Για δύο 24ωρα που θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την έκβαση του διαγωνισμού για την πώληση της πλειοψηφικής συμμετοχών των τραπεζών σε Νηρέα και Σελόντα, προετοιμάζονται οι Amerra Capital και Diorasis International, οι κύριοι διεκδικητές των δύο μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.
Μετά την απόφαση να πραγματοποιηθεί ένας ακόμη (τελικός όπως όλα δείχνουν) γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των funds και των συμβούλων του διαγωνισμού, προκειμένου να αμβλυνθούν οι ενστάσεις που έχουν καταγραφεί μεταξύ των τραπεζών αναφορικά με τις κατατεθειμένες προσφορές, ήδη έχουν δρομολογηθεί οι επόμενες κινήσεις.
Έτσι, αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των συμβούλων με τα στελέχη της Diorasis και ακολούθως την Πέμπτη αυτή με τα στελέχη της Amerra. Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η περαιτέρω βελτίωση σημείων των προτάσεων που έχουν καταθέσει τα δύο funds, ενώ στην Αθήνα τις ημέρες αυτές θα βρίσκεται κλιμάκιο ανώτερων στελεχών της Lazard, συμβούλου του διαγωνισμού.
Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί, το πιθανότερο την Παρασκευή, ευρεία συνάντηση των συμβούλων με τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών που έχουν αναλάβει το Project Nemo, όπως έχουν ονομάσει οι τράπεζες το εγχείρημα πώληση των συμμετοχών (79,61% της "Σελόντα" και 74,98% της "Νηρεύς") που διαθέτουν στις δύο εταιρείες.
Εάν δεν υπάρξει απρόβλεπτη εξέλιξη, όλα δείχνουν ότι η πώληση των πλειοψηφικών συμμετοχών των τραπεζών στις Νηρέα και Σελόντα "κλειδώνει" το αμέσως επόμενο διάστημα. Δύο εταιρειών με υψηλό τραπεζικό δανεισμό, έλλειμμα επενδύσεων, χωρίς ανταγωνιστικότητα που παρέμεναν σταθερές στην πεποίθηση ότι το χρέος τους είναι βιώσιμο. Χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια για να ξεφύγουν από τη θέση που είχαν βρεθεί και να ολοκληρωθεί μια από τις μεγαλύτερες, μέχρι στιγμής, τραπεζικές αναδιαρθρώσεις εισηγμένων εταιρειών, συνοδευόμενη από "κούρεμα" και μετοχοποίηση υποχρεώσεων, αναχρηματοδότηση του δανεισμού και διοικητικές αλλαγές.
Πολλαπλό όφελος
Πρόθεση όλων είναι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να αναδειχθεί ο προτιμητέος αγοραστής των δύο μεγαλύτερων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας σύντομα. Ήδη όλες οι εκτιμήσεις στην αγορά συγκλίνουν ότι η ολοκλήρωσή του Project Nemo θα έχει πολλαπλό όφελος. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατ’ αρχήν υποστήριξαν και κατόπιν οδήγησαν στην οριστική εξυγίανση ενός σημαντικού τομέα για την εγχώρια οικονομία. Παράλληλα, το εισερχόμενο ξένο κεφάλαιο θα οδηγήσει τον Νηρέα και τη Σελόντα, η αξία των οποίων έχει απομειωθεί σημαντικά, σε νέα φάση ανάπτυξης και θα απελευθερώσει τις τράπεζες, οι οποίες περνούν περίοδο έντονων εποπτικών ελέγχων, από το βάρος των συμμετοχών τους σε δύο εταιρείες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό δανεισμό που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξαναγίνει προβληματικός.
Οι τράπεζες εξ αρχής κινήθηκαν στη "γραμμή" των ευρωπαϊκών μηχανισμών που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν γενναίες και ειλικρινείς περικοπές δανείων. Η τοποθέτηση του SSM είναι παραπάνω από σαφής: ανάλωση των σχηματισμένων προβλέψεων προκειμένου να μειωθεί ταχύτερα ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Οι διαγραφές δανείων έχουν αποτελέσει μέχρι στιγμής το κύριο μέσο για τη μείωση των NPLs ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι διαγραφές στις οποίες θα προχωρήσουν φέτος οι τράπεζες αναμένεται να κυμανθούν από 3 έως 4 δισ. ευρώ. Έτσι, κατέστη σαφές ότι στην περίπτωση των Νηρεύς –Σελόντα, απαιτούνταν μία καλά δομημένη διαδικασία διαχείρισης για να μπορέσουν να μειωθούν δραστικά τα χρέη και να εισέλθουν νέα κεφάλαια στις εταιρείες ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάπτυξή τους.
Οι δύο διεκδικητές, Amerra και Diorasis εμφάνισαν από την αρχή της διαδικασίας ξεκάθαρη πρόθεση να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τις δύο εισηγμένες και να αναδείξουν τις πολλαπλές συνέργιες που δημιουργούνται. Το αμερικανικών συμφερόντων fund Amerra το 2016 εξαγόρασε από τον προηγούμενο μέτοχο (GlobalFinance) την εταιρεία "Ανδρομέδα". Ο Όμιλος Ανδρομέδα, διαθέτει έξι παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία και απασχολεί συνολικά 640 εργαζόμενους(270 στην Ισπανία και 370 στην Ελλάδα), με καθετοποιημένη παραγωγή. Από το 2017 η Ανδρομέδα υλοποιεί ένα νέο τριετές επενδυτικό σχέδιο ύψους 40 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη βελτίωση και ανάπτυξη των μονάδων εκτροφής, την επέκταση και αναβάθμιση των μονάδων συσκευασίας και τυποποίησης και φυσικά την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Ο έτερος διεκδικητής, το ελληνικών συμφερόντων fund Diorasis, διαβλέποντας έγκαιρα τις τάσεις ενοποίησης στον κλάδο και τις προοπτικές ανάπτυξης, τον Δεκέμβριο του 2014 επένδυσε 20 εκατ. ευρώ sτην εταιρεία "Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος" και από EBITDA μείον 5 εκατ. ευρώ το 2014 την αναδιάρθρωσε ριζικά με κέρδη 3,5 εκατ.ευρώ το 2016 και καθαρό τραπεζικό κάτω των 5 εκατ.ευρώ σήμερα. Με παρουσία και πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια και know-how της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, η Diorasis στοχεύει να διαδραματίσει το ρόλο του consolidator της ελληνικής βιομηχανίας ιχθυοκαλλιέργειας με πολλαπλές συναφείς επενδύσεις στον κλάδο, αντιμετωπίζοντας την επένδυση ξεκάθαρα μακροπρόθεσμα και με σαφή επιδίωξη να ανακτήσει η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια τη δυναμική της.
Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί αποτυπώνουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την εξυγίανση του κλάδου, μία που προκρίνει ότι δεν απαιτούνται σημαντικά νέα κεφάλαια και το χρέος είναι βιώσιμο και μία που προκρίνει σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση, με ριζική αναδιάρθρωση του ισολογισμού και απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος. Επιδίωξη από την ένωση των Νηρέα και Σελόντα είναι να δημιουργηθεί ένας "εθνικός πρωταθλητής" που θα διεκδικήσει ρόλο στην διεθνή αγορά υδατοκαλλιέργειας και θα μπορέσει σύντομα να ανακόψει τον έντονο ανταγωνισμό από την Ισπανία και, κυρίως την Τουρκία. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Τουρκία με τις επενδύσεις, που έχουν γίνει, έχει διπλασιάσει την παραγωγή της και βρίσκεται πλέον πρώτη στην παγκόσμια αγορά των μεσογειακών ειδών.
ΠΗΓΗ:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου