Μία ιδιαίτερη χρονιά αναμένεται να είναι η φετινή για τους παραγωγούς βερίκοκου στην Αργολίδα και στην Κορινθία, περιοχές που καλύπτουν σε μόνιμη βάση το 50% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δίνουν ένα προβάδισμα στην αγορά, όπου, όμως, και φέτος υπάρχουν ζητήματα με τις τιμές που διαμορφώθηκαν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσάρεστων σκέψεων για το τι μέλλει γενέσθαι. Απέναντι στα προβλήματα, παρόλα αυτά, υπάρχουν οι αριθμοί, που εκπέμπουν αισιοδοξία. Στον τομέα των εξαγωγών, η αύξηση μέχρι στιγμής αγγίζει το 52,4%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 10.928 τόνους.
Η εξαίρεση στον κανόνα
Στην Αργολίδα καταγράφεται μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση στην καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια, και αυτό το στοιχείο έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που διαμορφώνουν οι τιμές, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί.
Ο βιομήχανος Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος μάς ενημέρωσε ότι «για την καλή ποιότητα κρατήθηκαν οι περσινές τιμές στο Μπεμπέκο, αν και οι ποσότητες είναι πολύ περισσότερες από την περασμένη χρονιά και η τιμή στάθηκε στα 28 λεπτά. Η γενική εκτίμηση είναι ότι όχι μόνο θα απορροφηθούν οι ποσότητες που πήραμε πέρσι, αλλά θα πάρουμε και περισσότερες. Οι καλές ποιότητες θα απορροφηθούν από τις βιομηχανίες κομπόστας και κατάψυξης, ενώ οι δεύτερης κατηγορίας ή με αστοχία, θα απορροφηθούν στον πουρέ». Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην Αργολίδα, η συνολική καλλιέργεια έχει φτάσει τα 11.500 στρέμματα.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ Δαναός, Γιώργος Ντόκος, τόνισε ότι «οι τιμές φέτος είναι πολύ χαμηλές και, έτσι όπως πάμε, θα ξηλωθούν μεγάλες εκτάσεις. Η τιμή των 28 λεπτών στην κομπόστα δεν είναι η αναμενόμενη, ενώ η τιμή της πούλπας με 13 λεπτά δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα. Το 30% του βιομηχανικού Μπεμπέκο πάει για πούλπα», τονίζει.
Τέλος, ο Νίκος Χασάπης, από τον Αγροτικό συνεταιρισμό Κιβερίου, αναφερόμενος στις τιμές που διαμορφώθηκαν δήλωσε: «Δεν μπορεί να παρακαλάς για να πουλήσεις το προϊόν σου. Ετσι όπως πάνε, θα ξηλωθούν αρκετά στρέμματα βερικοκιάς, αφού το μόνο που μας μένει είναι το άγχος. Εχουμε γυρίσει πολλά χρόνια πίσω».
Ξεπέρασε τα 10.000 στρέμματα στην Κορινθία
Αυξητικές είναι και οι τάσεις στην Κορινθία, όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι από τη ΔΑΟΚ, επισημαίνοντας ότι φέτος αναμένεται περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, ενώ το 2016 και το 2017 καλλιεργήθηκαν 10.500 στρέμματα και παρήχθησασν περίπου 9.500 τόνοι. Η αύξηση της καλλιέργειας εντοπίζεται στις ποικιλίες επιτραπέζιου που ήδη είναι πολλές.
Από τον Αγροτικό Σύλλογο Νεμέας, ο Κώστας Κωστάκης μας δήλωσε ότι «επικρατεί μία απογοήτευση στον κόσμο, αφού τα κέρδη του είναι μικρά και τις τιμές τις διαμορφώνει ένα καρτέλ. Η εξαγωγή κινήθηκε από 35 έως 55 λεπτά. Η κομπόστα άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα για τον παραγωγό αφού άρχισε διαλογή, και σε αυτόν τον τομέα, ενώ παλιά ήταν σκούπα για όλο το προϊόν. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα 30 λεπτά, ενώ δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί η τιμή της πούλπας, που κινείται από 17 έως 15 λεπτά».
Τέλος, ο κ. Κωστάκης αναφέρθηκε και στην έλλειψη συντονισμού από το κράτος στην καλλιέργεια ενός τόσο εξαγώγιμου προϊόντος όπως το βερίκοκο, με αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών ποικιλιών.
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Βασιλείου, ο Μιχάλης Βαρδάκας μας τόνισε ότι «φέτος έχουμε αυξημένη παραγωγή κατά 30% και οι τιμές είναι στα περσινά επίπεδα σε ό,τι αφορά την κομπόστα, ενώ η πούλπα έπεσε πολύ χαμηλά, στα 13 λεπτά. Η ποσότητα που υπολογίζουμε να κατευθυνθεί για πούλπα είναι περίπου 300 τόνοι .Το επιτραπέζιο κινήθηκε στα 60 έως 00 λεπτά. Γενικότερα, οι τιμές τα τελευταία χρόνια παραμένουν σταθερές, με μία ελαφριά πτωτική τάση», συμπλήρωσε.
ΠΗΓΗ:ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου