Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Τσεκλένης δεν θα μπορούσε να μην είναι τόσο ταγμένος στην αισθητική όσο και ο πατέρας του Γιάννης. Αποφάσισε να καταπιαστεί με την εικόνα και όχι τη μόδα. Η τελειομανία, το μεράκι και το πάθος είναι στοιχεία που έχει και εκείνος στον χαρακτήρα του και εκφράζονται στην προσέγγισή του προς τη σκηνοθεσία. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει τη δουλειά του: το ωραίο βίντεο που προβάλλεται στις διεθνείς πτήσεις της Aegean με τις ελκυστικές τοποθεσίες της χώρας μας και τα πιο ωραία εδέσματα κάθε περιοχής είναι με τη δική του υπογραφή, όπως άλλωστε και επιτυχημένες διαφημίσεις του ΕΟΤ. Η γνώση του στα προϊόντα με ονομασία προέλευσης αλλά και στον οίνο, τον έχει οδηγήσει σε κάθε μακρινή γωνιά της Ελλάδας και σε χιλιάδες ώρες γυρίσματος με παραγωγούς και οινοποιούς. Τώρα ετοιμάζει ένα σημαντικό εγχείρημα για την προβολή του ελληνικού κρασιού με διεθνή απήχηση, καθώς αναμένεται να προβληθεί από την Cosmote History και από ξένα δίκτυα.
Πρόκειται για μία σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων με τίτλο «In vino veritas». Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του περασμένου έτους και ολοκληρώθηκαν τον φετινό Ιανουάριο.
Τον συνάντησα ένα μεσημεράκι στο κέντρο της Αθήνας και παρέα με ένα ποτήρι κρασί, μου διηγήθηκε τις μικρές και μεγάλες περιπέτειες μέχρι να επιτύχει το αποτέλεσμα που ήθελε: «Κάλυψα 17.000 χλμ. σε ολόκληρη την επικράτεια. Ο στόχος ήταν να αναδειχθεί ολόκληρος ο ελληνικός αμπελώνας στα καλύτερά του. Δεν είχα συνεργείο αλλά αποφάσισα να το κάνω μόνος μου, διότι έτσι είχα τη συγκέντρωση για να ελέγξω το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ο στόχος μου είναι να ολοκληρώσω σε βάθος χρόνου μια τριλογία που συνδέεται με την περιγραφή του Οδυσσέα Ελύτη για την Ελλάδα: ελιά, αμπέλι και καράβι, δηλαδή θάλασσα. Το ντοκιμαντέρ για το κρασί τεκμηριώνει τη μακραίωνη παρουσία της αμπέλου στη χώρα μας, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι το Βυζάντιο, την ενετοκρατία, την τουρκοκρατία, το νεότερο ελληνικό κράτος και τις ημέρες μας. Δεν κοιτάζουμε μόνο την ιστορική προσέγγιση αλλά και τη θεολογική, την πολιτιστική ακόμα και τη γεωπολιτική. Ταυτόχρονα, προβάλλουμε όλες τις μεγάλες οικογένειες του κρασιού από τον Αβέρωφ και τον Καμπά μέχρι τον Καρρά και τον Μπουτάρη για να φτάσουμε στον Χατζημιχάλη και στον Γεροβασιλείου, που έκαναν το βήμα έτσι ώστε η Ελλάδα σήμερα να έχει πάνω από 70 ποιοτικά οινοποιεία».
Η σκυτάλη περνά στα wine bars της Αθήνας, μια περιήγηση σε 25 ελληνικές ποικιλίες από το Ασύρτικο Σαντορίνης μέχρι το Ξινόμαυρο της Δράμας και την κεφαλονίτικη Ρομπόλα.
Μπορεί να λείπει το εξαιρετικό ελληνικό φαγητό από το ντοκιμαντέρ για το κρασί; Γίνονται λοιπόν και αναφορές σε άλλα προϊόντα της πατρίδας μας που ζευγαρώνουν ωραία με τον οίνο. «Δεν ήταν οι Ελληνες οι πρώτοι που έφτιαξαν κρασί, ήταν όμως οι πρώτοι που έφτιαξαν πολιτισμό γύρω από το κρασί» τονίζει ο σκηνοθέτης που πιστεύει ότι μπορούμε να προσελκύσουμε πρώτης τάξεως τουρισμό με τέτοιες πρωτοβουλίες.
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου