Fallback or 'alternate' content goes here. This content will only be visible if the SWF fails to load.

Κοινωνία

0 80

Μπορεί να έχουμε συνδυάσει την δίψα με την ζέστη, την γυμναστική ή και την κατανάλωση αλμυρών σνακ, ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που διψούν πολύ πιο συχνά.

Αυτό ενδέχεται να υποδηλώνει πως υπάρχει κάποια ασθένεια. Οποιαδήποτε πάθηση διαταράσσει την ισορροπία νερού ή νατρίου στον οργανισμό μπορεί να εκδηλωθεί με την επίμονη δίψα.

 Ποιες είναι οι τρεις πιθανές παθήσεις από τις οποίες ενδέχεται να πάσχει κάποιος που διψάει συχνά:

Υπόταση

Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των επινεφριδίων, με μακροπρόθεσμη συνέπεια τη μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης, κατάσταση γνωστή ως υπόταση. Μερικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στην περίπτωση αυτή είναι η ζαλάδα, η κακή διάθεση και η έντονη δίψα. Η δίψα είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το σώμα για να αυξήσει την περιεκτικότητα του αίματος σε νερό και κατ’ επέκταση να ανεβάσει τα επίπεδα της πίεσης. Απαιτείται λοιπόν αποτελεσματικότερη διαχείριση του στρες ώστε να αντιμετωπιστεί η ψυχογενής υπόταση.

Ξηροστομία

Η υπερβολική ξηρότητα του στόματος αποτελεί ξεχωριστή πάθηση, όμως συχνά θεωρείται εσφαλμένα σύμπτωμα κάποιας ασθένειας. Η ξηροστομία προκύπτει από την ξηρότητα στις βλεννώδεις μεμβράνες του στόματος, λόγω μειωμένης παραγωγής σάλιου ή αλλαγής στη σύσταση του σάλιου. Εκτός από τη φαινομενική δίψα, άλλες τυπικές ενδείξεις της ξηροστομίας είναι η επίμονη κακοσμία του στόματος (χαλίτωση), η δυσκολία στη μάσηση και η παραγωγή παχύρρευστου σάλιου.

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο διαβήτης είναι ο «συνήθης ύποπτος» πίσω από την επίμονη δίψα. Όταν τα επίπεδα του σακχάρου ξεπερνούν το φυσιολογικό, τα νεφρά αναγκάζονται να παράγουν περισσότερα ούρα ώστε να απορρίψουν την περιττή γλυκόζη. Έτσι, είναι πολύ πιθανό ο οργανισμός να αφυδατωθεί και να εκδηλώνεται συχνή και έντονη δίψα.

0 91

Αν πιστεύατε ότι το ελαιόλαδο κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ μάλλον πέσατε έξω.

Δεν είναι ούτε το ελαιόλαδο, αλλά ούτε και η φέτα όπως θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος. Τα δύο αυτά παραδοσιακά προϊόντα δεν βρίσκονται στην πρώτη θέση των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.

Αν και, τόσο οι ελιές, όσο και τα προϊόντα των ιχθυοκαλλιεργειών -κυρίως λαβράκι και τσιπούρα, παραμένουν σταθερά και ισχυρά χαρτιά των εξαγωγών, ο Βασιλιάς είναι άλλος.

Σύμφωνα με έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στις ΗΠΑ τα κυριότερα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα για το 2014 ήταν τα ξυραφάκια, όπου η Ελλάδα καταγράφεται ως 2ος προμηθευτής των ΗΠΑ!

Επίσης, η Ελλάδα ήταν 2ος προμηθευτής των ΗΠΑ στα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα.

 

Τα τελευταία 10 χρόνια έχει καταγραφεί αυξανόμενη ζήτηση για τα ροδάκινα κομπόστα, τα λαχανικά και τα φρέσκα φρούτα, καθώς και για τα τυροκομικά προϊόντα.

Όσον  τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με χάρτη που δημοσιεύτηκε στο reddit,  τα στοιχεία έχουν εξής: Η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία εξάγουν αυτοκίνητα, η Ρωσία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία εξάγουν πετρελαιοειδή ενώ ή Γαλλία και η Πολωνία αεριοστρόβιλους.

0 18

Το νέο «όπλο» της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, στον τομέα της έρευνας, ασφάλειας, αλλά και έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη στο Τατόι. Πρόκειται για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου drones, η παρουσίαση των οποίων θα γίνει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τους αρχηγούς των δύο σωμάτων, στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο idrones.gr. 

0 79
  • Η Τροχαία βρίσκεται σε κεντρικά σημεία των αυτοκινητόδρομων
  • Δείτε πού απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών

Ξεκίνησε από χθες η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς και η Τροχαία βρίσκεται σε κεντρικά σημεία των αυτοκινητόδρομων για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων.

Σήμερα απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου στο ρεύμα εξόδου από 08:00 έως 13:00 στα εξής σημεία:

Στη Νέα Εθνική Οδό (ΝΕΟ) και στην Παλιά Εθνική Οδό (ΠΕΟ) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Ρίου.

Στη ΝΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας έως τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας, από τη Λάρισα (ΧΘ 367+319) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (ΧΘ 410+359) και στην ΠΕΟ Ευαγγελισμού – Λεπτοκαρυάς (διαδρομή μέσω Κοιλάδας Τεμπών).

Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη ΝΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (ΧΘ 12+300).

Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης -Καβάλας από το 11ο χλμ (ΧΘ 11+340) έως τη γέφυρα του Στρυμόνα (ΧΘ 97+650).

Στην Ιονία Οδό στο τμήμα από τη (ΧΘ 10+872) έως τον ανισόπεδο κόμβο Αμφιλοχίας (ΧΘ 106+197), από τη [(Χ.Θ. 134+435 (Σελάδες)] έως τη (Χ.Θ. 187+950 (Πέρδικα)] και στην Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων.

Στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Πελοποννήσου, στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από την Κόρινθο έως την Καλαμάτα και από Λεύκτρο έως τη Σπάρτη.

Τη Δευτέρα 1 Μαΐου για το ρεύμα εισόδου από τις 3 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ, ισχύουν οι εξής απαγορεύσεις:

Στη ΝΕΟ και στην ΠΕΟ Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα διόδια Ρίου μέχρι τα διόδια Ελευσίνας.

Στη ΝΕΟ Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (ΧΘ 410+359) μέχρι τη Λάρισα (ΧΘ 367+319), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας, από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) και στην ΠΕΟ Λεπτοκαρυάς – Ευαγγελισμού (διαδρομή μέσω Κοιλάδας Τεμπών).
Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (ΧΘ 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη ΝΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Στην Εθνική Οδό Καβάλας- Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι το 11ο χλμ (ΧΘ 11+340) αυτής.

Στην Ιονία Οδό στο τμήμα από τη [(ΧΘ 187+950 (Πέρδικα)] έως τη [(ΧΘ 134+435 (Σελάδες)] και τον ανισόπεδο κόμβο Αμφιλοχίας (ΧΘ 106+197) έως τη (ΧΘ 10+872) και στην Εθνική οδό Ιωαννίνων – Αντιρρίου.

Στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Πελοποννήσου, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την Καλαμάτα έως την Κόρινθο και από τη Σπάρτη έως το Λεύκτρο.

Την Κυριακή 30 Απριλίου δεν ισχύουν απαγορεύσεις.

0 116

Αυτή την αέναη διάθεση που έχεις να δοκιμάζεις διαρκώς καινούρια φαγητά, περίεργες συνταγές, διαφορετικές και πρωτότυπες γεύσεις την ξέρω καλά, τη γουστάρω με τρέλα και την ασπάζομαι απόλυτα. Η πείνα -όπως συχνά λέγεται- είναι όντως σχεδόν συναίσθημα, εδώ όμως, σήμερα, θα σκιαγραφήσουμε το φαγητό κυρίως σαν τέχνη αλλά και σαν εμπειρία.

Γυρνάς απ’ τη σχολή και πεινάς σαν λύκος, ικανός να καταβροχθίσεις ό,τι βρεις μπροστά σου, ακόμη και τότε όμως τίποτα δε σου είναι αρκετό. Επιστρέφεις κομμάτια απ’ τη δουλειά, ανοίγεις το ψυγείο και καταλήγεις να παραγγέλνεις delivery απ’ τα τετριμμένα της γωνίας. Πολύ περισσότερο όταν βγαίνεις έξω, όπου ο ουρανίσκος σου γίνεται ως δια μαγείας ακόμη πιο απαιτητικός, ώστε ν’ αναζητάς μονίμως να γνωρίσεις νέα πιάτα, εξωτικά κατά προτίμηση, γευστικές πανδαισίες, ξένες κουζίνες για να μπορείς να συγκρίνεις μετά, ανατολίτικες σπεσιαλιτέ που είναι και στα πάνω τους σε ζήτηση αλλά κι όποια άλλη γκουρμεδιά δεις στον κατάλογο και σου τραβήξει την προσοχή.

Δε λέω. Τα μπεργκεράδικα έχουν ανέβει πολύ στα σύγχρονα trends δίνοντας μια ιδιαίτερη αίσθηση σ’ αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε πρόχειρο φαγητό. Απ’ την άλλη, το all time classic ιταλικό εστιατόριο, σταθερά, εμπεριέχεται στις πρώτες σου επιλογές για δείπνο με την καλή σου ένα βράδυ Σαββάτου. Και βέβαια το κινέζικο μενού, εξακολουθεί σθεναρά να σε εξιτάρει, γιατί ανακαλύπτεις με ευχαρίστηση ότι πάντοτε υπάρχει κάτι στον κατάλογο που δεν έχεις δοκιμάσει κι ανυπομονείς να γευτείς.

Υπάρχει όμως μια κουζίνα, ένα γεύμα, ένα πιάτο, μια συνταγή κι ένα μενού που θεωρείς ασύγκριτο, κορυφαίο, ανεπανάληπτο, απερίγραπτο με λέξεις. Εδώ μιλάμε για συναίσθημα, για έρωτα, για παράλληλο σύμπαν, για μοναδικότητα, για καλλιτεχνία. Δε λέω, κι η μαμά είναι καλή μαγείρισσα. Σαν τη γιαγιά όμως;

Ποιος να συγκριθεί μαζί σου; Μακαρονάδες με μπόλικο τριμμένο τυρί, κεφτεδάκια για να ταΐσουμε όλο το οικοδομικό τετράγωνο, μουσακάς και παστίτσιο που όμοιά τους δε σερβίρει η καλύτερη παραδοσιακή ταβέρνα της χώρας είναι μόνο ένα δείγμα απ’ τα φαγητά που κάθε γιαγιά λατρεύει να ετοιμάζει για τα εγγόνια της.

Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο; Κάτσε να στο κάνω ακόμα πιο ζωντανή εικόνα. Σουτζουκάκια λες και τρως πραγματικά στη Σμύρνη, πατάτες στο φούρνο με λιωμένο μπέικον που σου σπάνε τη μύτη απ’ την είσοδο της πολυκατοικίας και μέχρι να φτάσεις με το ασανσέρ στον τέταρτο, ακόμη και τα όσπρια απ’ τα χεράκια της γιαγιάς, τα βαφτίζεις μπριζόλα. ρε παιδί μου, επί τόπου. Και φυσικά θα σερβίρει και δεύτερο και τρίτο πιάτο αν χρειαστεί να το εμπεδώσεις.

Να συμπληρώσω ότι έρχεται και το επιδόρπιο για να σε αποτελειώσει ή μάλλον να σε απογειώσει. Ραβανί με σπιτικό παγωτό, τρουφάκια σοκολάτας με άχνη ζάχαρη, τσιζκέικ με ολόφρεσκα κεράσια και προφιτερόλ να το πιεις στο ποτήρι αποτελούν ορισμένες απ’ τις συνήθεις επιλογές. Κι άντε πες της τώρα ότι δεν πεινάς ή ότι φούσκωσες. Κι αλήθεια να ‘ναι, μην το κάνεις το λάθος. Θα την πικράνεις και δεν το θες.

Κάπου εκεί, λοιπόν, ξεχνάς και δίαιτες και διατροφές και τα πάντα. Τρως μέχρι σκασμού αλλά τουλάχιστον ξέρεις ότι είναι μακράν η ομορφότερη κι αθωότερη ατασθαλία της εβδομάδας ολόκληρης. Γιατί όσο νόστιμα φαγητά κι αν φας έξω, όσο γκουρμέ γεύσεις και θεσπέσια πιάτα, το μαγείρεμα της γιαγιάς ξεχωρίζει με διαφορά, δε συγκρίνεται ούτε με του καλύτερου σεφ.

Της πετυχαίνουν πάντα κι όλα, όχι μόνο γιατί ξέρει καλά τη συνταγή ή απ’ έξω τον τσελεμεντέ, αλλά μάλλον γιατί βάζει και τεράστιες, υπέρογκες κουταλιές πασπαλισμένες από αγάπη. Όταν δε, ξέρει ότι μαγειρεύει για το εγγόνι της, εκεί είναι που βάζει όλη της την τέχνη.

Ένα τεράστιο φιλί και μια σφιχτή αγκαλιά για ευχαριστώ είναι μάλλον το λιγότερο που μπορείς να κάνεις. Καλύτερα ν’ ανανεώσετε το ραντεβού σας για το επόμενο σαββατοκύριακο για ένα ακόμη λουκούλλειο γεύμα. Καλή όρεξη!

0 179

Την έλευση του ιερού λειψάνου της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης από τη Βενετία, όπου βρίσκεται, στην Αθήνα, για πρώτη φορά στην ιστορία, ανακοίνωσε η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη, το μοναδικό αυτό κειμήλιο για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο σε Ανατολή και Δύση θα μεταφερθεί στην Ελλάδα την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 και θα παραμείνει στη χώρα μας για έναν μήνα, έως τις 15 Ιουνίου. Παράλληλα με το ιερό λείψανο, θα μεταφερθεί στην πατρίδα μας σταυρός με τίμιο ξύλο, από τους λεγόμενους «θησαυρούς» της Βενετίας.

 Η Αποστολική Διακονία, ο αρχαιότερος οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα φιλοξενήσει το σκήνωμα στον προσκυνηματικό Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας, του ομώνυμου Δήμου της Αττικής (δίπλα από το Αιγάλεω), όπου σε καθημερινή βάση θα τελούνται λατρευτικές συνάξεις προς τιμήν της Αγίας Ελένης.
 

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει ότι η υποδοχή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14/5/2017 στις 18:30 επί της Ιεράς οδού, μπροστά από το Δημαρχείο Αιγάλεω και εν πομπή θα μεταφερθεί στον Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας όπου επισήμως θα το καλωσορίσουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και άλλοι επίσημοι.

Θα ακολουθήσει Δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου, ενώπιον του ΠτΔ και των εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Βουλής, των Ενόπλων Δυνάμεων και του διπλωματικού Σώματος.

 
Στην Αθήνα για πρώτη φορά το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης

Νωρίτερα το πρωί, αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα μεταβεί στη Βενετία όπου σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου θα παραδοθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος το σεπτό σκήνωμα το οποίο θα λιτανευθεί στους Ορθόδοξους κληρικούς, στο Μεγάλο Κανάλι και εν συνεχεία μέσω ειδικής πτήσης θα μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Η έλευση του ιερού λειψάνου εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 80 ετών από την ίδρυση της Αποστολικής Διακονίας και τελούν κάτω από το γενικότερο σύνθημα «Αναδεικνύουμε την πνευματική ταυτότητα της Ευρώπης».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, η τελετή παράδοσης του σκηνώματος στην ελληνική αντιπροσωπεία, που θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, θα μεταδοθεί (live streaming) μέσω του επίσημου καναλιού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Youtube (https://www.youtube.com/c/ApostolikiDiakoniatv) και θα είναι ελεύθερη προς αναμετάδοση.

Η ζωντανή ροή θα ξεκινήσει την Κυριακή 14/5 στις 13:45. Η υποδοχή του στο Αιγάλεω, ολόκληρη η λιτανευτική πομπή, η επίσημη υποδοχή από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η Δοξολογία που θα ακολουθήσει θα μεταδοθούν ζωντανά με ταυτόχρονο live streaming και ζωντανή δορυφορική μετάδοση για τους τηλεοπτικούς σταθμούς με τη στήριξη της Cosmote.

Η λιτανευτική πομπή θα ξεκινήσει στις 18:30, ενώ η Δοξολογία αναμένεται να έχει περατωθεί μέχρι τις 20:00.

Το δορυφορικό κύκλωμα θα «ανοίξει» στις 18:00 και θα μεταδίδει εικόνα μέχρι τέλους της Δοξολογίας.

Σημειωτέον ότι οι εκπρόσωποι των διαδικτυακών Μέσων μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα το υλικό το οποίο θα μεταδοθεί μέσω του YouTube, ενώ οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών ΜΜΕ μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Τύπου της Αποστολικής Διακονίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τεχνικές λεπτομέρειες της δορυφορικής μεταδόσεως.

Η Αποστολική Διακονία έχει δημιουργήσει και έχει δώσει στη δημοσιότητα ειδικό πληροφοριακό διαδικτυακό κόμβο στη διεύθυνση www.agiaeleni.gr, από όπου τόσο οι πολίτες όσο και οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες καθώς επίσης τηλεοπτικό και φωτογραφικό υλικό.

0 17

Με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια θα καθορίζεται το ύψος της ενίσχυσης. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2019. Αυξημένο βοήθημα για πολύτεκνες οικογένειες. Δικαιούχοι και οι εργένηδες

Με την επιδότηση ενοικίου για 720.000 νοικοκυριά θα επιδιώξει η κυβέρνηση να ισορροπήσει τις απώλειες που θα επέλθουν στα οικογενειακά εισοδήματα από τη μείωση του αφορολόγητου. Η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας των αντιμέτρων που θα εξασφαλίσουν τη δημοσιονομική ισορροπία και κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντική την παρέμβαση με την επιδότηση ενοικίου που θα ισχύσει από το 2019, δηλαδή έναν χρόνο πριν από την εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου το 2020. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, κάθε ζευγάρι χωρίς παιδιά με εισόδημα έως και 14.400 ευρώ θα δικαιούται να λαμβάνει επιδότηση ενοικίου 75 ευρώ τον μήνα. Επίσης, ζευγάρι με ένα παιδί και με εισόδημα έως 16.800 ευρώ θα παίρνει ως ενίσχυση 87,5 ευρώ μηνιαίως. Αντιστοίχως, ζευγάρι με δύο παιδιά που δηλώνει εισόδημα έως 19.200 ευρώ θα δικαιούται επιδότηση ύψους 100 ευρώ τον μήνα.

 Και στους εργένηδες
Η πρόβλεψη όμως αφορά και τους εργένηδες. Οσοι λοιπόν δηλώνουν εισόδημα ως 9.600 ετησίως δικαιούνται να λαμβάνουν ως ενίσχυση για το ενοίκιο του σπιτιού τους 50 ευρώ τον μήνα.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο αντίμετρο που θα εφαρμοστεί από το 2019 αντισταθμίζει για τα νοικοκυριά που έχουν τα συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια απώλειες που θα υποστούν από την εφαρμογή του αφορολόγητου. Με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα προηγηθεί κατά ένα έτος της μείωσης του αφορολόγητου, επομένως θα υπερκαλύψει τις εισοδηματικές «διαρροές».

 

0 112

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης φτηνών κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, κυρίως μέσω διαδικτύου, που εξαπάτησε με πολλά εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία, μετά από πολύμηνες έρευνες.

Γράφει ο Μ. Λαγάνης

 Πρόκειται για μια πολυμελή ομάδα αλλοδαπών κυρίως πακιστανικής και μπαγκλαντεσιανής υπηκοότητας, στην οποία εμπλέκονται και Έλληνες, εκ των οποίων συνελήφθησαν 10 άτομα, (επτά αλλοδαποί και τρεις Έλληνες), καθώς και ένας ακόμα που αναζητούνταν για άλλη υπόθεση, ενώ στην δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 12 άτομα, (τρεις που αναζητήθηκαν αλλά δεν βρέθηκαν και άλλοι οκτώ Έλληνες και μια αλλοδαπή). Μεταξύ των 10 συλληφθέντων, οι οποίοι εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης της Οικονομικής Αστυνομίας, προχθές, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, είναι και τα τρία ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, οι οποίοι είναι αλλοδαποί. Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα τρία ηγετικά στελέχη είχαν συστήσει την ομάδα από τον Μάρτιο του 2013.

Από τότε «στρατολογούσαν» κυρίως ομοεθνείς τους και στην συνέχεια, με πλαστά ή κλεμμένα πακιστανικά διαβατήρια και άλλα έγγραφα, εξαπατούσαν υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών και τραπεζών και δημιουργούσαν εικονικές ατομικές επιχειρήσεις εμπορίας κινητών τηλεφώνων.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης τους προκύπτει ότι τα αρχηγικά μέλη, ανέθεταν σε μέλη της οργάνωσης (κυρίως αυτών που είχε επικολληθεί η φωτογραφία στα πλαστά έγγραφα) και σε άλλα πρόσωπα τα οποία εφοδίαζαν με ψευδείς εξουσιοδοτήσεις, να τα καταθέσουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου όπως Δ.Ο.Υ., Ο.Α.Ε.Ε, Ε.Φ.Κ.Α., Εμπορικά Βιομηχανικά Επιμελητήρια κ.α καθώς και σε Τραπεζικά Ιδρύματα της χώρας, παραπλανώντας και εξαπατώντας τους αρμόδιους υπαλλήλους, οι οποίοι κατά περίπτωση προέβησαν στην έκδοση διοικητικών και άλλων πράξεων. Μέσω των εταιρειών, τις οποίες άλλαζαν συνεχώς, πετύχαιναν την έγκριση για ενδοκοινοτικές αποκτήσεις κινητών τηλεφώνων από τις χώρες της Ε.Ε., τα οποία πωλούσαν μέσω διαδικτύου σε χαμηλές τιμές, χωρίς να πληρώνουν τίποτα επί της ουσίας. Ταυτόχρονα πετύχαιναν και παράνομες νονιμοποιήσεις αλλοδαπών.

Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς και τα στοιχεία που προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα, οι διαφυγόντες φόροι ξεπερνούν τα 7.000.000 ευρώ, ενώ από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υφίσταται υπόκρυψη εισοδημάτων 5.900.000 ευρώ και ανακριβής δήλωση εισροών (εικονικές αγορές εμπορευμάτων) 11.300.000 ευρώ περίπου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συνολική αξία των ενδοκοινοτικά αποκτηθέντων εμπορευμάτων ανέρχεται, κατά προσέγγιση, στο ποσό των 58.000.000 ευρώ περίπου. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ένα από τα αρχηγικά μέλη είχε αναπτύξει επιχειρηματική συνεργασία με πολυάριθμες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στο χονδρικό εμπόριο ειδών κινητής τηλεφωνίας και άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων, οι οποίες είχαν τις έδρες τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχαν την έγκριση για πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών παραδόσεων στη χώρα μας.

Σε βάρος των συλληφθέντων και των συνεργών τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας και απάτης κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης της νομοθεσίας για τα σήματα, τις φορολογικές διαδικασίες, την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας καθώς επίσης της νομοθεσίας για τον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε Ειδικό Ανακριτή.

0 103

Στην ανάκληση παρτίδων φαρμακευτικού προϊόντος προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Πρόκειται για το ALBIOMIN (Ανθρώπινη Αλβουμίνη), 20%, διάλυμα για έγχυση 50ml & 100ml, λόγω επιμόλυνσης κατά την παραγωγική διαδικασία, με αιθυλενογλυκόλη, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ειδικότερα ανακαλούνται:

ALBIOMIN 20%, 50ml: lotB234035 / ημ. Λήξης 31/12/2017, lotB234516 / ημ. Λήξης 31/03/2019, lot B234526 / ημ. Λήξης 31/03/2019, lotB234534 / ημ. Λήξης 30/04/2017, lotB234666 / ημ. Λήξης 31/03/2019, lotB234805 / ημ. Λήξης 30/04/2018, lotB235094 / ημ. Λήξης 31/07/2017, lotB235145 / ημ. Λήξης 31/07/2018, lotB235185 / ημ. Λήξης 31/07/2018, lotB235355 / ημ. Λήξης 31/08/2018, lotB235636 / ημ. Λήξης 30/09/2019 lotB238086 / ημ. Λήξης 30/11/2019, lotB238096 / ημ. Λήξης 30/11/2019.
ALBIOMIN 20%, 100ml: lotB236056 / ημ. Λήξης 31/01/2019, lotB236066 / ημ. Λήξης 28/02/2019, lot B236095 / ημ. Λήξης 28/02/2018, lotB236106 / ημ. Λήξης 30/09/2018, lotB236245 / ημ. Λήξης 30/04/2018, lotB236314 / ημ. Λήξης 31/05/2017, lotB236325 / ημ. Λήξης 31/05/2018, lotB236345 / ημ. Λήξης 31/05/2018, lotB236395 / ημ. Λήξης 30/06/2018, lotB236404 / ημ. Λήξης 31/07/2018, lotB236416 / ημ. Λήξης 30/09/2019, lotB236476 / ημ. Λήξης 31/10/2019, lotB236504 / ημ. Λήξης 31/08/2017, lotB236515 / ημ. Λήξης 30/09/2018, lotB236585 / ημ. Λήξης 31/10/2018, lotB236724 / ημ. Λήξης 30/11/2017.

Η παρούσα απόφαση, αναφέρει ο ΕΟΦ, αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία έχει προβεί η παραγωγός εταιρεία Biotest. Η εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των παρτίδων, προκειμένου να τις αποσύρουν.

Ο ΕΟΦ αποφάσισε και την ανάκληση των παρτίδων O167A, P170A και O277C του ιατροτεχνολογικού προϊόντος «Pe-HaVisco» (ιξωδοελαστικό ενδοφθαλμικό διάλυμα) του οίκου Albomed GmbH, λόγω κατασκευαστικού ελαττώματος στην εξωτερική συσκευασία, γεγονός που  μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια στειρότητας του προϊόντος με κίνδυνο πρόκλησης ενδοφθαλμικών φλεγμονών.

Η παρούσα απόφαση, σημειώνει ο ΕΟΦ, αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία έχει προβεί η εταιρεία Albomed GmbH.

Η εταιρεία ΛΕΩΝ Δ.ΣΑΛΤΙΕΛ και ΥΙΟΙ ΟΕ, η οποία διακινεί το προϊόν στην ελληνική αγορά, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των παρτίδων, προκειμένου να τις αποσύρουν.

Τέλος, ο ΕΟΦ ανακαλεί τις παρτίδες 20140528 και 20150120 του ιατροτεχνολογικού προϊόντος «ICO (plus 3) σύριγγες μίας χρήσης τριών τμημάτων με βελόνα».

Ο οργανισμός αναφέρει ότι το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Εργαστηρίων στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος τυχαίας δειγματοληπτικής έρευνας της αγοράς, δεν συμφωνεί με τις προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η εταιρεία ΑΝΑΤΣ ΑΕ, η οποία διακινεί το προϊόν στην ελληνική αγορά, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των παρτίδων, προκειμένου να τις αποσύρουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ