Ετοιμάζεστε να πάτε διακοπές για πρώτη χρονιά με το νέο μέλος της οικογενείας; Ήρθε η στιγμή να σηκώσετε τα οικογενειακά βάρη…
Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά που κάνεις διακοπές με το παιδί ουσιαστικά δεν διακόπτεις από τίποτα. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι δεν πηγαίνεις κάθε μέρα στο γραφείο, όμως οι ευθύνες απέναντι στο μωρό είναι τόσο πολλές που η χαλάρωση παραμένει όνειρο θερινής νυκτός. Φυσικά, η λύση δεν είναι να καθίσετε στο σπίτι, αλλά να οργανωθείτε όπως πρέπει και να δείτε τις καλοκαιρινές διακοπές από μια άλλη οπτική: ως μια περίοδο που μπορείτε, χαλαροί και χωρίς άγχος, να αφιερωθείτε στο μωρό σας! Οι εργαζόμενοι γονείς σίγουρα κατανοούν την αξία του να έχεις τη δυνατότητα να είσαι για ένα δεκαπενθήμερο, 24 ώρες το 24ωρο, μαζί με το παιδί. Πάρτε, λοιπόν, μολύβι και χαρτί και σχεδιάστε τις διακοπές σας με προτεραιότητα το μωρό και με σωστό προγρμματισμό. Από το in.gr
ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ
Σχεδιασμός των διακοπών
Προορισμός: Οι διακοπές στα έρημα νησιά με τις δαντελωτές παραλίες αποτελούν πια παρελθόν (ή ανήκουν στο… απώτερο μέλλον). Επιλέξτε ένα μέρος με ρηχή θάλασσα και ζεστά νερά. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει νοσοκομείο ή τουλάχιστον Κέντρο Υγείας για την περίπτωση που χρειαστείτε ιατρική βοήθεια.
Μεταφορά: Προτιμότερο θα ήταν να μην ταλαιπωρήσετε το παιδί με πολύωρα ταξίδια που ενδέχεται να του προκαλέσουν στοματικές διαταραχές ή να του χαλάσουν τη διάθεση. Αν ταξιδέψετε με πλοίο ή τρένο, εξασφαλίστε καμπίνα ή κουπέ, για να έχετε στη διάθεσή σας ένα μέρος ήσυχο για να το κοιμίσετε και καθαρό για να του αλλάξετε πάνα. Πιστέψτε μας, αν ταξιδεύετε στο κατάστρωμα δεν θα είναι καθόλου εύκολο να εξασφαλίσετε ένα τέτοιο μέρος για το μωρό σας.
Διαμονή: Το ιδανικό θα ήταν να εξασφαλίζατε διαμονή σε ξενοδοχείο με την κατάλληλη υποδομή και υπηρεσίες για να φιλοξενήσει μωρά. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά οικογενειακά ξενοδοχεία που διαθέτουν υπηρεσία μπέιμπι σίτινγκ, παιδότοπους, παιδικές χαρές, πισίνες, ακόμα και παιδικά γεύματα. Εάν η οικονομική σας κατάσταση δεν σας το επιτρέπει, φροντίστε το δωμάτιο ή το ξενοδοχείο που θα κλείσετε να διαθέτει κουζινάκι για να μπορείτε να ετοιμάσετε ζεστό νερό για το γάλα του, χαμομήλι, κρέμα ή ό,τι άλλο χρειαστείτε για το παιδί ανά πάσα στιγμή. Για τους φίλους του κάμπινγκ τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα, ίσως όχι τόσο για εσάς που έχετε συνηθίσει σε αυτό τον τρόπο διακοπών, αλλά για τους… γείτονές σας που θα ξυπνούν συνεχώς με τα κλάματα του μωρού. Μια καλή εναλλακτική είναι το τροχόσπιτο. Πάντως, σε γενικές γραμμές, αν και ένα φτηνό κατάλυμα θα σας δώσει τη δυνατότητα να μείνετε περισσότερες μέρες, ίσως είναι καλή επιλογή να προτιμήσετε λιγότερες μέρες σ’ ένα καλό ξενοδοχείο, εφόσον έχετε ανάγκη από ξεκούραση και άνεση.
Διατροφή: Το θέμα της διατροφής είναι για τα περισσότερα ζευγάρια που δεν έχουν παιδιά από τα τελευταία που «πέφτουν» στο τραπέζι κατά το σχεδιασμό των διακοπών. Ο ερχομός ενός παιδιού επιβάλλει όμως μελετημένο σχεδιασμό. Αν έχετε βρέφος, αναλαμβάνετε εσείς να φτιάχνετε το γάλα ή τα πρώτα του φαγητά. Γι’ αυτό, χρειάζεστε κουζινάκι, εξοπλισμένο με τα απαραίτητα οικιακά σκεύη (ψυγείο, γκαζάκι, μπρίκι, κατσαρολάκι) και, βέβαια, αποστειρωτή και μπιμπερό. Αν το παιδί είναι λίγο μεγαλύτερο, τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα, αρκεί να βρείτε ένα αξιόπιστο εστιατόριο.
Παρέα: Η ιδανική παρέα για τις πρώτες διακοπές με το παιδί είναι κατά κοινή ομολογία ο παππούς και η γιαγιά. Συνεισφέρουν σημαντικά στη φροντίδα του και μπορούν να σας εξασφαλίσουν έστω και λίγες στιγμές χαλάρωσης. Αποφύγετε για μια χρονιά να εκδράμετε μαζί με φίλους σας που δεν έχουν παιδιά, γιατί το πιο πιθανό είναι εσείς να επιστρέφετε στο δωμάτιο για ύπνο την ώρα που εκείνοι ετοιμάζονται για βόλτα. Προτιμήστε φίλους και συγγενείς με συνομήλικα παιδιά εξασφαλίζοντας έτσι τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό ευχάριστη παρέα.
ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η οργάνωση
Όσο πιο οργανωμένο και μελετημένο είναι το περιεχόμενο της βαλίτσας των διακοπών τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να στεφθούν οι διακοπές σας με επιτυχία.
1. Φτιάξτε μια ξεχωριστή βαλίτσα με τα ρούχα και τα εσώρουχα του μωρού. Φροντίστε να πάρετε αρκετά, για να μη χρειαστεί να πλένετε στις διακοπές σας. Εξοπλιστείτε με πολλές σαλιάρες, με αρκετές πάνες και πετσέτες.
2. Σε μια άλλη τσάντα τοποθετήστε τον απαραίτητο οικιακό εξοπλισμό και το φαρμακείο του μωρού. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για το τι πρέπει να έχετε μαζί σας. Σε γενικές γραμμές, όμως, το νεσεσέρ του θα πρέπει –πέρα από τα καλλυντικά του (αφρόλουτρο-σαμπουάν, μπατονέτες, μωρομάντιλα, ψαλιδάκι για τα νύχια), να περιέχει:
αντιηλιακή κρέμα,
λοσιόν σώματος,
κρέμα για εγκαύματα,
κρέμα για τσιμπήματα από μέλισσες ή κουνούπια,
αντιπυρετικό,
αντιισταμηνικό,
θερμόμετρο,
τραυμαπλάστ,
το τηλέφωνο του γιατρού.
Στην ίδια τσάντα βάλτε τις κρέμες, τα μπιμπερό, τις πιπίλες του και τις πάνες.
3. Τέλος, σε μια μικρότερη βάλτε τα απαραίτητα κουβαδάκια, φτυαράκια, φορτηγάκια, βαρκούλες και κούκλες για την ψυχαγωγία του. Μην ξεχάσετε τα παραμύθια και φυσικά το αγαπημένο του χνουδωτό ζωάκι ή κούκλα.
4. Στις απαραίτητες αποσκευές περιλαμβάνονται επίσης το καρότσι του μωρού, το μπανιερό του, καθώς κι ένα φορητό ψυγείο για τη συντήρηση του γάλακτος και των τροφών του στην παραλία.
Όλα αυτά φροντίστε να τα τακτοποιείτε με επιμέλεια και σκέψη, διότι ελάχιστοι είναι αυτοί που διαθέτουν ή εξασφαλίζουν τρέιλερ για τη μεταφορά τους. Εάν οι φετινές διακοπές σας θυμίζουν μετακόμιση, σας καλωσορίζουμε στο club των νέων γονιών!
Η τσάντα της μαμάς
Οι μαμάδες οφείλουμε να είμαστε… ετοιμοπόλεμες ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό και η καθημερινή μας τσάντα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη. Καλό είναι να έχετε μαζί σας:
μπιμπερό με φρέσκο νερό,
παιδικά μπισκότα,
ελαφρύ φαγητό σε τάπερ ή έτοιμο φαγητό σε βαζάκια,
ειδικές σακούλες για τις λερωμένες πάνες,
μια ελαφριά κουβερτούλα,
δυο μικρές πετσέτες,
ένα παιχνίδι,
μια αλλαξιά ρούχα.
ΠΗΓΗ:boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου