Εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας στη γεωργία, μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας, δημιουργία θερμοκοιτίδων και χρηματοδότηση προγραμμάτων, με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών, θα καταστήσουν τους αγρότες της Πελοποννήσου περισσότερο παραγωγικούς και βιώσιμους. Έχει γίνει, πλέον, κατανοητό, πως η καινοτομία είναι ένας από τους τρόπους να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας και με άξονα τη συγκεκριμένη διαπίστωση έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
To πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η δημόσια παρουσία του Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου, το οποίο σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, Νίκο Κουτσόγιωργα, θα μεταφέρει στους αγρότες της Περιφέρειας Πελοποννήσου την υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από ελληνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Ο Ν. Κουτσόγιωργας τονίζει στην «ΥΧ» πως «το κέντρο θα είναι δικαιούχος αρκετών προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση εκείνων των δράσεων του ΕΣΠΑ που άπτονται της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Δημιουργούμε, με αυτόν τον τρόπο, έναν μηχανισμό για την κατάλληλη μεσολάβηση σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς. Δεν μπαίνουμε σε λογικές εξειδίκευσης, αλλά δημιουργούμε μία οντότητα διαμεσολαβητή που θα βοηθήσει τους παραγωγούς να φτάσουν στους στόχους τους με οργανωμένη πλέον προσέγγιση, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στους στόχους τους.
Η σημερινή προσπάθειά μας δεν έχει βάση το τι έγινε στο παρελθόν, αλλά τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον. Για να υπάρξει αυτή η πρόοδος, θα πρέπει να υπάρξει και η κατάλληλη χρηματοδότηση, ώστε να δημιουργηθούν για τους παραγωγούς συνθήκες καινοτομίας και επιχειρηματικών ιδεών».
Προώθηση της ευφυούς γεωργίας
Προτεραιότητα του Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας αποτελεί η προώθηση της ευφυούς γεωργίας στους αγρότες. Όπως αναφέρει ο Ν. Κουτσόγιωργας, ένας από τους βασικούς στόχους του κέντρου θα είναι η διασύνδεση των αγροτών με τους φορείς καινοτομίας που θα προσφέρουν τις γνώσεις τους γύρω από τον συγκεκριμένο κλάδο. Αυτό που τονίζει είναι πως ο αγρότης πρέπει να ξεπεράσει το παλαιό μοντέλο παραγωγής και να εμπιστευτεί πρότυπα που έχουν ήδη εφαρμοστεί στην Ευρώπη. «Μέχρι σήμερα η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα βασιζόταν σε ένα οικονομικό μοντέλο εντατικής χρήσης των διαθέσιμων και εισαγόμενων πόρων χωρίς να υπολογίζονται στον βαθμό που έπρεπε οι μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η αλλαγή που προτείνεται να γίνει μέσω των νέων τεχνολογιών βασίζεται στη μεγιστοποίηση της απόδοσης των υπαρχόντων πόρων της παραγωγής και στη μείωση των απωλειών κατά τη χρήση».
Μερικές από τις τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προς όφελος της αγροτικής παραγωγής είναι οι εξής:
Ψηφιακά υποβοηθούμενες «έξυπνες» συμβατικές και υδροπονικές καλλιέργειες.
Εξελιγμένα «έξυπνα» συστήματα παρακολούθησης, τηλεμετρικής για εξοικονόμηση άρδευσης και λίπανσης.
Τεχνολογίες ενίσχυσης παραγωγικής απόδοσης πτηνοτροφικών μονάδων.
Τεχνολογίες επεξεργασίας υπολειμμάτων ελαιουργίας.
Ευφυή συστήματα αλκοολικής ζύμωσης για οινοποιεία.
«Έξυπνες» ετικέτες σε προϊόντα.
Τεχνολογίες μείωσης περιβαλλοντικού αποτυπώματος, επεξεργασίας υπολειμμάτων σε εξορυκτική βιομηχανία, λατομεία κ.λπ.
Δημιουργία θερμοκοιτίδων
Κατά την πρώτη δημόσια παρουσία του Κέντρου που επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, δήλωσε πως «θέλουμε σύγχρονα σχήματα παραγωγών. Ο μοναχικός αγρότης δεν μπορεί να επιβιώσει. Το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας θα γίνει παίκτης της επιχειρηματικότητας και κύριος διαμεσολαβητής». Επίσης, τόνισε ότι θα ξεκινήσουν το διαστημικό πρόγραμμα του αγροτικού τομέα, θα επενδύσουν στην κοινωνική οικονομία και στην εφαρμοσμένη έρευνα του αγροτοδιατροφικού τομέα, ενώ εξήγγειλε τη δημιουργία θερμοκοιτίδων σε Άργος, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Τρίπολη, Σπάρτη και Κόρινθο.
ΠΗΓΗ:ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου