Εγκρίθηκε από την υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ το πρώτο ψηφιακό χάπι, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό αισθητήρα για να «μαρτυράει» στον γιατρό ή στους συγγενείς, κάθε φορά που ο ασθενής δεν το παίρνει λόγω αφηρημάδας ή σκοπιμότητας
Είναι γνωστό ότι σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακά τους με βάση τη συνταγογράφηση των γιατρών, είτε επειδή είναι αμελείς, είτε επειδή δεν θέλουν να τα πάρουν παρά τις οδηγίες.
Το πρώτο εγκεκριμένο ψηφιακό χάπι, σύμφωνα με τους «New York Times», είναι το αντιψυχωσικό Abilify MyCite, που θα συνταγογραφείται για ασθενείς με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και μείζονα κατάθλιψη.
Όλες αυτές είναι παθήσεις στις οποίες συχνά ο ασθενής δεν τηρεί σωστά τη φαρμακευτική θεραπεία, είτε επειδή θέλει να αποφύγει τις παρενέργειες των φαρμάκων, είτε επειδή νομίζει ότι είναι υγιέστατος, είτε επειδή απλώς έχει παρανοϊκές σκέψεις ότι ο γιατρός θέλει να του κάνει κακό με τα χάπια.
Το ψηφιακό χάπι δημιουργήθηκε μετά από συνεργασία της φαρμακευτικής εταιρείας Otsuka που κατασκευάζει το ευρέως συνταγογραφούμενο αντιψυχωσικό Abilify (του οποίου πρόσφατα έληξε η πατέντα και άρχισε η χρήση γενόσημων) και της τεχνολογικής εταιρείας Proteus Digital Health που ανέπτυξε τον ενσωματωμένο αισθητήρα, ο οποίος δημιουργεί ένα ηλεκτρικό σήμα, όταν έλθει σε επαφή με τα υγρά του στομάχου.
Μετά από μερικά λεπτά το σήμα ανιχνεύεται από ένα «ηλεκτρονικό τσιρότο», που εφαρμόζεται στα πλευρά του σώματος του ασθενούς και το οποίο πρέπει να αντικαθίσταται κάθε επτά μέρες. Το επίθεμα αυτό μεταβιβάζει μέσω Bluetooth τη μέρα και την ώρα της κατάποσης του χαπιού σε μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, έτσι ώστε οι γιατροί να έχουν συνεχή εικόνα του κατά πόσο ο ασθενής καταπίνει κανονικά το φάρμακό του.
Το Abilify MyCite θα κυκλοφορήσει εντός του 2018 σε άγνωστη τιμή έως τώρα (το κόστος του ασφαλώς θα επηρεάσει το πόσο ευρέως θα χρησιμοποιηθεί). Οι ασθενείς που θα πάρουν το ψηφιακό χάπι, θα υπογράφουν ένα έγγραφο ότι συναινούν προκειμένου οι γιατροί τους και έως τέσσερα άλλα συγγενικά ή οικεία πρόσωπα να ενημερώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο για την μέρα και την ώρα που ο ασθενής καταπίνει το χάπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου