Η Διώρυγα της Κορίνθου αποτελεί σημαντικό δίαυλο θαλάσσιων συγκοινωνιών για τη χώρα και παράλληλα σημαντικό πυρήνα δραστηριοτήτων για ολόκληρη την Κορινθία. Έπειτα από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, υπήρξε αποκόλληση χωμάτινων όγκων από τα πρανή της διώρυγας με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία πλοίων στο κανάλι.
Πριν λίγο, κατέθεσα Ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο, για να έχουμε επίσημη ενημέρωση για το χρόνο αποκατάστασης της λειτουργίας, το κόστος αλλά κυρίως για το πως μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφαλής ναυσιπλοΐα και η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων στο κανάλι.
Ερώτηση για το ζήτημα του κλεισίματος της Διώρυγας της Κορίνθου έκανε ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας, ζητά από το αρμόδιο για τη λειτουργία τη Διώρυγας Υπουργείο Οικονομικών, να ενημερωθεί για την κατάσταση της Διώρυγας έπειτα από τα τελευταία γεγονότα, τα οποία οδήγησαν στο κλείσιμο του καναλιού. Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής, «δημιουργούνται σημαντικά ερωτηματικά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας αλλά και όλων των δραστηριοτήτων εντός του καναλιού», τα οποία θα πρέπει να απαντήσει η Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγος της Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι για ατύχημα στο προσεχές μέλλον.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργείο Οικονομικών
Θέμα: Κλείσιμο διώρυγας της Κορίνθου
κ. Υπουργέ,
η Διώρυγα της Κορίνθου αποτελεί ένα σημαντικό δίαυλο θαλάσσιων συγκοινωνιών για τη χώρα και παράλληλα σημαντικό πυρήνα δραστηριοτήτων για ολόκληρη την Κορινθία. Έπειτα από τις τελευταίες βροχοπτώσεις (26.02.2018), υπήρξε αποκόλληση χωμάτινων όγκων από τα πρανή της διώρυγας με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία πλοίων στο κανάλι.
Εύλογα δημιουργούνται σημαντικά ερωτηματικά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας αλλά και όλων των δραστηριοτήτων εντός του καναλιού, τα οποία θα πρέπει η η Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγος της Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) να εξετάσει προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι για ατύχημα στο προσεχές μέλλον.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός,
α) Πότε θα ξεκινήσουν οι μελετες και τα έργα αποκαταστασης ώστε να ανοίξει η Διωρυγα και πόσο υπολογίζεται το κόστος των έργων αποκατάστασης;
β) Με ποια συχνότητα και με ποιους τρόπους μελετώνται τα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής της Διώρυγας και με ποιους τρόπους μπορεί να αποτραπεί παρόμοιο συμβάν στο μέλλον;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου