Στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη βρίσκεται η Ελλάδα σε ότι αφορά την πρόσβαση πολιτών σε γιατρούς.
Το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή 35 φορέων που είναι αποδέκτες αποφάσεων πολιτικής υγείας, μεταξύ των οποίων και σύλλογοι ασθενών.
Κατά τη διάρκεια του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών, ο αν. καθ. Πολιτικής Υγείας και Αντιπρύτανης του Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης παρουσίασε στοιχεία της μελέτης και επεσήμανε ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες ασθενών αλλά και ιδιαιτερότητες, ανάλογα την περίπτωση. Η έρευνα στηρίχθηκε σε ένα δείκτη που βασίζεται στο κατά πόσο οι σύλλογοι ασθενών συμμετέχουν ενεργά στα συστήματα υγείας διαφόρων χωρών και σε όργανα που είτε παίζουν ρόλο στη λήψη αποφάσεων, είτε όχι.
Ο κ. Σουλιώτης χαρακτήρισε χρήσιμη την ύπαρξη ενός “οργανισμού-ομπρέλα” με τη συμμετοχή όλων, ως υποστηρικτικού μηχανισμού και σημείωσε πως η πρώτη χώρα που χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης ήταν η Κύπρος. "Οι Κύπριοι είναι οι πρώτοι που αποδέχθηκαν τη συμμετοχή των συλλόγων ασθενών στις αποφάσεις. Αυτό πρέπει να ισχύσει και σε άλλες χώρες", δήλωσε ο κ. Σουλιώτης και πρόσθεσε: "Η επόμενή μας μελέτη, αξιολογεί το βαθμό εκπαίδευσης των συλλόγων ασθενών".
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, υπογράμμισε ότι «Το ΕΣΥ σήκωσε μέσα στα χρόνια της κρίσης το βάρος της υγειονομικής περίθαλψης. Όμως αυτό που λείπει από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι η φροντίδα υγείας. Η συμμετοχή των ασθενών και των πολιτών είναι προαπαιτούμενο για την αποδοτική λειτουργία ενός συστήματος υγείας. Η πρωτοβάθμια υγεία είναι μία συνεχής διαδικασία που χρειάζεται αξιολόγηση ακόμα και με κοινωνικά κριτήρια. Οι ΤΟΜΥ έρχονται να καλύψουν υπάρχοντα κενά. Δεν μπορούν όλοι οι ασθενείς να καταλήγουν στα νοσοκομεία.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συμμετάσχει πιο ενεργά στο σύστημα υγείας. Το σύστημα υγείας πρέπει να είναι δημόσιο, για να είναι υπό έλεγχο και να υπάρχει λογοδοσία. Υπάρχει η πολιτική βούληση για την αναθέρμανση και λειτουργία των Περιφερειακών Ομάδων Υγείας. Αρχές του Γενάρη θα ανακοινώσουμε τη στελέχωση του συστήματος υγείας και με άλλους γιατρούς».
Στη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, αναφέρθηκε ο Dr. Stanimir Hasurdjiev, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ασθενών της Βουλγαρίας και μέλος του Δ.Σ. του European PatientsForum (EPF). Ανέφερε, ότι η Βουλγαρία έχει 28 Περιφέρειες και η προσπάθεια στρέφεται στην εκπροσώπηση των ασθενών σε όλες τις περιοχές. Η λειτουργία των συλλόγων διέπεται από διαφάνεια. Για παράδειγμα λειτουργεί Επιτροπή Ηθικής για την αλληλεπίδραση συλλόγων ασθενών, πολιτικών και δημοσιογράφων. Υπάρχει μία πλατφόρμα που συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ο Οργανισμός συμμετέχει σε fora όπως το European Patient Forum. Επίσης το Patient Access Partnership είναι ένα νέο όργανο που συμμετέχουν σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο σύλλογοι, ακαδημαϊκοί και διαμορφωτές πολιτικών υγείας.
«Στη Βουλγαρία καταφέραμε οι σύλλογοι ασθενών να συμμετέχουν σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας. Παντού ισχύει, όπως και στην περίπτωσή μας “η ισχύς εν τη ενώσει”. Εύχομαι το ίδιο και για την Ελλάδα, δηλ. να προκύψει διάλογος και συνεργασία όλων των μερών», δήλωσε ο κ. Hasurdjiev.
Ο ΠΟΥ
Ο Dr. Silviu Domente, Σύμβουλος Πολιτικής Υγείας του τμήματος Συστημάτων Υγείας και Δημόσιας Υγείας του Περιφερειακού Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Ευρώπη και επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι βασικά συστατικά για τη χάραξη πολιτικών υγείας. Όμως υπάρχουν πιέσεις για μείωση κόστους και προϋπολογισμών υγείας σε όλες τις χώρες.
Σε επίπεδο Περιφέρειας της ΠΟΥ υπάρχει η πρωτοβουλία Health 2020 και βασίζεται σε 3 πυλώνες:
Πληθυσμοί και εξειδικευμένες ανάγκες ασθενών
Ποιότητα παροχής υπηρεσιών
Ενίσχυση συστημάτων υγείας
Οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση των αναγκών υγείας αν έχουν δυνατή φωνή και αυτό μπορούν να το πετύχουν οι σύλλογοι ασθενών .
Σε χώρες όπως η Εσθονία, η Ιταλία και η Σκωτία πέτυχαν την ενσωμάτωση υπηρεσιών υγείας, όπως είναι π.χ. η δημιουργία δομών υγείας στην κοινότητα. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν σε όλες αυτές τις χώρες οι σύλλογοι ασθενών. Με αυτόν τον τρόπο μειώθηκε η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και βελτιώθηκε η οικογενειακή υγειονομική κάλυψη. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν εκστρατείες ενημέρωση υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας.
Έλλειψη ενημέρωσης
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Χρήστος Δαραμήλας, τόνισε ότι «Ένα μεγάλο κομμάτι της πρωτοβάθμιας περίθαλψης το καλύπτουν οι σύλλογοι ασθενών οι οποίοι χορηγούν στα μέλη τους φάρμακα, διαμονές, κάλυψη αναγκών και επίσης παρέχουν ενημέρωση».
Σημείωσε όμως ταυτόχρονα: " Έχουμε μπερδευτεί με όλες τις υπάρχουσες δομές. Ένας που παθαίνει υπογλυκαιμία που θα πάει; Στις ΤΟΜΥ, ή στο ΠΕΔΥ;
Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δεδομένων του φακέλου ασθενών; Λαμβάνονται υπόψη τα προσωπικά δεδομένα; Οι δομές των τοπικών μονάδων υγείας υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, αλλά βασίζονται σε γερά θεμέλια. Στην Ελλάδα δημιούργησαν νέες τοπικές μονάδες που έπρεπε να συνυπάρξουν με παλιές δομές δεκαετιών.
Πρέπει επιτέλους να ακούμε τις απόψεις των συλλόγων ασθενών και για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν πρέπει οι σύλλογοι να παραμένουν έξω από κλειστές πόρτες» κατέληξε".
Από την πλευρά της, η κ. Άννα Μαστοράκου, Πυρηνικός Ιατρός, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, σημείωσε: «Η συμμετοχή των γιατρών στη λήψη αποφάσεων είναι σημαντική. Επίσης πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία των γιατρών στη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι παραπομπές στους ειδικούς γιατρούς πρέπει να λειτουργήσουν σε όφελος των ασθενών, ειδικά σε ό,τι αφορά τις χρόνιες παθήσεις».
Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, σήμερα τα ΤΟΜΥ καλύπτουν μόνο το 30% των ασθενών. Τα προβλήματα είναι διαφορετικά σε κάθε περιοχή. Χρειάζεται διαβούλευση για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως π.χ. αυτά που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές.
«Προτείνουμε την online καταγραφή για να μην έχουμε παραπανίσιες χρεώσεις. Πρέπει όμως να ακολουθείται ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός GDPR, για την ορθή τήρηση των προσωπικών δεδομένων» ανέφερε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.
Πηγή:healthmag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου