Ο Έλληνας γυρίζει την πλάτη στα diesel - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ο Έλληνας γυρίζει την πλάτη στα diesel


Η αγορά αυτοκινήτου ανεβαίνει με αργά και σταθερά βήματα βρίσκοντας ξανά τους ρυθμούς της. Σε αυτό το πλαίσιο η αναλογία βενζίνης-diesel, όσον αφορά τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων, δείχνει να βαδίζει προς εξορθολογισμό χρόνο με το χρόνο.

Το ντίζελ υπήρξε για πολλά χρόνια o απαγορευμένος καρπός για την ελληνική αγορά. Η άρση της απαγόρευσης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2011, συνέπεσε με την έναρξη της κρίσης όπου η οικονομία καυσίμου ήταν-σχεδόν- προαπαιτούμενο για τον καθένα που αγόραζε αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα γνωστό.

Τα προηγούμενα χρόνια τα ντίζελ μοντέλα κυριάρχησαν στις πωλήσεις. Όλοι ήθελαν ένα «πετρελαιάκι» με χαμηλή κατανάλωση. Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, αρκετούς πωλητές αυτοκινήτων πως όσοι αγόραζαν, τότε, έμπαιναν μέσα στην έκθεση και ήταν ανένδοτοι: «Ή ντίζελ ή τίποτα».

Την ευκαιρία άρπαξαν, βέβαια, μια μερίδα ανεξάρτητων εμπόρων μεταχειρισμένων. Έτσι πούλησαν «λαγούς με πετραχήλια» στους ανυποψίαστους αγοραστές διοχετεύοντας στην αγορά ό,τι σάπιο ντίζελ ήθελαν να πετάξουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Το δυστύχημα για μας είναι πως ορισμένοι από αυτούς εξακολουθούν να το κάνουν…

Το μείγμα πωλήσεων σήμερα

Η μόδα πέρασε και το αγοραστικό κοινό φαίνεται πιο εκπαιδευμένο από πότε. Στο πρώτο 6μηνο της χρονιάς έχουν πουληθεί 21.718 ντίζελ και 38.002 αυτοκίνητα βενζίνης δείχνοντας τη μεγάλη στροφή που συντελείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι στο αντίστοιχο διάστημα το diesel είχε μερίδιο 44,2% στην Ελλάδα, ενώ φέτος είναι 34,9%.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Από τη μια πλευρά τα πετρελαιοκίνητα έχουν μπει στο στόχαστρο των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών και εκτός των απαγορεύσεων που έρχονται, σε πολλές αγορές η απόκτηση υβριδικού ή ηλεκτρικού μοντέλου συνδέεται με πολλά οφέλη. Παράλληλα, το ελληνικό αγοραστικό είναι πιο εκπαιδευμένο και έτσι τα κριτήρια μπαίνουν σε πραγματική βάση.

Όπως έχουμε πει αν κάποιος κάνει 20.000 χιλιόμετρα το χρόνο ή περισσότερα, η χρήση πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου έχει νόημα. Αν όμως κάνετε λιγότερα (στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι στα 12.000 χιλιόμετρα ανά έτος) τότε η απόσβεση του έξτρα κόστους γίνεται σε βάθος 7ετίας και πάνω και έτσι, σε συνδυασμό με την απαξίωση, η αγορά ντίζελ δεν έχει κάποιο όφελος. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι σύγχρονοι βενζινοκινητήρες συνδυάζουν χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης και υψηλή απόδοση (για παράδειγμα ο καινούργιος 1,5 TSI EVO του VW Group έχει 4,8 lt./100 km κατανάλωση, αποδίδει 130 ίππους και μπορεί να σβήνει εν κινήσει).

Ποιο είναι το μέλλον των ντίζελ

Οι εταιρείες αυτοκινήτου ήδη διαμορφώνουν την παραγωγή τους σύμφωνα με το νέο κύκλο μέτρησης WLTP (αναμένονται αυξήσεις σε αρκετά diesel μοντέλα εταιρειών). Αυτό σημαίνει πως η εξέλιξη στα μοτέρ πετρελαίου συνεχίζεται, αλλά με στόχευση στους μεγαλύτερους κυβισμού κινητήρες (πχ η Toyota που αφήνει τα ντίζελ μοτέρ σε Hilux & Land Cruiser και η Fiat που αποχαιρετά τον 1,3 MultiJet στα mainstream μοντέλα).

Σε κάθε περίπτωση όσοι επιλέξουν ένα νέο Euro 6 πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, καθώς οι όποιες απαγορεύσεις θα ισχύσουν για παλαιότερα αυτοκίνητα. Αποφύγετε πάση θυσία παλιά πετρελαιοκίνητα μοντέλα και ειδικά εισαγωγής που κατά βάση είναι αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας.

πηγη:newsauto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad