Γιώργος Σκούρα πρόεδρος του ΣΕΟ:«Να προχωρήσουμε σαν ένα τρένο με πολλά βαγόνια, που κινούνται όμως στις ίδιες ράγες». «Άλλες οι ανάγκες και τα προβλήματα των μικρών», απαντά ο επικεφαλής του ΣΜΟΕ, Θάνος Ντούγκος.
ιός της… μη συνεργασίας φαίνεται ότι χτύπησε και τον χώρο της οινοποιίας, έναν από τους ελάχιστους παραγωγικούς κλάδους που ως τώρα είχε καταφέρει να λειτουργήσει συνεργατικά, παρά τις ουκ ολίγες δυσκολίες, φέρνοντας μάλιστα και χειροπιαστά αποτελέσματα στο πεδίο των εξαγωγών.
Η ίδρυση του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ), επιχειρεί να διαφοροποιήσει ένα τμήμα της ελληνικής παραγωγής κρασιού από τον μέχρι σήμερα ενιαίο Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), στον οποίο ανήκουν οι ιδιώτες οινοποιοί.
Με μια σκληρή ανακοίνωσή του, ο τελευταίος τονίζει ότι πληροφορήθηκε την ίδρυση του ΣΜΟΕ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απαντά ότι δεν κατανοεί τους λόγους που οι αυτοαποκαλούμενοι, σύμφωνα με τον ΣΕΟ, «μικροί οινοποιοί», αποφάσισαν να αποσκιρτήσουν, χωρίζοντας ουσιαστικά τον κλάδο σε δύο κομμάτια.
«Οι κλαδικές αναγκαιότητες που τους οδήγησαν σε αυτόν τον διαχωρισμό δεν μας είναι αντιληπτές» αναφέρει χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι οι δύο Σύνδεσμοι έχουν τους ίδιους στόχους και υπηρετούν το ίδιο προϊόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος του οίνου έχει καταφέρει, μέσω της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), έναν άθλο για τα ελληνικά δεδομένα: Να συνεργαστούν αποδοτικά οι ιδιώτες με τους συνεταιρισμούς του κλάδου, σε κοινές δράσεις.
«Άλλες οι ανάγκες μας»
Ο πρόεδρος του ΣΜΟΕ, Αθανάσιος Ντούγκος, μιλώντας στην «ΥΧ» τονίζει ότι οι ανάγκες και τα προβλήματα των μικρών οινοποιών διαφοροποιούνται από εκείνα των μεγάλων οινοποιών και αυτό ακριβώς δημιούργησε την ανάγκη δημιουργίας ενός ξεχωριστού συνδέσμου. «Ο ΣΕΟ εκπροσωπεί το σύνολο των οινοποιών, όμως για εμάς τους μικρούς, η δράση του είναι αναποτελεσματική. Αν δεν παλέψεις ο ίδιος για τα δικαιώματά σου, κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί», τονίζει. Αναφέρεται συγκεκριμένα στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ο οποίος επιβαρύνει υπέρμετρα ειδικά τους μικρούς παραγωγούς: «Η αδελφή μου, που έχουμε μαζί το οινοποιείο, αν και οινολόγος, τρέχει όλη μέρα στις υπηρεσίες. Ο ΕΦΚ προϋποθέτει μια δυσβάσταχτη διαδικασία για τα μικρά οινοποιεία και είναι άδικος σε σχέση με τα μεγάλα», εξηγεί.
Αν και ο ΣΕΟ κατάφερε στο συγκεκριμένο θέμα να πετύχει απόδοση του φόρου σε τέσσερις δόσεις, ο κ. Ντούγκος εκτιμά ότι δεν έγιναν αρκετές προσπάθειες, δεδομένου ότι το θέμα δεν «έκαιγε» τους μεγάλους.
«Προσωπικές φιλοδοξίες»
Από την πλευρά του, πάντως, ο ΣΕΟ αφήνει σαφείς αιχμές για προσωπικές φιλοδοξίες, σημειώνοντας ότι οι «μικροί» μπόρεσαν να αναπτυχθούν ακριβώς λόγω των συνθηκών που έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν οι «μεγάλοι». «Ανεξάρτητα από τις προσωπικές αντιλήψεις και επιδιώξεις μεμονωμένων συναδέλφων –μικρών ή μεγάλων– ο ΣΕΟ επί δεκαετίες υποστήριξε σταθερά την ιδιωτική οινοποιία γενικώς. Επίσης, είναι εκείνος που τα τελευταία χρόνια πάλεψε πολύ σκληρά για τις μικρές οινοποιητικές επιχειρήσεις […]. Το προσωπικό μεράκι και το πείσμα των όλο και περισσότερων μικρών αυτών επιχειρήσεων γονιμοποιήθηκαν μέσα σε συνθήκες (θεσμικές, εμπορικές κ.λπ.) που φρόντισε επί σειρά ετών να δημιουργήσει ο Σύνδεσμός μας. Η παρθενογένεση στο ποιοτικό κρασί δεν υφίσταται», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
«Στον ΣΕΟ, επί δεκαετίες, συναντιούνται και συζητούν ίσοις όροις οι «μεγάλοι» και οι «μικροί» (που όχι σπάνια γίνονται κι αυτοί «μεγάλοι»). Αυτήν τη στιγμή, τουλάχιστον 50 μικρές επιχειρήσεις, έναντι πολύ μικρής ετήσιας συνδρομής (300 ευρώ) έχουν γίνει ισότιμα μέλη με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, με πλήρη τα δικαιώματα του εκλέγειν, του εκλέγεσθαι και του εκφράζεσθαι, αρκεί βέβαια να θέλουν να συνεργαστούν», τονίζεται.
«Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα να προχωρήσουμε όλοι μαζί, σαν ένα τρένο με πολλά βαγόνια, που όμως κινούνται στις ίδιες ράγες, γιατί έχουν τον ίδιο προορισμό: την επιτυχία», καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΣΕΟ, Γιώργο Σκούρα.
Το καταστατικό του νέου φορέα
Σύμφωνα με το καταστατικό του νέου Συνδέσμου, μικρά είναι τα οινοποιεία που:
– Παράγουν έως 120 τόνους κρασιού τον χρόνο.
– Το 60% της παραγωγής τους προέρχεται από ιδιόκτητους αμπελώνες ή αμπελώνες που παράγουν πρώτη ύλη μέσω συμβολαιακής γεωργίας.
– Το 75% της ποσότητας παραγόμενου οίνου εμφιαλώνεται σε γυάλινο περιέκτη έως 1,5 λίτρα.
– Τα αμπέλια από τα οποία προέρχεται η πρώτη ύλη για την παραγωγή οίνου έχουν στρεμματική απόδοση έως 1.200 κιλά το στρέμμα.
ΠΗΓΗ:ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου