'Μαύρη δουλειά', 'μαύρο χρήμα', 'μαύρη ζωή' για τον εργαζόμενο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

'Μαύρη δουλειά', 'μαύρο χρήμα', 'μαύρη ζωή' για τον εργαζόμενο



Το μέγεθος της αδήλωτης οικονομίας εκτιμήθηκε σύμφωνα με την έκθεση της ΔΟΕ ότι ισοδυναμεί µε το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή, κάτι περισσότερο από 40 δις ευρώ
Ο λόγος και πάλι για την μαύρη (χωρίς εισαγωγικά) και ανασφάλιστη εργασία ή την υποδηλωμένη εργασία με αφορμή τα στοιχεία των τελευταίων ελέγχων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας. Πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ότι από τους 1.667 ελέγχους που έγιναν σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων οι 232 έλεγχοι ήταν έλεγχοι για δεύτερη φορά στις ίδιες επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και την πρώτη φορά. Έλεγχοι που έγιναν μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι κατά τη διάρκεια των «δεύτερων ελέγχων» πάνω από το 30% των επιχειρήσεων δεν είχαν συμμορφωθεί με την εργατική νομοθεσία και συνέχισαν να την παραβιάζουν. Επισημαίνεται  ότι οι έλεγχοι έγιναν φέτος σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι πρώτοι έλεγχοι έγιναν από την 1η Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου και η δεύτερη φάση των ελέγχων έγινε από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.  Σύμφωνα με τα  στοιχεία του υπουργείου Εργασίας στη δεύτερη φάση των ελέγχων που έγιναν τον Σεπτέμβριο «οι 232 ήταν επανέλεγχοι. Κατά τον επανέλεγχο το 68,97% των επιχειρήσεων επέδειξαν συμμόρφωση, το 5,17% μερική συμμόρφωση και 25,86% μη συμμόρφωση».

Τι σημαίνει «μη συμμόρφωση εργοδοτών»; Ότι οι ίδιοι εργοδότες συνέχιζαν να γράφουν την εργατική νομοθεσία στα «παλιά τους τα παπούτσια» και να απασχολούν εργαζόμενους ανασφάλιστους ή υποδηλωμένους. Δηλαδή, εργαζόμενους που στα χαρτιά ήταν δηλωμένοι για τετράωρο και στην πράξη δούλευαν οκτάωρο, δεκάωρο ή δωδεκάωρο χωρίς να πληρώνονται και να ασφαλίζονται ανάλογα. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία.
Δεν είναι καινούργια πρακτική. Δεν δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση, ή εξαιτίας της κρίσης. Η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία προϋπήρχε της κρίσης. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι.

Στην έκθεση της το 2015 για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα η Διεθνής οργάνωση εργασίας επεσήμανε μεταξύ άλλων «ότι το τρέχον επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από σχετικά υψηλά ποσοστά ανακριβών δηλώσεων, καθώς και σχετικά υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό µε την υψηλή ανεργία, υπονομεύουν την είσπραξη φορολογικών εσόδων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης». Η ίδια έκθεση τόνιζε ότι «Παρά τα 45 διαφορετικά επίθετα και τα 10 ουσιαστικά που χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν αυτή τη δραστηριότητα (π.χ., ‘άτυπη’, ‘σκιώδης’, ‘μαύρη’ και ‘υπόγεια’ οικονομία/εργασία), στην παρούσα έκθεση χρησιμοποιείται ο όρος αδήλωτη οικονομία».

Πάνω από 40 δισ. η αδήλωτη εργασία

Το μέγεθος της αδήλωτης οικονομίας εκτιμήθηκε σύμφωνα με την έκθεση της ΔΟΕ ότι ισοδυναμεί µε το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή, κάτι περισσότερο από 40 δις ευρώ!  Συνεπώς, η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας όποια μορφή, σχήμα ή έκταση κι αν έχει αποτελεί σε κάθε περίπτωση αδιαπραγμάτευτο όρο εξόδου από την κρίση. Τα 40 δις είναι πλούτος που παράγουν χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται έναντι ψιχίων, δηλαδή τζάμπα! Και το τζάμπα δουλειά πρέπει να τελειώσει!

ΠΗΓΗ:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad