Κάθε χρόνο, αυτή την εποχή, στα χωριά της ελληνικής υπαίθρου υπάρχει έντονη κινητικότητα. Πέρα από τους επισκέπτες, οι απόδημοι κάτοικοι αυτών των χωριών επιστρέφουν στις πατρογονικές τους εστίες, συναντούν παιδικούς φίλους, γεύονται τα τοπικά προϊόντα και προσπαθούν να ξαναβιώσουν το παραδοσιακό κλίμα του χωριού τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Μία τέτοια εικόνα παρατηρείται και στη Ρούμελη, με τις αυθεντικές παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του κάθε τοπικού διαμερίσματος, τα μουσικά ακούσματα και την τοπική γαστρονομία.
Οι ορεινές περιοχές έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και είναι απόλυτα ταυτισμένες με την έναρξη της άνοιξης, αφήνοντας πολλές φορές πίσω τους έναν δύσκολο χειμώνα. Η φύση ξεκινά την αναγέννηση με έντονα χρώματα και μυρωδιές από την πλούσια ελληνική βιοποικιλότητα. Η περιοχή των Αγράφων, όπως και άλλες δύσβατες περιοχές της χώρας μας, προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους από τις έντονες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις.
Το οδικό δίκτυο συχνά είναι κατεστραμμένο και απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την αποκατάστασή του, ώστε να υποδεχθεί ομαλά την έλευση των επισκεπτών. Οι γραφικές εκκλησίες, που για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν κλειστές, ανοίγουν τις πύλες τους αυτές τις άγιες μέρες για να μεταφέρουν το κλίμα της θρησκευτικής κατάνυξης στους πιστούς. Παραδοσιακά, το Πάσχα αποτελούσε και αποτελεί ακόμη ένα σημείο αναφοράς για ένα αντάμωμα ανταλλαγής ευχών, αγάπης και ανανέωσης των σχέσεων με πρόσωπα που θεωρούνται σημαντικά.
Αλλοιώνοντας την παράδοση
Τα παραδοσιακά εδέσματα στο πασχαλινό τραπέζι, για όσους τα διατηρούν ακόμη, δίνουν μία ξεχωριστή νότα γαστρονομικής παράδοσης, καθώς –υποτίθεται– ότι η πλειονότητα των πρώτων υλών προέρχονται από την τοπική γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Δυστυχώς, όμως, η τεχνολογία και οι αθρόες εισαγωγές συχνά αλλοιώνουν τον χαρακτήρα αυτών των προϊόντων, με το αποτέλεσμα να είναι πολλές φορές αμφιβόλου ταυτότητας και ποιότητας.
Το βαλκανικό αρνάκι ελληνοποιείται, το αβγό είναι εισαγόμενο και το τσουρέκι από μια ανώνυμη βιομηχανία. Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι χαμηλές τιμές είναι συχνά ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τις επιλογές των καταναλωτών.
Οι Έλληνες επιμένουν παραδοσιακά και προσπαθούν με κάθε κόστος να μη χάσουν την εμπειρία των πασχαλινών διακοπών στο χωριό. Με τις ευχές αγάπης το βράδυ της Ανάστασης και το ψήσιμο του οβελία την ημέρα του Πάσχα, κλείνει ο κύκλος της Σαρακοστής και οι επισκέπτες ετοιμάζουν τις αποσκευές για την επιστροφή στο «κλεινόν άστυ». Παίρνουν μαζί τους ευχάριστες αναμνήσεις και εμπειρίες πολύτιμες γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.
ΠΗΓΗ:ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου