«Έως τις αρχές του 2022 θα φιλοξενούμε τουρίστες, αστροναύτες, διαστημικές έρευνες, ακόμη και παραγωγικές δραστηριότητες»
Η φράση «δωμάτιο με θέα» αποκτά το πιο αυθεντικό νόημά της στην περίπτωση του διαστημικού ξενοδοχείου πολυτελείας Aurora Station, που ανακοίνωσε η νεοσύστατη αμερικανική εταιρεία Orion Span ότι θα έχει κατασκευάσει και θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη έως το τέλος του 2021.
Το διαστημικό ξενοδοχείο θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε απόσταση περίπου 360 χιλιομέτρων, λίγο χαμηλότερα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) που βρίσκεται στα 400 χιλιόμετρα, και θα ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά κάθε 90 λεπτά.
Η διαμονή για ένα βράδυ θα κοστίζει περίπου 792.000 δολάρια, αλλά μάλλον δεν θα είναι πρακτικά εφικτό να μείνει κανείς μόνο ένα βράδυ. Μια παραμονή για 12 μέρες θα κοστίζει τουλάχιστον 9,5 εκατομμύρια δολάρια συνολικά, μαζί με τα έξοδα μεταφοράς.
«Έως τις αρχές του 2022 θα φιλοξενούμε τουρίστες, αστροναύτες, διαστημικές έρευνες, ακόμη και παραγωγικές δραστηριότητες, στο Σταθμό Aurora», δήλωσε η εταιρεία.
«Δεν πουλάμε κάτι ανάλογο του "ας πάμε στην παραλία" για το διάστημα. Πουλάμε την εμπειρία του να γίνει κανείς αστροναύτης. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι πρόθυμοι να πληρώσουν για να έχουν αυτή την εμπειρία», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Orion Span Φρανκ Μπούνγκερ.
Η Orion κατασκευάζει το διαστημικό ξενοδοχείο ήδη στο Χιούστον του Τέξας, χρησιμοποιώντας μερικούς μηχανικούς που είχαν συμμετάσχει στην κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ο σταθμός-ξενοδοχείο Aurora (Αυγή) θα έχει διαστάσεις 13,3 επί 4,3 μέτρων και διαθέσιμο χώρο για τους επιβάτες 160 κυβικών μέτρων (έναντι 916 κυβικών μέτρων του ISS). Θα μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερις πελάτες-τουρίστες και δύο μέλη πληρώματος, πιθανότατα πρώην αστροναύτες. Αν τα πράγματα πάνε καλά, το ξενοδοχείο θα μπορεί να μεγαλώνει με την προσθήκη νέων χώρων. Κάθε τουρίστας θα περνάει πρώτα από τρίμηνη διαστημική εκπαίδευση.
Βέβαια από τα σχέδια στην υλοποίηση υπάρχει μεγάλη απόσταση, καθώς η εταιρεία δεν φαίνεται να έχει καν εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, ούτε έχει συνάψει συμφωνία με κάποια εταιρεία εκτοξεύσεων για να θέσει το ξενοδοχείο σε τροχιά...
Ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές
Πάντως, μια άλλη αμερικανική εταιρεία, η Axiom Space σχεδιάζει και αυτή να θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη έως το 2024 ένα εμπορικό διαστημικό σταθμό, όπως και η επίσης αμερικανική Bigelow Αerospace.
Η Virgin Galactic ετοιμάζει πιο σύντομες τουριστικές πτήσεις στο διάστημα (με κόστος περίπου 250.000 ανά άτομο), ενώ και η Space X του Έλον Μασκ έχει σχέδια για διαστημικό τουρισμό γύρω από τη Σελήνη.
Μεταξύ 2001-2009 επτά ιδιώτες έκαναν οκτώ «τουριστικά» ταξίδια στο Διεθνή διαστημικό Σταθμό, πληρώνοντας ο καθένας 20 έως 40 εκατομμύρια δολάρια. Τα ταξίδια, που είχε οργανώσει η αμερικανική εταιρεία Space Adventures, είχαν γίνει με ρωσικούς πυραύλους «Σογιούζ».
Αν μη τι άλλο, φαίνεται να πέφτει πια κάπως το κόστος του διαστημικού τουρισμού, αν και παραμένει παιγνίδι για πάμπλουτους...
ΠΗΓΗ:news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου