Όλο και περισσότεροι ψυχολόγοι μιλάνε τελευταία για την «αγκαλιά με το ζόρι» και το πώς επηρεάζει την ψυχολογία του παιδιού σας μία σωματική επαφή που δεν θέλει όμως ‘αναγκάζεται’ να κάνει, ακόμη κι αν είναι κάτι τόσο αθώο όσο μία αγκαλιά.
Ο συγγραφέας James St. James αναφέρει 4 λόγους που η «αναγκαστική αγκαλιά» πρέπει να αποφεύγεται:
-Το παιδί δεν έχει έλεγχο του σώματός του: Ο καθένας μας έχει την επιλογή να μην πλησιάσει ή να απομακρυνθεί από κάποιον. Φανταστείτε να αναγκάζεστε να αγκαλιάσετε κάποιον όταν δε θέλετε ή απλά δεν έχετε όρεξη.
-Περνά το μήνυμα πως ένας ενήλικας μπορεί να αγγίζει το παιδί όποτε θέλει χωρίς εκείνο να μπορεί να κάνει διαφορετικά: Μία υποχρεωτική αγκαλιά μπορεί να κάνει το παιδί να νιώσει αμήχανα ή ακόμη και απέχθεια, όμως για να μην «μπλέξει» να μην πει τίποτα. Τη δέχεται λοιπόν ακόμη και αν νιώθει άσχημα γι αυτή.
-Παραβλέπουμε κάτι σημαντικό που ίσως θέλει να μας πει: Αυτό σίγουρα είναι το χειρότερο σενάριο, όμως μπορεί το συγκεκριμένο πρόσωπο να έχει πληγώσει, στεναχωρήσει, πονέσει. Αν αποφεύγει κάποιον συστηματικά, ας το ρωτήσουμε ήρεμα για ποιον λόγο δε θέλει να τον αγκαλιάσει.
-Περνά το μήνυμα πως οι συγγενείς δεν μπορούν να κακοποιήσουν ένα παιδί: Δυστυχώς, τα περισσότερα περιστατικά βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων προέρχονται από άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Αν το παιδί μας δε νιώθει άνετα να αγκαλιάσει κάποιον καλό είναι να μην το αναγκάσουμε αλλά να του περάσουμε το μήνυμα πως είναι υπεύθυνο για το σώμα του.
Τα παιδιά δεν είναι μικρογραφίες του εαυτού μας, έχουν τη δική τους προσωπικότητα και ρυθμούς. Η «υποχρεωτική αγκαλιά» μπορεί να φαίνεται αθώα όμως καλό είναι να αφήσουμε το παιδί μας να αποφασίζει μόνο του για το σώμα του και πότε νιώθει άνετε να αγκαλιάσει κάποιον.
ΠΗΓΗ:4moms.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου