Εισηγητής στη συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο ο Χρίστος Δήμας - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Εισηγητής στη συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο ο Χρίστος Δήμας



Με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκα Εισηγητής στη συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
υπό το γενικό τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας μου:

Οι Έλληνες είμαστε δυστυχισμένοι και αγχωμένοι.

Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα του Gallup για το περιοδικό Economist, οι Έλληνες είμαστε οι πιο δυστυχισμένοι και αγχωμένοι πολίτες στον κόσμο. Και πως να μην είμαστε δυστυχισμένοι και αγχωμένοι όταν με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης:

1 στους 2 πολίτες οφείλουν χρήματα στην εφορία.
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο οφειλέτες έχουν υποστεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατάσχεση ή δέσμευση περιουσίας.
1000 περίπου κατασχέσεις γίνονται κάθε μέρα. Επιπλέον 750.000 οφειλέτες, κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις.
Κύριος λόγος της δυστυχίας και του άγχους είναι όμως η έλλειψη ελπίδας και προοπτικής – αυτή που τόσο απλόχερα και απερίσκεπτα - υποσχέθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ προεκλογικά στους Έλληνες.

Πλέον, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας ξέρουν πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά κυρίως μέσα από την ακολουθούμενη πολιτική τους, δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική, ούτε για το νοικοκυριό τους αλλά ούτε για τον τόπο.



Μιλάω προφανώς, για την πολιτική της υπερφορολόγησης. Ο ΟΟΣΑ πρόσφατα, ανακήρυξε την Ελλάδα ως παγκόσμια πρωταθλήτρια στην φορολογία.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην πρόσφατη ετήσια έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση, από συνολικά 137 χώρες, σε ότι αφορά την επίδραση της φορολογίας στα κίνητρα για επενδύσεις και στην προτελευταία θέση σε ότι αφορά την επίδραση της φορολογίας στα κίνητρα για εργασία.

Όλα αυτά εξηγούνται. Εξηγούνται από τους 27 νέους φόρους. τις δυο αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Και είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν πάνω από 77.000 επιχειρήσεις τα τελευταία 2.5 χρόνια. Περισσότεροι από 111.000 ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν κλείσει τα βιβλία τους τον τελευταίο 1.5 χρονο.

Οι ληξιπροθεσμες οφειλές των ιδιωτών, δηλαδή τα χρήματα που οφείλονται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Εφορία πλέον να ξεπερνουν τα 100 δις. Και επιτρέψτε μου να σας δώσω, διότι λατρεύετε να κατηγορείτε τους προηγούμενους,
ένα εντυπωσιακό στοιχείο.

Το 25% του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή πάνω από 25 δις ευρώ έχουν δημιουργηθεί μόνο επί δικών σας ημερών, σε λιγότερο από τρία χρόνια διακυβέρνησης σας.

Προχτές, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ισχυρίστηκε ο Πρωθυπουργός, πως “μπαίνουμε στο 2018 χωρίς ούτε 1 Ευρώ νέα μέτρα.” Η αλήθεια είναι πως το 2018 ήρθε με νέα μέτρα τα οποία αγγίζουν τα 2 δις Ευρώ:

Με μειώσεις συντάξεων, νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ και μείωση σχεδόν κατά το ήμιση του επιδόματος θέρμανσης. Είναι προφανές, σε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας, ότι:

Είτε ο Πρωθυπουργός δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και ζει μία ακόμα αυταπάτη. Είτε συνεχίζει να προδίδει τις υποτιθέμενες ιδέες και αρχές του, να εξαπατά συνειδητά και να λέει για μία ακόμα φορά ψέματα σε όλους μας.

Συνεπώς: Να κάνουμε κάτι σαφές, για να συνεννοούμαστε και να ξέρουμε τι λέμε: Όλοι θα ευχόμασταν τον Αύγουστο του 2018 να είχαμε μία καθαρή έξοδο και πράγματι να τελείωναν οι υποχρεώσεις και η λιτότητα στην χώρα.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική:
Το 2018 τελειώνει μόνο η χρηματοδότηση προς την χώρα. Δυστυχώς όμως, δεν τελειώνουν οι υποχρεώσεις της χώρας. Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχετε ήδη ψηφίσει επιπλέον μέτρα λιτότητας 5.1 δις, για την επόμενη διετία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

Επιπλέον περικοπές συντάξεων. Περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου. Επίσης, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την επίτευξη πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3.5% έως και το 2022 και 2% έως το 2060.

Άρα, όχι μόνο είναι απολύτως ψευδές ότι μπαίνουμε στο 2018 χωρίς ούτε 1 Ευρώ νέα μέτρα, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει την χώρα δημοσιονομικά μέχρι το 2060. Αν συμπεριλάβουμε και το Υπερταμείο που εσείς ψηφίσατε, και υπερηφανεύεστε πως ήταν αποτέλεσμα της 17-ώρης προσωπικής διαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας έχει υποθηκεύσει την περιουσία του Ελληνικού κράτους για 99 χρόνια.

Πολύ απλά: Για την καρέκλα, έχετε δεσμεύσει ακόμα και τα δισέγγονα μας.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο όμως, συνέβη ένα ακόμα γεγονός, το οποίο δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο. Έκοψε ο Πρωθυπουργός την βασιλόπιτα και ανακοίνωσε περιχαρής ο κ. Παππάς πως όποιος Υπουργός κέρδιζε το φλουρί,
θα κέρδιζε την ψηφιοποίηση του Υπουργείου του.

Για να είμαστε συνεννοημένοι:
Ο σχεδιασμός της ψηφιακής πολιτικής σας, στηρίζεται ανάλογα με το ποιος Υπουργός κερδίζει το φλουρί της βασιλόπιτας. Αυτό και μόνο, δείχνει την έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας και σχεδιασμού αλλά και το μέγεθος της ανευθυνότητας. Στην πραγματικότητα όμως, το φλουρί το κέρδισαν όσοι σας άσκησαν πίεση για τους πλειστηριασμούς, ακόμα και της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για χρέη προς την εφορία της τάξεως των 500 Ευρώ.

Διαβάζω από το πολυνομοσχέδιο:

“Από τις 21.02.2018 οι πλειστηριασμοί διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης.”

Από το περίφημο σύνθημα “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” φτάσαμε με την ψήφο των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στο καινούριο σύνθημα “το σπίτι κάθε ιδιοκτήτη, με email στον τραπεζίτη”. Το μέγεθος της υποκρισίας σας, και της ανευθυνότητας σας δεν έχει όμως όρια και σταματημό.

Πριν λίγους μήνες, κοροϊδεύατε συμβασιούχους του Δημοσίου ότι δήθεν θα τους μονιμοποιήσετε και μοιράζατε
-για μία ακόμα φορά- ψεύτικες υποσχέσεις χωρίς να έχετε το θάρρος να πείτε την αλήθεια.

Σήμερα φέρνετε την διάταξη στο Άρθρο 242, που νομοθετείτε –προφανώς υπό την πίεση των θεσμών- διότι σας θεωρούν παντελώς αναξιόπιστους- στην οποία υπογραμμίζετε πως:

“Οι διορισμοί και οι προσλήψεις προσωπικού στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης:
σε περιπτώσεις συμμόρφωσης με δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες αναγνωρίζεται η ορισμένης διάρκειας εργασιακή σχέση του υπαλλήλου ως αορίστου χρόνου ή κάλυψης οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού ή προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μπορούν να διενεργούνται αρκούσης της τήρησης των ορίων δαπανών για μισθούς και συντάξεις που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021.

Απαγορεύεται, η μετατροπή των εργασιακών σχέσεων του έκτακτου προσωπικού που προσλαμβάνονται με οιαδήποτε σχέση ορισμένης διάρκειας που καταρτίζεται κατά τους κανόνες του ιδιωτικού δικαίου σε συμβάσεις αόριστης διάρκειας.

Πηγαίνετε τώρα, να εξηγήσετε αυτή τη διάταξη στους συμβασιούχους, στους οποίους πριν από λίγους μήνες κλείνατε το μάτι, υποσχόμενοι μονιμοποίηση.

Είναι η ίδια υποκρισία όμως, η οποία σας διέπει και για στο ζήτημα της προκήρυξης των απεργιών. Άλλα, λέγατε ως αντιπολίτευση, αλλά λέγατε στην αρχή ως κυβέρνηση και άλλα πράττετε τώρα. Εσείς που θα ψηφίσετε το πολυνομοσχέδιο, αναρωτηθείτε πόσο συνεπείς είστε στις υποσχέσεις σας.

Είμαι βέβαιος όμως, πως αυτό διόλου σας απασχολεί. Για να παραμείνετε στην εξουσία, είστε διατεθειμένοι να ψηφίσετε τα πάντα. Κυριολεκτικά. Είναι προφανές αυτό και από τις ρυθμίσεις που φέρνετε για το ζήτημα των ραδιοφωνικών αδειών.

Όπως και στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών σας λέω πως επί της αρχής κανείς δε μπορεί να είναι αρνητικός με την αδειοδότηση, ωστόσο ο τρόπος που το κάνετε και η σκόπιμη (;) προχειρότητα που διέπει το νομοθέτημα αφήνει πολλά περιθώρια για γκρίζες ζώνες. Και κατά συνέπεια για αναποτελεσματικότητα και σε αυτό το ζήτημα.

Στο θέμα των οικογενειακών επιδομάτων.

Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, πως επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, από το 2012, πραγματοποιήθηκε αύξηση στον προϋπολογισμό της τάξεως των 750 εκατομμυρίων Ευρώ, για τα οικογενειακά επιδόματα. Δώσαμε επίδομα από το πρώτο παιδί με εισοδηματικά κριτήρια και Ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Για πρώτη φορά, με τον τρόπο αυτό υπήρξε έμπρακτη στήριξη από το πρώτο παιδί κάθε ελληνικής οικογένειας.

Στο νομοσχέδιο σας, προβλέπεται η μείωση του εισοδηματικού ορίου για το επίδομα, σε όσους έχουν τρία και περισσότερα παιδιά. Άρα τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες λάμβαναν το Ειδικό Επίδομα "τιμωρούνται" και μένουν εκτός.

Αυξάνετε μεν, το επίδομα 1ου και 2ου παιδιού, για το οποίο δεν είμαστε αρνητικοί αλλά με τον τρόπο που το κάνετε,
δυνητικά, θα μειωθεί το ποσοστό όσων θα πάρουν επίδομα παιδιού.

Αν στην ΚΥΑ (η οποία προβλέπεται από την παρ. 13 του αρ. 214) θα καθοριστούν και περαιτέρω κριτήρια
όπως περιουσιακά, κάτι το οποίο συνέβη και με το κοινωνικό μέρισμα. Θα θέλαμε πάντως, να γνωρίζαμε από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας πότε σκοπεύει να εκδώσει τη συγκεκριμένη ΚΥΑ.

Η ΝΔ έχει ήδη καταθέσει ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των αρνητικών δημογραφικών τάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δώσουμε κίνητρα αρχικά για να μείνουν οι νέοι στη χώρα και να δημιουργήσουν οικογένεια εδώ.

Συνεπώς να αντιστρέψουμε την διαρροή εγκεφάλων, να υπάρχει προοπτική βιώσιμης εργασίας και διαμονής στον τόπο μας, η οποία θα βελτιώσει τις γεννήσεις. Αυτό συμπεριλαμβάνει την εξασφάλιση της πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για όλες τις οικογένειες, που δεν έχουν εναλλακτική.

Με φορολογικά κίνητρα, όπως 1.000 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο παιδί, 2.000 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε επόμενο καθώς και με υιοθέτηση επιπλέον μέτρων στήριξης για μονογονεϊκές οικογένειες.

Επιτρέψτε μου όμως να πω, πως ακόμα και αν το επίδομα για κάθε παιδί ήταν αρκετά υψηλότερο, από αυτό που μας παρουσιάζεται. Το κόστος διαβίωσης για κάθε οικογένεια τα τελευταία 3 χρόνια, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αυξηθεί κατά πολύ με αποτέλεσμα να έχει γίνει δυσβάσταχτο. Και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει εύκολα κανείς. Αρκεί να δει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Όπως επανέλαβα και πιο πριν, 1 στους 2 φορολογούμενους χρωστάει στην εφορία.

Αν προσθέσουμε, και όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους ή και στις βασικές καθημερινές τους ανάγκες αντιλαμβάνεστε ότι ο μοναδικός δρόμος επιβίωσης είναι η άμεση μείωση της φορολογίας και η γέννηση βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Άρα πολύ ουσιαστικότερη πολιτική, για όλα τα νοικοκυριά, για την οικογένεια και για την χώρα θα ήταν η πραγματική μείωση της φορολογίας, ειδικά των έμμεσων φόρων, οι οποίοι πλήττουν τους πάντες και είναι οι πιο άδικοι.

Το δικό μας σύνθημα, είναι πως «Νέα Δημοκρατία σήμερα σημαίνει νέες δουλειές. Δουλειές, δουλειές, δουλειές.

Αυτό θα κάνουμε, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική. Η πολιτική των ευκαιριών, όχι η πολιτική των επιδομάτων.

Διότι, τόσο η επένδυση στο Ελληνικό που θα δημιουργήσει 75.000 νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, -όχι 8 μηνες ή 10 μηνες συμβάσεις-, τόσο η επένδυση στις Σκουριές, τόσο στην Αφάντου στη Ρόδο.

Όσο και πολλές άλλες επενδύσεις έχουν υπονομευθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συνεπώς, ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και υπονόμευση επενδύσεων ΔΕΝ γίνεται.

Σε ότι αφορά τώρα, το ζήτημα της διαμεσολάβησης.

Η Νέα Δημοκρατία, αν και είναι υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, η δικαστική διαμεσολάβηση και η διαιτησία.

Οι οποίες πράγματι, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ταχεία και αποτελεσματική επίλυση των διαφορών αλλά και στην αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης εκφράζει τον προβληματισμό της για τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε η κυβέρνηση
να προχωρήσει το συγκεκριμένο θεσμό.

Αρχικά, η επιλογή της υποχρεωτικότητας αποκλίνει από όλα σχεδόν τα νομοθετικά πρότυπα, με εξαίρεση την Ιταλία, στην οποία μάλιστα το κόστος είναι κατά πολύ χαμηλότερο.

Θα θέλαμε να γνωρίζαμε τον λόγο, για τον οποίο η κυβέρνηση δεν επέλεξε την προαιρετικότητα της διαδικασίας, η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές χώρες.

Δεύτερον, με την υποχρεωτικότητα της διαδικασίας διαμεσολάβησης, εισάγετε ένα επιπλέον κόστος πρόσβασης στην Δικαιοσύνη για τους πολίτες, από το οποίο θα πληγούν σίγουρα οι ασθενέστεροι, μιας και θα είναι πιο ακριβή η προσφυγή στα δικαστήρια.

Συμπερασματικά, το πολυνομοσχέδιο που φέρατε στην Βουλή, είναι ένα μείγμα μνημονιακών δεσμεύσεων, αριστερών ιδεοληψιών και οδυνηρών διαψεύσεων για πολλές κοινωνικές ομάδες και συντεχνίες στις οποίες μέχρι πρόσφατα υποκριτικά κλείνατε το μάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad