Μέτρα που λαμβάνονται σε περιπτώσεις οικολογικής καταστροφής ετοιμάζεται να λάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της επέλασης των μεδουσών στις θάλασσες του Κορινθιακού κόλπου
Το φαινόμενο της παρουσίας και εξάπλωσης των αποκρουστικών θαλάσσιων ασπόνδυλων με το επώδυνο τσίμπημα στον Κορινθιακό απειλεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους παραθαλάσσιους δήμους της Πελοπονήσσου. Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο τομέα του τουρισμού μην έχοντας προλάβει να συνέλθουν από το περσινό καταστροφικό καλοκαίρι, διαπιστώνουν ότι και φέτος τα μηνύματα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι καθώς για ακόμα μια χρονιά επιβεβαιώνεται η παρουσία των μεδουσών στις θάλασσες του κόλπου.
Οι μέδουσες που κινούνται ανάλογα με την φορά των θαλάσσιων ρευμάτων έκαναν πριν από λίγο καιρό μαζική επανεμφάνιση στις παραλίες προκαλώντας μεγάλη ανησυχία ενόψει της θερινής σεζόν, καταρρίπτοντας και έναν μύθο που τις θέλει να μην ξεχειμωνιάζουν στα παγωμένα νερά λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Οι δήμοι λοιπόν σε συνεργασία με τους τουριστικούς οργανισμούς προσπαθούν έστω και καθυστερημένα να προλάβουν τα χειρότερα αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μια από τις λύσεις που προκρίθηκαν είναι η τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, σαν κι’ αυτά που τοποθετούνται στις θάλασσες σε περίπτωση οικολογικής καταστροφής, για παράδειγμα, στον περιορισμό των πετρελαιοκηλίδων.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για δίχτυ που μπορεί να τοποθετηθεί από τα σημεία με πολύ μικρό βάθος μέχρι τα πιο βαθιά νερά οριοθετώντας προστατευμένες περιοχές κολύμβησης.
«Η μέδουσα δεν μπορεί να τα διαπεράσει γιατί το άνοιγμα τους είναι τέτοιο που τις αποτρέπει από το να εισέλθουν μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες διαμορφωμένες πισίνες, όπως τις αποκαλούμε» εξηγεί στο protothema.gr ο κ. Μανώλης Μαλούδης, ιδιοκτήτης της εταιρίας Ωκεανίς που ειδικεύεται στην τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων.
Έχοντας τοποθετήσει παρόμοια πλωτά φράγματα σε Γιβραλτάρ και Ντουμπάι, που υποφέρουν από την παρουσία των μεδουσών στις θάλασσες τους, ο κ. Μαλούδης υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος τύπος διχτυού είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση των ασπόνδυλων πλασμάτων.
Μάλιστα το τελευταίο καιρό βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τα μέλη του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου (LTO) που με τη σειρά τους έχουν δραστηριοποιηθεί ενεργά εδώ και ένα περίπου έτος καταβάλλοντας προσπάθειες με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος, την γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων, την επικοινωνιακή διαχείριση και την δρομολόγηση πρακτικών και λύσεων για τον περιορισμό του αρνητικού αντίκτυπου στον τουρισμό.
Τα μέλη του LTO έστειλαν στην Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοπονήσσου τον σχετικό φάκελο με το αίτημα για την τοποθέτηση των πλωτών φραγμάτων καθώς και τα τυπικά δικαιολογητικά από το Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου για την κατεπείγουσα διαχείριση του θέματος.
Τώρα είναι η σειρά που περιφερειάρχη Πελοπονήσσου, Πέτρου Τατούλη να ενεργήσει άμεσα και να υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών στην διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας για την έγκριση του αιτήματος και την εκταμίευση των κονδυλίων, καθώς δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.
Μόλις εκταμιευτούν τα κονδύλια τότε και μόνο μπορεί να γίνει η αγορά των πλωτών φραγμάτων που κατασκευάζονται κατά παραγγελία ανάλογα με την μορφολογία των ακτών και την ποσότητα των νερών. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν γίνεται απο τη μέρα στην άλλη.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών, λένε τα μέλη του LTO, «έχουμε λάβει τις διαβεβαιώσεις του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη και της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη κ. Ντίνας Νικολάκου για τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων και την υλοποίηση των τυπικών διαδικασιών για την τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών στις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου με διαδικασίες κατεπείγοντος ώστε να έχει ολοκληρωθεί έως την έναρξη της υψηλής τουριστικής περιόδου, έργο για το οποίο βρίσκονται σε άμεση και διαρκή συνεργασία οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου & Λιμενικού Ταμείου Λ-Π.ΑΘ ως αρμόδιοι για την υλοποίηση του έργου».
ΠΗΓΗ:protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου