Τέλος στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών υποχρεωτική ιατρική συνταγή - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Τέλος στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών υποχρεωτική ιατρική συνταγή


Ο ΙΣΑ, με ανακοίνωσή του, τονίζει γι άλλη μια φορά ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και ζητεί να επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή
Την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να καθιερώσει ειδική ιατρική συνταγή για τη χορήγηση αντιβιοτικών, χαιρετίζει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), μετά την εξαγγελία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, καθιέρωσης ειδικής συνταγής για λήψη αντιβιοτικών, προκειμένου να καταπολεμηθεί η αλόγιστη χρήση τους.


Ο κ. Μπασκόζος είχε δηλώσει: «Θα πάρουμε μέτρα, ώστε τα αντιβιοτικά να δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή, που θα είναι φυλασσόμενη». Αυτό σημαίνει ότι η συνταγή θα φυλάσεται υποχρεωτικά για ένα διάστημα από τον φαρμακοποιό, ώστε να ελέγχεται πού και γιατί έδωσε το αντιβιοτικό.

Ο ΙΣΑ, με ανακοίνωσή του, τονίζει γι άλλη μια φορά ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και ζητεί να επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τον ασθενή και τη δημόσια υγεία. Αναφέρει, μάλιστα, ότι τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις προς την πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών που συσχετίζονται με την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων.
«Οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, το οποίο πολλές φορές έχει επισημανθεί από την επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως η πολιτεία και να έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σε κατανάλωση αντιβιοτικών.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών εντείνεται τους χειμερινούς μήνες που έχουν έξαρση οι ιώσεις. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι κυριότερες αιτίες, για τις οποίες οι Έλληνες καταναλώνουν αντιβιοτικά είναι το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος που προκαλούνται από ιώσεις, στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ποσοστό της μικροβιακής αντοχής στη χώρα μας είναι ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως».

Όπως επισημαίνει ο ΙΣΑ, το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον μεμονωμένο ασθενή, αλλά συνολικά τη δημόσια υγεία, και όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης:

«Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρξει συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών. Επίσης, ζητούμε ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, που θα αποτρέπει αυτά τα φαινόμενα επιβάλλοντας αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή».

ΠΗΓΗ:protothema.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad