Κοινωνία

0 24

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για μια ακόμα χρονιά, καλεί όλους και όλες στην πανελλαδική εκστρατεία συγκέντρωσης σχολικών ειδών που διοργανώνει, για να καλυφτούν οι ανάγκες κάθε παιδιού πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Την περσινή χρονιά ο Οργανισμός κάλυψε τις ανάγκες 3.695 μαθητών,χάρη στην προσφορά του κόσμου, εξασφαλίζοντάς τους τα απαραίτητα σχολικά είδη.

«Σε λίγες ημέρες θα ζητηθεί από τους μαθητές των σχολείων και από τις οικογένειές τους, να καλύψουν ένα πλήθος δαπανηρών προμηθειών για τις σχολικές υποχρεώσεις. Για κάποιες οικογένειες αυτή η εποχή είναι εποχή χαράς και ανανέωσης, για αρκετές άλλες όμως είναι περίοδος άγχους και αγωνίας, για το πώς θα καταφέρουν να καλύψουν αξιοπρεπώς τις ανάγκες των παιδιών τους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα σχολικά είδη που συγκεντρώνονται είναι:

● Σχολικές τσάντες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου
● Τετράδια 3-4 θεμάτων
● Τετράδια (μπλε και χρωματιστά)
● Σχολικοί άτλαντες (γεωγραφικοί και πολιτικοί)
● Τέμπερες – Κηρομπογιές
● Μπλοκ ζωγραφικής – ακουαρέλες
● Μαρκαδόρους – Ξυλομπογιές
● Μολύβια
● Στυλό
● Γόμες
● Ξύστρες
● Διορθωτικά
● Πινέλα
● Κασετίνες
● Ντοσιέ (μεγάλα- μικρά) και ανταλλακτικά φύλλα
● Φακέλους με λάστιχο
● Χαρτί Α4
● Διαφάνειες
● Κόλλες (στικ και υγρές)
● Πλαστελίνες
● Διάφανο αυτοκόλλητο για την προστασία βιβλίων
● Ψαλιδάκια
● Γεωμετρικά όργανα (χάρακες, διαβήτες κλπ)

Η συγκέντρωση σχολικών ειδών πραγματοποιείται στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του Οργανισμού, στο Μαρούσι, στο Ίλιον, στη Νέα Μάκρη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στον Πύργο Ηλείας, στην Κόρινθο, στην Χαλκίδα, στην Κέρκυρα, στα Χανιά, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λάρισα, στην Τρίπολη και στην Καβάλα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 210-3306140 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

0 52

Tι πρέπει να γνωρίζουν οι υπερτασικοί για να απολαύσουν μια πλούσια  σεξουαλική ζωή

Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που έχουν επισημάνει κατά διαστήματα ότι οι άνδρες με υπέρταση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα στη σεξουαλική τους λειτουργία σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν υπέρταση. Ωστόσο, ένα σημαντικό ερώτημα που μέχρι σήμερα δεν είναι επαρκώς αποσαφηνισμένο είναι το κατά πόσο η συχνότερη επικράτηση των σεξουαλικών προβλημάτων στους υπερτασικούς άνδρες, όπως η σεξουαλική δυσλειτουργία, έρχεται ως αποτέλεσμα της πάθησης και της αντιυπερτασικής θεραπείας ή ως απότοκο του συνδυασμού αυτών των δύο παραγόντων.

Οι βήτα-αναστολείς είναι τα φάρμακα που ένας γιατρός είναι πιο πιθανό να συνταγογραφήσει όταν δεν είναι σε θέση να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση του ασθενούς του μέσα από την άσκηση και τη διατροφή. Πρόκειται για μια κατηγορία φαρμάκων με ετερογενές και εκλεκτικό φάσμα δράσης (επιδρούν στους αδρενεργικούς υποδοχείς, στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και στην αγγειακή λειτουργία). Ενας από τους προτεινόμενους μηχανισμούς μέσω των οποίων θεωρείται ότι οι βήτα-αναστολείς μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία στηρίζεται στην παρεμπόδιση της λειτουργίας ενός τμήματος του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο εμπλέκεται στην ολοκλήρωση της στύσης, στην εκσπερμάτιση, στην έκκριση της ωχρινοτρόπου ορμόνης και στην απελευθέρωση της τεστοστερόνης.

Ως στυτική δυσλειτουργία (Σ.Δ.) ορίζεται η επίμονη αδυναμία του άνδρα να επιτύχει ή να διατηρήσει στύση του πέους του για επαρκή χρόνο και να έχει ικανοποιητική σεξουαλική απόδοση.

Εκτιμάται ότι η Σ.Δ. επηρεάζει περισσότερους από 150 εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο και θεωρείται ότι μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και στο 50% των ανδρών ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών. Σε ένα πρώτο επίπεδο αρκετοί είναι οι μελετητές που επιμένουν ότι η εμφάνισή της σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν οφείλεται αποκλειστικά στις αντιυπερτασικές θεραπείες, αλλά σχετίζεται περισσότερο με υποκειμενικούς παράγοντες υγείας, όπως η επέκταση της βλάβης σε συγκεκριμένα όργανα και ιστούς (στεφανιαία νόσος, κατάθλιψη, διαβήτης, κολπική μαρμαρυγή). Την ίδια στιγμή ορισμένοι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αναδείξουν το ψυχολογικό κόστος της αντιυπερτασικής θεραπείας, τονίζοντας ότι η εκ των προτέρων επίγνωση των παρενεργειών που πιθανολογείται να δημιουργήσει η λήψη των βήτα-αναστολέων στον ασθενή μπορεί να του προκαλέσει επιπρόσθετο άγχος και να επηρεάσει πράγματι την ποιότητα της στύσης του.

Η κλινική μας εμπειρία δείχνει ότι ακόμη και ένα μεμονωμένο επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας, μετά το διάβασμα των οδηγιών στο χαρτάκι του αντιυπερτασικού πακέτου με τα φάρμακα, θα μπορούσε να δημιουργήσει το άγχος της απόδοσης και να εισαγάγει τον άνδρα σε έναν φαύλο κύκλο αμφιβολιών, θέτοντας σε πραγματικό κίνδυνο τη σεξουαλική του ζωή. Ουσιαστικά ο ασθενής πολλές φορές αυθυποβάλλεται όσον αφορά το στυτικό πρόβλημα μέσα από το στρες που του προκαλούν οι φαρμακευτικές οδηγίες, με αποτέλεσμα η εμφάνιση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας να μην αντανακλά την κακή κλινική εικόνα της υγείας

Η αλήθεια είναι ότι η εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας πολλές φορές έχει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των υπερτασικών ανδρών, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς, πιστεύοντας λανθασμένα ότι η αντιυπερτασική αγωγή ευθύνεται για το πρόβλημά τους, να διακόπτουν ολοκληρωτικά τη θεραπεία τους θέτοντας σε πραγματικό κίνδυνο την υγεία τους. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι υπερτασικοί ασθενείς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελούν την αντιυπερτασική τους αγωγή, καθώς μακροπρόθεσμα η ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση μπορεί να δημιουργήσει αθηροσκλήρωση, περιορίζοντας σημαντικά τη ροή του αίματος στο πέος. Επίσης, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να παρέμβει στην εκσπερμάτιση και να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία του άνδρα – ειδικά όταν παραμένει εκτός θεραπευτικού ελέγχου. Οι υπερτασικοί ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να απολαύσουν μια πλούσια και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή αρκεί να ακολουθούν με συνέπεια τη θεραπεία τους και τις οδηγίες του επιβλέποντος ιατρού τους.

Μάλιστα, ποικίλες κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει πρόσφατα ότι οι βήτα- αποκλειστές συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μείωση του άγχους, στην ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού (μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης και επιδείνωσης των καρδιαγγειακών νοσημάτων), καθώς και στη συνολικότερη βελτίωση της διάθεσης. Συγχρόνως, η τήρηση υγιεινών συνθηκών ζωής που δεν επιδεινώνουν και δεν επιβαρύνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, όπως η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός του αλκοόλ, η μεσογειακή διατροφή (περιορισμός του αλατιού), η αποφυγή της αύξησης του βάρους και η ένταξη της σωματικής άσκησης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα συνιστούν τους βασικούς συμμάχους του υπερτασικού άνδρα και τον βοηθούν να προστατέψει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τη σεξουαλική του λειτουργία.

Καταλήγοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι συχνά οι επιβλέποντες ιατροί δεν διαθέτουν την απαραίτητη κλινική κατάρτιση προκειμένου να παρέχουν λύσεις και ορθές συμβουλές για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας των υπερτασικών ατόμων και επομένως κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι ο ασθενής σε ανύποπτο χρόνο, δεν θα ενοχοποιήσει και δεν θα διακόψει τη θεραπεία του. Γι’ αυτό τον λόγο η ενεργή επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας πάνω στον τομέα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ξεπεραστούν τα φαινόμενα αυτού του είδους.

Ο γιατρός οφείλει να γνωρίζει ότι μπορεί να χορηγήσει προηγμένα αντιυπερτασικά φάρμακα που δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία (π.χ. νεβιβολόλη), καθώς και να προτείνει διακριτά φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Ολοκληρώνοντας, οι επιστήμονες συγκλίνουν στην ιδέα ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα πάνω στο πεδίο αυτό προκειμένου να αποσαφηνιστούν επαρκώς οι βιο-ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, την καρδιαγγειακή λειτουργία και την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής των ασθενών με υπέρταση.

Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

0 22

Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες η αύξηση κατά 13% των αφίξεων συνοδεύτηκε από αύξηση 14,2% των τουριστικών εισπράξεων

Mακράν ο καλύτερος Ιούνιος για τις τουριστικές εισπράξεις, «σπάζοντας» το ψυχολογικό όριο των 2 δισ. ευρώ για τον ελληνικό τουρισμό ήταν ο φετινός.

Τα πρώτα νούμερα από την Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνδυασμό και με τις υψηλές πληρότητες στα ελληνικά ξενοδοχεία το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου προϊδεάζουν για ένα νέο ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό, αυτή τη φορά (και) στις εισπράξεις, η πτώση των οποίων μέσα στο 2016 βρέθηκε στο επίκεντρο ουκ ολίγων συζητήσεων, αμφισβητήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ τουριστικών φορέων, υπουργείου Τουρισμού και Τράπεζας της Ελλάδος.

Τώρα οι -ιστορικές- επιδόσεις του φετινού Ιουνίου δημιουργούν ελπίδες για περαιτέρω αύξηση της συνεισφοράς του τουριστικού κλάδου στο ελληνικό ΑΕΠ το 2017, πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι ο πολλαπλασιαστής της τουριστικής δραστηριότητας κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,65 με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ για την έμμεση και προκαλούμενη πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα που δημιουργεί ο τουρισμός: Για κάθε 1 ευρώ από την τουριστική δραστηριότητα, δημιουργείται έμμεση και προκαλούμενη πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα 1,65 ευρώ και άρα, συνολικά, το ΑΕΠ αυξάνει κατά 2,65 ευρώ.

Με βάση λοιπόν τα πρώτα στοιχεία από την ΤτΕ τον Ιούνιο του 2017 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν διψήφια άνοδο κατά 13% και 14,2% αντίστοιχα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016: Ειδικότερα τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 2,047 δισ. ευρώ από 1,792 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016 και υψηλότερα ακόμη και από το ρεκόρ του Ιουνίου του 2014 οπότε το αντίστοιχο νούμερο είχε διαμορφωθεί στο 1,986 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

0 102

Σε τροχαίο, χθες το απόγευμα, έχασε τη ζωή του ο καρδιοχειρουργός Χρήστος Λόλας, ο οποίος ήταν και ο γιατρός που έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, ο 80χρονος γνωστός καρδιοχειρουργός στις 5 το απόγευμα βγήκε με το αυτοκίνητό του στο ύψος του 36ου χιλιομέτρου Αθηνών–Σουνίου από ανώνυμη οδό  και συγκρούστηκε σφοδρά με αυτοκίνητο που ήταν επι της Αθηνών–Σουνίου.

Στο αυτοκίνητο μαζί του επέβαινε και η σύζυγός του Κλώντια η οποία και εκείνη τραυματίστηκε βαριά.

Ο γιατρός και η σύζυγός του μεταφέρθηκαν στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου οι γιατροί επί 6 ώρες έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τους κρατήσουν στην ζωή. Δυστυχώς, όμως, δεν τα κατάφεραν.

Ο Χρήστος Λόλας ήταν ο πρώτος διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Ευαγγελισμού και υπηρέτησε στο ΕΣΥ για 20 χρόνια από το 1985.

Γεννήθηκε στην Κοζάνη και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όπου και εξειδικεύθηκε στη γενική χειρουργική. Κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε επί μια πενταετία στην καρδιοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Oregon των ΗΠΑ και έλαβε τον τίτλο του Associate Professor.

Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και του ανατέθηκε η οργάνωση και λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Έγινε υφηγητής και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1986 ανέλαβε διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου το 1990, με την πρώτη επιτυχή καρδιακή μεταμόσχευση, εγκαινίασε το πρώτο πρόγραμμα καρδιακών μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Είχε συγγράψει βιβλία και είχε δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε επιστημονικά και μη περιοδικά και στον ημερήσιο Τύπο. Ήταν μέλος πολλών ελληνικών και ξένων εταιρειών και συμμετείχε σε ιατρικές αποστολές σε βαλκανικές χώρες και στην Κίνα όπου διενήργησε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Από τις πιο σημαντικές εξωιατρικές δραστηριότητές του ήταν ο αθλητισμός. Παλαιός παίκτης καλαθοσφαίρισης του Άρη Θεσσαλονίκης, ερασιτέχνης golfer, διετέλεσε Πρόεδρος του Ομίλου Golf Γλυφάδας. Συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, τόσο στο Τόκιο για τη Χρυσή Ολυμπιάδα όσο και στην επιτυχή προσπάθεια της Λωζάνης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, διατελέσας Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Athoc 2004.

Ήταν παντρεμένος με την Κλώντια και είχε ένα γιο, τον Θωμά.

 

0 31

Αυξημένος είναι ο αριθμός των καταγγελιών για κακοποιημένα παιδιά την περίοδο του καλοκαιριού στον τηλεφωνικό αριθμό 1056 από το “Χαμόγελο του Παιδιού”, όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 Fm” ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος.

“Τους καλοκαιρινούς μήνες δεχόμαστε περισσότερες κλήσεις για κακοποιήσεις παιδιών. Μας έχει κάνει εντύπωση ο μεγάλος αριθμός, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, μέσα στις διακοπές. Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που χρειάζεται να στηρίξουμε” είπε ο κ.Γιαννόπουλος, προσθέτοντας πως το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι καταγγελίες αφορούσαν 750 παιδιά.

“Ένα παιδί που βασανίζεται και ξέρουμε ότι είναι στη διπλανή μας πόρτα, πρέπει να καταγγέλλουμε το περιστατικό, ειδάλλως μπορεί να συμμετέχουμε κι εμείς στην κακοποίηση του” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία του Σπιτιού Φροντίδας στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας για όλα τα παιδιά που είναι σε κίνδυνο και έχουν την ανάγκη ενός ασφαλούς περιβάλλοντος ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας.

Το Σπίτι Φροντίδας στη Νέα Ηρακλείτσα ξεκίνησε τη λειτουργία του και φιλοξενεί αυτή τη στιγμή επτά παιδιά, ενώ αποτελείται από δύο οικήματα συνολικής έκτασης 120 τ.μ. και 150 τ.μ., με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου δεκαπέντε παιδιών, κορίτσια ηλικίας μέχρι 17 ετών και αγόρια ηλικίας μέχρι 10 ετών.

Το Σπίτι στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, 16 επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, παιδαγωγών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο κ. Γιαννόπουλος, σχετικά με το μικρό αγόρι που βρέθηκε στη Λάρισα και φιλοξενείται από το “Χαμόγελο του Παιδιού”, είπε ότι δεν το έχει αναζητήσει ακόμη κάποιος συγγενής, παρά τις σχετικές προσπάθειες και ότι το παιδί ήταν αρχικά τρομαγμένο, αλλά τώρα έχει ηρεμήσει.

 

0 37

Για το έτος 2017, οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων Συγκομιδής αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και λήγει την 30η Νοεμβρίου 2017
Για τους παραγωγούς οι οποίοι κατέχουν ήδη λογαριασμό στις Ψηφιακές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. δεν απαιτείται νέα εγγραφή αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν για πρόσβαση στο σύστημα εφαρμογών, τον ίδιο κωδικό.

Αντίθετα οι παραγωγοί οι οποίοι δεν κατέχουν λογαριασμό στις Ψηφιακές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εγγραφή, ώστε να τους σταλεί στο e-mail που δήλωσαν ο προσωπικός τους κωδικός με τον οποίο θα μπουν στην εφαρμογή.
Οι παραγωγοί έχουν την ευθύνη για την έγκαιρη, πλήρη και ορθή συμπλήρωση των στοιχείων που υποβάλλουν.

Η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων Συγκομιδής αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και λήγει την 30η Νοεμβρίου 2017, όπου και η ψηφιακή υπηρεσία θα κλείσει για τις δηλώσεις συγκομιδής του έτους 2017.

Μετά την λήξη της περιόδου υποβολής της Δήλωσης Συγκομιδής, δηλαδή μετά την λήξη της περιόδου υποβολής και τροποποίησης (30 Νοεμβρίου 2017), υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης από τους παραγωγούς του αντίγραφου της δήλωσης που ενέχει θέση βεβαίωσης κατάθεσης Δήλωσης Συγκομιδής.

1) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων συγκομιδής:

-οι αμπελουργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους καταλαμβάνουν λιγότερο από 0,1 εκτάριο αμπελώνα και το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.
-οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικής έκτασης οι οποίοι οινοποιούν οι ίδιοι το σύνολο της παραγωγής τους (δήλωση παραγωγής). Σε αντίθετη περίπτωση (π.χ. πώληση μέρους σταφυλικής παραγωγής) οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικής εκμετάλλευσης υποχρεούνται να υποβάλουν και δήλωση συγκομιδής.

2) Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων συγκομιδής:
-οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου και παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο.
-οι αμπελουργοί που παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της σταφυλοπαραγωγής προς χυμοποίηση. Οι εν λόγω αμπελουργοί θα πρέπει να επιλέξουν στη δήλωση συγκομιδής στο πεδίο <<ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ>> τον όρο <<ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ>>

Οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό, υποχρεώνονται να υποβάλλουν επιπλέον της δήλωσης συγκομιδής και δήλωση παραγωγής.

Σε περίπτωση μηδενικής παραγωγής οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο (π.χ. αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι).

Εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας, οι υπόχρεοι για δηλώσεις συγκομιδής που δεν υποβάλουν τις δηλώσεις αυτές κατά τις ημερομηνίες που ορίζει η αρμόδια Διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. θα αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου).

0 40

Πολλά παιδιά, όταν κόβουν την πιπίλα αρχίζουν να πιπιλίζουν το δάχτυλο τους. Και είναι κάτι φυσιολογικό, όπως δείχνουν οι έρευνες, αφού το παιδί με την κίνηση αυτή αισθάνεται ηρεμία και ανακούφιση. Αυτά μέχρι τη ηλικία των 3 χρόνων, το πολύ. Αν το παιδί ξεπεράσει την ηλικία αυτή, το πιπίλισμα του δαχτύλου, θα δημιουργήσει, κυρίως, ορθοδοντικά προβλήματα. Και είναι τότε, που οι γονείς προσπαθούν να του κόψουν αυτή τη συνήθεια. Ας δούμε τρόπους που μπορείτε να το πετύχετε, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

• Για αρχή προσπαθήστε να σταματήσετε οποιαδήποτε συμπεριφορά, κρίνετε ότι προκαλεί άγχος στο παιδί και το ωθεί στο πιπίλισμα, αφού έτσι νιώθει ηρεμία.

• Το πιπίλισμα είναι ένας τρόπος για να χαλαρώνει το παιδί. Μπορείτε να το πετύχετε, δίνοντας του να κρατάει ένα μαλακό ύφασμα ή ένα μαλακό παιγνίδι. Αυτό θα το βοηθήσει πολύ και στον ύπνο

• Αν στον ύπνο δείτε ότι πιπιλίζει το δάχτυλο του, τραβήξτε το απαλά και βάλτε στην αγκαλιά του ένα μαλακό αρκουδάκι

• Το παιδί μπορεί να καταλάβει, ακόμη και στην ηλικία των 2 χρόνων. Οπότε μιλήστε μαζί του και εξηγείστε με πολύ ήρεμο τρόπο ότι δεν είναι ωραίο να πιπιλίζει το δάχτυλο του.

• Αν δείτε ότι το παιδί δυσκολεύεται να το κόψει και νιώθει ανασφάλεια ή στρες, μην το πιέζετε

• Μην το μαλώνετε και κυρίως μην το απειλείτε με τιμωρία, όταν το βλέπετε να πιπιλίζει το δάχτυλο.

• Τέλος, αν το παιδί μέχρι τα 3 με 4 χρόνια συνεχίζει να πιπιλίζει το δάχτυλο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδοδοντίατρο και αυτός θα σας καθοδηγήσει αναλόγως, μιας και η συνήθειά αυτή μπορεί να προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα

Πηγή: mothersblog.gr

0 477

Σύνταξη με τα νέα όρια ηλικίας που ξεκινούν από 56,5 ετών και φτάνουν έως τα 62 κλειδώνουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.
Όσοι είχαν ένσημα πριν το 1993 είναι σε ευνοϊκότερη θέση, γιατί μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη πριν από τα 62 και με λιγότερα από 40 χρόνια.
Όσοι έχουν τα πρώτα τους ένσημα από την 1η/1/1993 και μετά θα πρέπει να έχουν 40 χρόνια ασφάλισης για να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 62, ενώ με λιγότερα χρόνια μπορούν να πάρουν μειωμένη στα 62 και πλήρη στα 67.

0 32

Το δυσμενές σενάριο προκειμένου να μη δημιουργηθεί ελλειμματικός λογαριασμός ΥΚΩ από το 2018 είναι μεσοσταθμική αύξηση άνω του 20% σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών πλην της υψηλής τάσης

Στο δίλημμα της καταβολής 100 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή αυξήσεων πάνω από 20% στα τιμολόγια του ρεύματος καλείται να αποφασίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος από Σεπτέμβριο προκειμένου να ζυγίσει την πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για επιστροφή κατά 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο των μη διασυνδεδεμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.

Η επιτυχία της εξίσωσης θα κριθεί στα ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν την τρύπα η οποία θα προκύψει στον κρατικό προϋπολογισμό με σκοπό να ελαφρύνουν τη δαπάνη που πληρώνει η ΔΕΗ για να ηλεκτροδοτεί τα νησιά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί μια γενναία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος λόγω του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Στη ΡΑΕ, η οποία εισηγείται στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη την πρόταση για επιστροφή του ΕΦΚ, ήδη υπάρχει plan B που καταδεικνύει τον βαθμό επιβάρυνσης που θα έχουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ αν το υπουργείο Οικονομικών και οι θεσμοί δεν ανάψουν το πράσινο φως. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δυσμενές σενάριο προκειμένου να μη δημιουργηθεί ελλειμματικός λογαριασμός ΥΚΩ από το 2018 είναι μεσοσταθμική αύξηση άνω του 20% σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών πλην της υψηλής τάσης. Αυτόματα η αύξηση θα χτυπήσει κόκκινο στους οικιακούς χρήστες πλήττοντας κυρίως τις καταναλώσεις έως τις 2.400 κιλοβατώρες, που αφορούν και τη μεγάλη κατηγορία πελατών της ΔΕΗ.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σε αυτή την περίπτωση η αύξηση για την πρώτη κλίμακα (0-1.600 Κwh), που με βάση την εισήγηση της ΡΑΕ θα έχει χρέωση 8 ευρώ, θα εκτιναχθεί στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στη δεύτερη κλίμακα (1.600-2.400 Kwh) η χρέωση από 45 ευρώ θα αυξηθεί στα 55 ευρώ, ενώ ανάλογη αύξηση θα υπάρχει και για τις καταναλώσεις πάνω από 2.400 Kwh, που θα διαμορφώνεται με βάση τις νέες κλίμακες στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Aυτό μεταφράζεται σε αυξήσεις από 22% έως 25% στα τιμολόγια!

Οι ΥΚΩ που ευθύνονται για την εκτίναξη έως 20% των λογαριασμών της ΔΕΗ αποτελούν μέρος της κοινωνικής πολιτικής της πολιτείας για τους κατοίκους των νησιών, που όμως μέχρι σήμερα επωμίζεται, χωρίς να ανακτά, η Επιχείρηση. Αφορούν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον νησιωτικό χώρο που λόγω της λειτουργίας μονάδων από μαζούτ και πετρέλαιο είναι πολύ μεγάλο. Η πολιτεία για να αποφύγει να επιβαρύνει με διπλάσια και τριπλάσια κόστη τους κατοίκους των νησιών έχει μετακυλίσει το κόστος σε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να σηκώνουν δυσβάσταχτα βάρη στους λογαριασμούς τους μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Ο κ. Σταθάκης έχει δηλώσει ότι τα επόμενα χρόνια θα μηδενιστεί η χρέωση ΥΚΩ, άποψη που βασίζεται στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών έως το 2022, η οποία θα επιτρέψει να ηλεκτροδοτούνται από τις μονάδες του ηπειρωτικού συστήματος. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που η ΡΑΕ προτείνει η ανάκτηση οφειλών προηγούμενων ετών (από 2012 έως 2015), συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ, να μεταφερθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους μετά το 2020, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση και να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Η Ρυθμιστική Αρχή την περασμένη εβδομάδα κλείδωσε το ποσό που προτείνει στο υπουργείο να ανακτήσει η ΔΕΗ στο ύψος των 360 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δαπάνη που θα εκκαθαριστεί από τη ΔΕΗ σε μία πενταετία και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει περίπου κατά 0,50 ευρώ τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ωστόσο και εδώ η άσκηση δεν είναι απλή. Σε μια περίοδο ραγδαίας υποχώρησης εσόδων και μεγάλης ταμειακής δυσκολίας, το κούρεμα κατά 370 εκατ. ευρώ στις απαιτήσεις της εταιρείας ηλεκτρισμού θεωρείται σαφές ότι δεν θα περάσει χωρίς νομικές εμπλοκές. Το μήνυμα αυτό, άλλωστε, έστειλε με απόλυτη σαφήνεια η διοίκηση τις προηγούμενες ημέρες, υποστηρίζοντας ότι «επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί και να αξιολογήσει τις επίσημες αποφάσεις της ΡΑΕ».