Εκπαιδευτές drone: το νέο επάγγελμα στην Ελλάδα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Εκπαιδευτές drone: το νέο επάγγελμα στην Ελλάδα



Οι πρώτες σχολές χειρισμού drone στην Ελλάδα είναι γεγονός και οι εκπαιδευτές Συστημάτων μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους περιμένουν τους ενδιαφερομένους με τη δημιουργία μιας νέας επαγγελματικής τάξης να βρίσκεται στα... σκαριά.

Σύμφωνα με τον Νίκο Βορνίτη, έναν από τους πρώτους πιστοποιημένους εκπαιδευτές drone στην Ελλάδα, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον αν και καταρχήν οι σχολές τώρα απευθύνονται σε επαγγελματίες γιατί οι επαγγελματίες είναι αυτοί που πρώτα πρέπει να αποκτήσουν άδεια χειριστή συστήματος μη επανδρωμένου αεροσκάφους, καθώς αυτοί καλούνται σε πρώτο χρόνο να πετάξουν κοντά σε κόσμο, κοντά σε κινητές και ακίνητες αξίες αν και συνολικότερα ο στόχος των νέων διαδικασιών και των σχολών εκπαίδευσης δεν είναι να ξέρουμε πώς πετάμε ένα drone αλλά η απόκτηση της απαραίτητης αεροπορικής παιδείας.

Είναι πολύ βασικό αυτό να ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον ουρανό πρέπει σιγά, σιγά, να αποκτήσουμε αυτή την παιδεία, κατέληξε ο κ. Βορνίτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι πρέπει να κάνει κανείς για την απόκτηση ενός πτυχίου

Αρχικά απαιτείται να κάνετε εγγραφή σε μία από τις διαθέσιμες σχολές ενώ μετά την εγγραφή, θα πρέπει να παρακολουθήσετε πενήντα ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εξήγησε ο κ. Βορνίτης, με τα αντικείμενα να περιλαμβάνουν αεροπορική νομοθεσία, αεροπορικές επικοινωνίες, ανθρώπινες δυνατότητες, τεχνικές γνώσεις απαραίτητες για το drone και άλλα μαθήματα, συνολικά οκτώ αντικείμενα στα οποία θα εκπαιδευτεί κανείς.

Ταυτόχρονα η διαδικασία προβλέπει μια πρακτική εκπαίδευση όπου μαθαίνει κανείς πώς να προετοιμάσει το drone προς πτήση, πως να το επιθεωρεί να το ελέγχει, το μετά αλλά και το κατά την πτήση. Μαθαίνουμε δηλαδή πώς πετάμε, τι προσέχουμε κατά την πτήση, ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πτήση, και κυρίως η επικινδυνότητα της κάθε πτήσης σημειώνει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής. Στη συνέχεια ακολουθεί η φάση της προσγείωσης, τι ελέγχουμε τι επιθεωρούμε και πως μαζεύουμε το drone μας με ασφάλεια και μετά είμαστε έτοιμοι να αναχωρήσουμε, προσθέτει.

Η σχετική εκπαίδευση χειρισμού πτήσης διαρκεί ανάλογα τον τύπο του πτυχίου από 4 μέχρι 12 ώρες και μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος εκπαίδευσης στη σχολή, η σχολή υποβάλει έναν φάκελο στην ΥΠΑ όπου εκεί πλέον θα πρέπει να πάνε οι υποψήφιοι χειριστές για να δώσουν εξετάσεις, πενήντα θεωρητικές απαντήσεις πολλαπλών επιλογών από ένα γνωστό ερωτηματολόγιο 367 ερωτήσεων που έχει βγάλει η ΥΠΑ και μια πρακτική εξάσκηση μπροστά σε έναν εξεταστή της ΥΠΑ όπου θα διαπιστωθεί η σωστή προετοιμασία και σωστή πτήση εξηγεί ο Έλληνας εκπαιδευτής ενώ εφόσον κάποιος τα περατώσει όλα αυτά παίρνει ένα πτυχίο χειριστή drone από την ΥΠΑ.

Τα διαθέσιμα πτυχία για τους πολίτες και τι δυνατότητες παρέχουν

Συνολικά υπάρχουν πέντε κατηγορίες αλλά για τον απλό κόσμο είναι οι τρεις πρώτες ο οποίες έχουν σχέση με μέγιστη μάζα απογείωσης αλλά και με το είδος της χρήσης που θα έχουμε, σημείωσε ο κ. Βορνίτης. Σε ότι αφορά δε τον χρόνο θα χρειαστεί για να φτάσει κάποιος στις εξετάσεις, αυτός είναι σχετικά σύντομος. Τα προγράμματα τα συντάσσουμε συνήθως εντός επτά εκπαιδευτικών ημερών τα οποία περιλαμβάνουν μαθήματα και πρωί και απόγευμα ενώ απαιτείται, σε σύνολο, μια ολόκληρη εβδομάδα και δύο μέρες. Υποψήφιοι χειριστές χρησιμοποιούν συχνά στο πρώτο διάστημα και τα Σαββατοκύριακα, οπότε μέσα σε 4 Σαββατοκύριακα γίνονται τα προγράμματα τα οποία βοηθούν κάποιον μέσα σε ένα μήνα, το μέγιστο, να είναι ικανός να δώσει εξετάσεις στην ΥΠΑ. Με τα δύο πρώτα πτυχία έχει κανείς τη δυνατότητα να κάνει βασικά πράγματα, κυρίως απλές χρήσεις, ή βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση.

Το κόστος απόκτησης των πτυχίων

Το κόστος διαμορφώνεται από το είδος του πτυχίου το οποίο θα λάβουμε, ενώ όταν πρόκειται για τις πρώτες κατηγορίες, τις κατηγορίες Αlpha, Bravo ή Charlie (A,B,C) υπάρχουν μικρές διακυμάνσεις καθώς η διαφορά τους είναι κατά βάση μονάχα στο πτητικό κομμάτι όπου απαιτούνται λιγότερες ή περισσότερες ώρες εξήγησε ο κ. Βορνίτης, ενώ προσέθεσε πως η αγορά έχει διαμορφώσει προς ώρας ένα κόστος με μέση τιμή γύρω στα 1.000 ευρώ, το κατώτερο στα 900 αλλά και μέχρι τα 1.100 ευρώ. Στην αγορά διατίθενται ήδη και επιπλέον προγράμματα τα οποία προσφέρουν ακόμη περισσότερα στοιχεία μέσα στο πακέτο τους με ένα επαγγελματικό πακέτο να είναι λίγο πιο ακριβό από ένα απλού χειριστού.

ΠΗΓΗ:c

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad