Fallback or 'alternate' content goes here. This content will only be visible if the SWF fails to load.

Πολιτικά

0 56

To γεγονός πως η απλή αναλογική ισοδυναμεί με την ακυβερνησία στους δήμους επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας με παραγωγούς στο Καρποφώρι Καρδίτσας ενώ μίλησε για την την αναγκαιότητα εκμετάλλευσης πόρων για την αγροτική ανάπτυξη που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα λιμνάζουν.

«Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία στους δήμους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε παραγωγούς στο Καρποφώρι Καρδίτσας. Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας των δήμων, που άπτεται εμμέσως με τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η προώθηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση ισοδυναμεί με την απόλυτη ακυβερνησία στους δήμους. «Είμαστε απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να αλλάξει το εκλογικό σύστημα το οποίο υπάρχει σήμερα, που δίνει τη δυνατότητα στο δήμαρχο να έχει μία πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο τις πολιτικές επιλογές της πλειοψηφίας. Ούτε από την πλειοψηφία εκλέγεται ο δήμος και να έχει και ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο από πίσω θα τον στηρίζει σε αυτήν την επιλογή».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως η ΝΔ αυτόν το νόμο, εφόσον τελικά ψηφιστεί, θα τον αλλάξει πριν από τις δημοτικές εκλογές του ’19».

«Εδώ θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Επίσης, δεν έχουμε δει ακόμα τελικό νομοσχέδιο, αλλά είμαστε αντίθετοι και στη λογική της κατάργησης των τοπικών Προεδρείων και των Τοπικών Συμβουλίων, ακριβώς στη λογική την οποία είπες. Ο Καλλικράτης ήταν μία τομή σημαντική, με προβλήματα αρκετά, αλλά κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά, το πρόβλημα λύνεται πάντα σε τοπικό επίπεδο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαρρήξουμε την επικοινωνία και τη σχέση που έχει το τοπικό Προεδρείο, το Τοπικό Συμβούλιο με τις Τοπικές Κοινότητες, κυρίως με τα χωριά μας τα οποία έχουνε σήμερα σημαντικά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως τα χρήματα που σήμερα λιμνάζουν, όπως είπε, είναι κοντά στα 6 δισ. και παρότι τελευταία έχει επιτευχθεί μία μικρή βελτίωση στην απορροφητικότητα, κυρίως αυτή αφορά δράσεις του παρελθόντος και όχι του μέλλοντος. «Δυστυχώς είμαστε ακόμα στην περίοδο των προδημοσιεύσεων. Δεν έχουμε, όμως, απτά παραδείγματα νέων προγραμμάτων που θα στηρίξουν κυρίως τους νέους ανθρώπους» δήλωσε τονίζοντας ότι το πρόγραμμα των νέων αγροτών καρκινοβατεί ανάμεσα στην ανικανότητα και στη γραφειοκρατία της πολιτικής ηγεσίας και της δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα επεσήμανε το γεγονός ότι ένας νέος μελισσοκόμος, νωρίτερα, του είχε επισημάνει πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν, όπως είπε, όμως υπάρχουν και μία σειρά από καινοτόμα καινούρια προγράμματα που αφορούν όχι μόνο τις υποδομές, αλλά και ζητήματα όπως της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των αγροτών και για τους παλιούς και για τους νέους αγρότες. «Ποτέ δεν είναι αργά να μάθει κανείς κάτι καινούριο. Προγράμματα κατάρτισης και ενημέρωσης τα οποία υπάρχουν στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, δυστυχώς σήμερα ακόμα λιμνάζουν και αυτό είναι πραγματικά κρίμα. Μελετώντας το φάκελο που μου ετοίμασαν οι συνεργάτες μου και βλέποντας τα στοιχεία για το επίπεδο κατάρτισης και εκπαίδευσης των αγροτών στην Ελλάδα, δυστυχώς είμαστε πολύ χαμηλά» δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σημαντική την πρακτική εμπειρία» τονίζοντας ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει υποκατάστατο». Εγώ δεν είμαι ο ίδιος, προφανώς αγρότης, αλλά φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για να μάθεις τη δουλειά στο χωράφι. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και πολλά πράγματα, τα οποία μπορείς να μάθεις συμπληρωματικά, ειδικά όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και το πώς η καινοτομία μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας. Και εκεί πραγματικά, η εκμετάλλευση και η σωστή αξιοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και η γρήγορη απελευθέρωση των πόρων που θα πιάσουν τόπο, είναι για εμάς πρώτη πολιτική προτεραιότητα» είπε. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξει ένα καινούργιο νομικό πλαίσιο για να δοθούν κίνητρα στις ομάδες παραγωγών».

Όπως είπε, «είναι προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μπορούμε να δώσουμε στις ομάδες παραγωγών και τα κίνητρα, αλλά και την ευελιξία να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και ουσιαστικά. Δεν μου αρέσει όταν μιλάω σε ανθρώπους της γης και του πρωτογενούς τομέα, να χρησιμοποιώ τη λέξη επιχειρηματίας. Όμως, στην πραγματικότητα οι ομάδες παραγωγών πρέπει να λειτουργήσουν σαν μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή, να ελέγχουν καλά το κόστος τους, να έχουνε μία σοβαρή διαχείριση, η οποία θα δουλεύσει προς όφελος όλων των παραγωγών. Να βλέπουν την τελική κατάληξη του προϊόντος. Να έχουνε εμπειρία στο marketing, στη διάθεση. Να συνεργάζονται όπου αυτό είναι εφικτό με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας, ώστε να υπάρχει και η διάσταση της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή. Όλα αυτά οι καλά οργανωμένες ομάδες παραγωγών μπορούν και τα κάνουν».

«Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Κυκλοφορώ σε όλη την Ελλάδα και έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα και πάντα ψάχνω να βρω παραδείγματα καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα και βλέπουμε πολλά τέτοια παραδείγματα ομάδων παραγωγών. Επαναλαμβάνω, πρέπει να τα στηρίξουμε. Χρέος μας είναι το θεσμικό πλαίσιο από τη μία να είναι σωστό, ευέλικτο και να δίνει πραγματικά κίνητρα και από την άλλη, να απελευθερωθούν και οι σχετικοί πόροι από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, ώστε να υποστηριχθεί ακριβώς αυτή η λογική. Δεν μπορεί ο καθένας να τα καταφέρει μόνος του. Νομίζω το καταλαβαίνουμε όλοι».

Μιλώντας για τις λογικές του παρελθόντος και κάποιες περιπτώσεις αγροτών «που δανείζονταν και ξόδευαν χωρίς να σκεφτούν την τελική διάθεση του προϊόντος», ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αυτά ανήκουνε στο παρελθόν, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Το μέλλον είναι οι ομάδες παραγωγών και για εμάς είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα να τη στηρίξουμε».

0 124

Πριν λίγες μέρες υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αφαιρεθεί αντιμετωπίσιμη νεοπλασία με την οποία διαγνώστηκε.

Τα νέα όμως δεν είναι πολύ ευχάριστα για τον Σταύρο Θεοδωράκη, αφού σήμερα ανακοίνωσε ότι θα πρέπει τους επόμενους μήνες να υποβληθεί σε περαιτέρω φαρμακευτική αγωγή.

Αφού, όπως έγραψε, ταλαντεύτηκε ως προς το αν έπρεπε να αποκαλύψει την είδηση αυτή, ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε γνωστό μέσω του facebook ότι οι ιστολογικές εξετάσεις δείχνουν ότι για τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. 

Υ.Γ. Ευχόμαστε στον Σταύρο Θεοδωράκη καλή και ταχεία ανάρρωση, στην περιπέτεια που περνάει. 

0 98

Επέμεναν να παρευρεθεί και είπε ναι, η απάντηση ωστόσο έκανε τους επιτελείς στη Χαριλάου Τρικούπη «να χάσουν τον ύπνο τους».

Ο λόγος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το επικείμενο διευρυμένο συνέδριο.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι επικρατεί αναστάτωση για το τι θα πει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα του συνεδρίου.

Ήδη τα τηλεφωνήματα έχουν πάρει «φωτιά» στο γραφείο Βενιζέλου από τον γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο θα παρευρεθούν μετά από χρόνια Βενιζέλος – Παπανδρέου – Σημίτης.

0 56

Στο εξωτερικό βρίσκονται οι περισσότεροι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί.

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής βρίσκεται ο πρωθυπουργός.

Στις Βρυξέλλες επίσης προκειμένου να συμμετάσχει στη σημερινή σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος βρίσκεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στην Προ-σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος μεταβαίνει και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Σπεύδουμε για εμπόδια από γη και αέρος…

0 74

Ανάσα για το επιχειρείν αναμένεται να αποτελέσει η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση η κίνηση αυτή περιγράφεται και στη συμφωνία που επετεύχθη, ενώ στόχος παραμένει η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρον όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση.

0 129

Μια λίστα με φερόμενους διορισμούς στο «Ερρίκος Ντυνάν» ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος. Στην πρώτη στήλη υπάρχει το όνομα του φερόμενου ως προσλαμβανόμενου, δίπλα την ιδιότητά του, το ΦΕΚ της πρόσληψης (σε ορισμένα ονόματα) και τέλος, σε άλλη στήλη, το όνομα «Κυπραίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη λίστα βρίσκεται στα χέρια των μελών της Επιτροπής που διερευνά στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014. 

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Ελένη Κυπραίου (αν πρόκειται γι’ αυτό το πρόσωπο και δεν είναι συνωνυμία) ήταν επί δεκαετίες γραμματέας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Πάντως ο Α. Μαρτίνης αρνήθηκε να σχολιάσει τις λίστες όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Γεωργαντά. «Οι δύο καταστάσεις δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο δικής μου επαλήθευσης διότι δεν τις έχω δει» είπε.

Δείτε το σχετικό tweet:

Έτσι μάζευε ο ΚΟΥΛΗΣ
τους ψήφους…
Πρόκειται για ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ;
Απο το ΝΤΥΝΑΝ
άλλος έπαιρνε βιδανιο
άλλος διορισμούς
άλλος δουλειές κ.α.

0 53

Με τον Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και στην ατζέντα βρέθηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλες οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού στα γραφεία της ΝΔ.

0 56

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση θα έχει τη Δευτέρα και την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συμφωνία στο Eurogroupτης 15ης Ιουνίου και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού:

Δευτέρα, 19.06.2017

18:00 Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού

19:00 Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων

Τρίτη 20.06.2017

11:00 Δημήτρης Κουτσούμπας, γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ

12:00 Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

13:30 Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Ν.Δ.

15:00 Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής

0 92
Στόχος είναι ο περιορισμός των ανισοτήτων, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης

Την αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης στους ΟΤΑ προκειμένου να περιοριστούν οι ανισότητες στη στήριξη των μικρών και μειονεκτούντων δήμων προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στον χαιρετισμό που απηύθυνε από το βήμα του «9ου Forum της Αυτοδιοίκησης», που διοργανώνεται από την Ένωση Δημάρχων Αττικής και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Όπως είπε ο Π. Σκουρλέτης, εξετάζονται νέα κριτήρια κατανομής και τρόποι είσπραξης των ιδίων εσόδων, παράλληλα, μελετάται η θέσπιση ενός δημοκρατικού και αποτελεσματικού συστήματος οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικής εποπτείας των ΟΤΑ, που σύμφωνα με τον ίδιο, θα εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα και τις αρχές της αυτοτέλειας.

«Τον ίδιο στόχο εξάλλου, υπηρετεί η ‘μοντελοποίηση’ των ΟΤΑ, η επεξεργασία μιας διακριτής αντιμετώπισης δήμων ειδικών κατηγοριών, όπως οι νησιωτικοί και οι ορεινοί, οι οποίοι στο σημερινό καθεστώς υφίστανται τις συνέπειες μιας ισοπεδωτικής προσέγγισης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Εκτενή αναφορά έκανε στην επικείμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης (Καλλικράτης), η οποία εστιάζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: α) τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, β) τον αναπτυξιακό ρόλο της, γ) τη διακυβέρνηση και τη σχέση με τους πολίτες και δ) τον αναπροσδιορισμό κατανομής των αρμοδιοτήτων.

Για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ υπενθύμισε ότι στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται η αύξηση των ΚΑΠ για το 2018 κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα διατίθενται 2,27 δισ. ευρώ μέσω διαφόρων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, άλλα 326 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και 65 εκατ. ευρώ προβλέπονται για την εξόφληση των υποχρεώσεων από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής.