Σίγουρα τα ήσυχα τιρκουάζ νερά μιας πισίνας αποτελούν πόλο έλξης για τα μικρά παιδιά κάθε στιγμή της ημέρας, ακόμη και εάν μόλις έχουν ολοκληρώσει το μπάνιο και τις βουτιές τους!
Ωστόσο η πισίνα αποτελεί πάντοτε έναν μεγάλο κίνδυνο, καθώς είναι πολύ εύκολο τα παιδιά να ξεφύγουν από την επίβλεψη ενηλίκων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Άλλωστε πληθώρα τέτοιων περιστατικών βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου στη χώρα μας. Μία βουτιά που μπορεί να συμβεί ακόμη και κατά λάθος μπορεί να αποτελέσει αιτία θανάτου ενός παιδιού από αμέλεια, καθώς μπορεί να προκληθεί τραυματισμός και πνιγμός του παιδιού, ιδιαίτερα των νηπίων ηλικίας 1 έως 4 ετών, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες. Άλλωστε είναι γεγονός πως οι περισσότερες θανάσιμες βουτιές συμβαίνουν σε πισίνες οικείων χώρων, είτε στο σπίτι του παιδιού είτε σε φιλικά, γειτονικά σπίτια.
Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία εξέδωσε πρόσφατα συστάσεις προς τους γονείς, ώστε να κρατούν τα παιδιά όσο γίνεται πιο ασφαλή γύρω από μία πισίνα, είτε σε κάποιο φιλικό σπίτι είτε στο ξενοδοχείο που διαμένουν. Αρχικά, θα πρέπει πάντοτε να υπάρχουν φράχτες που απαγορεύουν την πρόσβαση και κρατούν μακριά τα παιδιά από την πισίνα. Οι περισσότεροι πνιγμοί παιδιών έχουν καταγραφεί σε μη περιφραγμένες πισίνες, όταν κατάφεραν να βουτήξουν είτε ανοίγοντας μία πόρτα είτε ακόμη και πηδώντας από ένα παράθυρο. Οι γονείς καλό θα είναι επίσης να ελέγχουν την περίφραξη και κατά πόσο έχει πρόσβαση το παιδί στην πισίνα, όταν επισκέπτονται φιλικά σπίτια ή ακόμη και στα καταλύματα που επιλέγουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Η περίφραξη αποτελεί το πιο ασφαλές μέτρο πρόληψης ενάντια στον πνιγμό ενός παιδιού και για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει πάντοτε να είναι πολύ αυστηροί με αυτό το ζήτημα. Η περίφραξη θα πρέπει να καλύπτει περιμετρικά την πισίνα, χωρίς εύκολη είσοδο σε κάποια σημεία και να τη διαχωρίζουν από το υπόλοιπο σπίτι, κήπο ή αυλή. Δεν θα πρέπει επίσης να υπάρχει οποιοδήποτε αντικείμενο κοντά, που θα μπορούσε να πατήσει το παιδί επάνω για να σκαρφαλώσει στο φράχτη, ενώ καλό είναι να αποφεύγονται σύρματα και αλυσίδες ως περίφραξη καθώς δίνουν τη δυνατότητα αναρρίχησης. Όταν δεν χρησιμοποιείται η πισίνα θα πρέπει να είναι κλειδωμένη η πόρτα εισόδου σε αυτή και όλα τα παιχνίδια του παιδιού να έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.
Όταν πνίγεται ένα παιδί σπανίως ακούγεται και δυστυχώς αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να χρησιμοποιούνται και άλλα μέσα προστασίας στην πισίνα, όπως συναγερμός στην είσοδό της ή και ανιχνευτής που θα ενεργοποιείται με τον κυματισμό του νερού, κάποιο κάλυμμα για την πισίνα και οποιαδήποτε πρόσθετη ασφάλεια γύρω από αυτή.
Όσον αφορά τις πισίνες σε καταλύματα και ξενοδοχεία οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν πάντα πως υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ένας ναυαγοσώστης, που θα επιβλέπει σε μόνιμη βάση το χώρο της πισίνας. Στα καθήκοντά του θα πρέπει επίσης να μην είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ, να γνωρίζει πρώτες βοήθειες καθώς και να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να φτάσει άμεσα και έγκαιρα σε όποιον χρειάζεται βοήθεια. Επιπλέον, ένα απαραίτητο μέτρο για ασφαλές κολύμπι στην πισίνα είναι να φοράει το παιδί το κατάλληλο σωσίβιο ανάλογα με την ηλικία του.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να θυμούνται οι γονείς πως ο πανικός δεν βοηθά καθόλου. Θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και στην περίπτωση που δεν εντοπίζουν το παιδί να ελέγχουν άμεσα το χώρο της πισίνας.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου