιο φιλικά στα παιδιά και την οικογένεια μέρη από το Κιάτο ως το Αίγιο, που οριοθετούν την αρχαία Αιγιαλεία. Και σε όσους αρέσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, τα μπάνια και οι «κρυμμένες» ψαροταβέρνες της περιοχής μπορούν να συνδυαστούν με μία επίσκεψη σε κάποιον από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του αρχαίου βασιλείου που περιελάμβανε τα βόρεια παράλια της Πελοποννήσου, από την αρχαία Σικυώνα ως το Κάστρο της Δύμης.


Η Αιγιαλεία στην ιστορία
Η «Αιγιαλεία», που σήμερα είναι γνωστή ως περιοχή του Νομού Αχαΐας, ήταν το πρώτο όνομα ολόκληρης της Πελοποννήσου. Το όνομα στην ιστορία αναφέρεται αργότερα στην παράλια ζώνη που εκτείνεται στη νότια πλευρά του Κορινθιακού και κατοικήθηκε από Πελασγούς. Η ίδια περιοχή όταν κατακτήθηκε από τους Ίωνες μετονομάστηκε σε Ιωνία και με την κάθοδο των Δωριέων στην Πελοπόννησο, ο «Αιγιαλός» φιλοξένησε και τελικά κατακτήθηκε από τους Αχαιούς που είχαν εκτοπιστεί από την περιοχή της σημερινής Αργολίδας και Λακωνίας. Τότε μετονομάστηκε σε Αχαΐα, όνομα που διατηρεί μέχρι σήμερα, αλλά σε έκταση λίγο πιο «κουτσουρεμένη» μιας και τμήματά της αποδόθηκαν διοικητικά στις γειτονικές Κορινθία και Ηλεία.

Οι αρχαιολογικοί χώροι
Στην περιοχή άκμασε η αρχαία πόλη Ελίκη, η οποία καταποντίστηκε από ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε το 373 π.Χ. Οι αρχαιολογικές έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστεί η βυθισμένη πόλη και… η τρίαινα του υπερφυσικού αγάλματος του Ποσειδώνα, που κατά καιρούς –λέγεται πως- έσκιζε τα δίχτυα των ψαράδων. Στη Μαμουσιά Διακοπτού, σώζεται τμήμα δύο ναών και των τειχών, το θέατρο και ιδιωτικές οικίες, καθώς και ένα ηρώο ελληνιστικών χρόνων από την αρχαία Κερύνεια, ενώ στην περιοχή της Τράπεζας του Αιγίου θεωρείται ότι κρύβεται μία ακόμα χαμένη πόλη, οι αρχαίες Ρύπες.


Η αρχαία Αιγείρα υπάρχει μέχρι και τις μέρες μας και το θέατρό της στέκει σε ύψωμα πάνω από το Δερβένι φιλοξενώντας παραστάσεις το καλοκαίρι. Είναι το μοναδικό αρχαίο θέατρο στην Ελλάδα που διατηρείται σε καλή κατάσταση και έχει θέα θάλασσα! Εντυπωσιακό είναι το θέατρο και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Σικυώνας που ήταν η τελευταία δωρική πόλη πριν την Αιγιαλεία ή Ιωνία. Δίπλα από το θέατρο, μπορείτε να επισκεφτείτε και το αρχαιολογικό Μουσείο. 

Με παιδιά για μπάνιο και φαγητό
«Πού είναι βολικά με τα παιδιά;» Όσοι είμαστε γονείς, και όχι μόνο, ιδανικά αναζητάμε μία παραλία σχετικά ρηχή, τουλάχιστον στα πρώτα μέτρα, καθαρή, με άμμο ή ψιλό βοτσαλάκι και κάποιας μορφής παροχή φαγητού. Ο νότιος Κορινθιακός προσφέρει μία λύση για όλα τα παραπάνω, ενώ πλέον ο νέος δρόμος έχει φέρει όλη την περιοχή ακόμα πιο κοντά στην Αθήνα.

Επιλογή 1η «η μακρινή»: γύρω από το Αίγιο
Το Αίγιο απέχει δύο ώρες από την Αθήνα και στην κεντρική παραλία του, την Αλυκή, εκτός από το σπάνιο υδροβιότοπο, θα βρείτε ξαπλώστρες, καφέ και ταβερνάκια για ελαφριά γεύματα και θαλασσινά. Μπάνιο με φαγητό μπορείτε να συνδυάσετε στα Σελιανίτικα και την Άκολη από τη μία πλευρά και στα Βαλιμίτικα, τα Νικολέικα και τα Τρυπιά (Ελαιώνας) από την άλλη. Στην παραλία των Νικολέικων βρίσκεται η Ονειροχώρα, ένα παραθαλάσσιο καφέ με παιδική πισίνα και παιδότοπο, ενώ στα Τρυπιά, στο family friendly ξενοδοχείο «Σήμαντρον» θα βρείτε water park ανοικτό και στους μη ενοίκους. Δείτε περισσότερα semantron-hotel.gr.


Η παραλία της Τράπεζας, η Πούντα, είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες του Κορινθιακού με βότσαλο, η οποία όμως βαθαίνει σχετικά απότομα. Στην Πούντα θα βρείτε παραλιακά καφέ και ταβέρνες, ενώ μία ακόμα καλή επιλογή για οικογένειες είναι το Corral λίγο μετά τον Πλάτανο. Εξαιρετική παραλία για αυτούς που δεν θέλουν καθόλου ξαπλώστρες ή κάποιας μορφής οργάνωση είναι το Κρυονέρι λίγο πριν τον Πλάτανο, ενώ ψαροταβέρνες άξιες μνείας χωρίς παραλία για μπάνιο ακριβώς μπροστά, αλλά με τη θάλασσα στα πόδια μας είναι ο Μαζαράκης στο Λαμπίρι και το Βαλτάκι στο Λόγγο.   

Αν σας αρέσουν οι ποδηλατάδες, από το Αίγιο μέχρι και τις εκβολές του Βουραϊκού στο Διακοπτό, υπάρχει παραλιακός χωματόδρομος που ακολουθεί την ακτή και περνά μέσα από τους κάμπους με τα εσπεριδοειδή, τις καλαμιές και διασχίζει τους ποταμούς Σελινούντα και Κερυνίτη.


Επιλογή 2η η συνήθης: Ακράτα και Δερβένι
Η Ακράτα και το Δερβένι είναι συνήθεις επιλογές παραθερισμού, καθώς πολλοί διατηρούν τα εξοχικά τους στην ευρύτερη περιοχή. Εκτός από την παραλία της Ακράτας που θα βρείτε ταβέρνες και καφέ πάνω στη θάλασσα, στη βοτσαλωτή και πιο ήσυχη παραλία της Ποροβίτσας, όπου εκβάλλει ο Κράθυς ποταμός, θα βρείτε το beach bar «Σκαραβαίος».

Στο Δερβένι, τα σπίτια κρύβουν την παραλία από το δρόμο, αλλά θα εντοπίσετε εύκολα την ψαροταβέρνα «Έσπερος-Ιχθύς», που έχει τις καλύτερες κριτικές όλης της Κορινθίας σε εστιατόριο ψαρικών! Στο χωριό θα βρείτε επίσης καφέ πάνω στην παραλία με την παιδική χαρά ακριβώς δίπλα για τις απογευματινές ώρες.


Επιλογή 3η η κοντινή: Συκιά
Η Συκιά είναι το μικρό παραλιακό χωριό λίγο πριν το Ξυλόκαστρο. Η παραλία είναι με μικρό βότσαλο και απλώνεται δίπλα από το μοναδικό Πευκιά, μια ιδανική τοποθεσία για βόλτες με παιδιά, καρότσια και ποδήλατα κάτω από τα πεύκα και δίπλα στη θάλασσα. Προστατεύεται από το μαΐστρο κι έχει ταβέρνες και καφέ με ξαπλώστρες, όπως την «Πυργοσυκιά» μέσα στον οικισμό, το Baybeez, το Summer by Libro και το Τουριστικό Ξυλοκάστρου μέσα στο πευκοδάσος. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι «κρύβει» ένα από τα πιο «οικογενειακά», φιλικά σε παιδιά και βρέφη ξενοδοχεία διαμερισμάτων της Ελλάδας, το Daphne’s Club, όπου δεν θα χρειαστεί να κουβαλήσετε όλα τα μωρουδο-συμπράγκαλα για να μια απλή εκδρομή αναψυχής. Δείτε περισσότερα daphnesclub.com.

Σε κοντινή απόσταση, στο Μελίσσι, θα βρείτε τον παιδότοπο Mabakita (!) από το «Μαμά, Μπαμπά, Κοίτα!» και στο Κάτω Λουτρό, τις νεροτσουλήθρες και την πισίνα με θαλασσινό νερό της πλαζ Ξένος.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad