Η τελευταία απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδας που έγινε το 2011 έδειξε ότι για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πια, οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Μάλιστα, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών έδειξαν ότι το 2017 καταγράφηκε η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ θανάτων και γεννήσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. 123.079 ήταν οι θάνατοι, 88.132 οι γεννήσεις. Είχαμε, δηλαδή, 34.947 περισσότερους θανάτους από γεννήσεις.
Ο εφιάλτης του δημογραφικού επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή το πολυνομοσχέδιο και τις αλλαγές στην επιδοματική πολιτική. Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι νέοι κανόνες -που δανείστηκαν στοιχεία από άλλες χώρες με αντίστοιχο πρόβλημα, όπως, για παράδειγμα, η Γαλλία- θα αντιστρέψουν το κλίμα, καθώς το παιδί βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο και όχι η οικογένεια.
Υπάρχει, πράγματι, ελπίδα;
Σε μικρότερη κλίμακα, πάντως, το πρόγραμμα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού HOPEgenesis -που ίδρυσε το 2015 ο μαιευτήρας Στέφανος Χανδακάς με στόχο την ανάσχεση της υπογεννητικότητας και το οποίο έχει, προσώρας, παρουσία σε 28 νησιά που είχαν ελάχιστες ή μηδενικές γεννήσεις, παρέχοντας δωρεάν ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και υποστήριξη σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως την ημέρα που θα γεννήσουν και λίγο μετά- έχει ήδη αποδώσει καρπούς, δείχνοντας πως η ελπίδα δεν έχει χαθεί. Την ίδια άποψη εκφράζει και η Σία Αναγνωστοπούλου, Πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημογραφικό, το πόρισμα της οποίας αναμένεται πριν από το καλοκαίρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου